用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不公平
go

不公平 [複製鏈接]

其實政府呢個派位制度真係唔多公平,果份統一派位表又唔係自己攞嘅,係由教育局給幼稚園派發,啲number都唔知點分配嘅,又唔知有無人為,就算無人為,都要睇彩數,好彩攞到較前嘅no.,就會著數好多,唔好彩攞到較後嘅no.就影響好大,呢啲咪就又係香港政府做成今日咁嘅局面囉。
   1    0    1    2

回覆:Lovely.Baby 的帖子

這世界乜有公平的嗎?

醒目開學勳章

隨機號碼同表格上面個no.無關架喎!
我都想有關.. 我响我個網係最細號碼,都派唔到甲一!

回覆:不公平

果份表格唔一定攞一份, 我寫錯左都去攞多一份, 而且唔一定去幼稚園攞, 所以, 係呢PART係無可能造馬.

醒目開學勳章

乜份FORM 係教育署派唔係學校自己去攞?咁即係學生黎自邊間學校一睇張表CHECK 個NO.就知?

樓主,你誤會啦,唔會有人知個隨機號碼架!

醒目開學勳章

引用:果份表格唔一定攞一份,+我寫錯左都去攞多一

回覆:COE1205 的帖子

係派俾學校又可自己去民政署拎,不過張form number 據政府講係唔同你抽簽number ! 抽簽number 係電腦隋機俾的!

回覆:Lovely.Baby 的帖子

同意!所以如果能力可以,我覺得考直資/私校更公平!"除了那些有人事之外"

ccchan

bb123321 發表於 13-6-7 17:53
同意,份表可以在民政署再取的

唔知可以再攞

醒目開學勳章 王國長老

家長一早都知政府抽籤就係咁玩, 咩叫唔公平? 抽得籤就緊係有人前有人後, 呢個道理大家應該明
唔想俾呢個制度玩, 可以自己去考, 家長有權選擇的

ferrari2007    發表於 13-6-14 16:18
yuenkw    發表於 13-6-7 20:43
mosibaby    發表於 13-6-7 19:59

Charlotte_mom 發表於 13-6-7 18:03
家長一早都知政府抽籤就係咁玩, 咩叫唔公平? 抽得籤就緊係有人前有人後, 呢個道理大家應該明
唔想俾呢個制 ...

對。大家一早就知這玩法的"厲害",所以好多人都一早做定準備......我除了考私小,另明知小女得10分,所以做"孟母"......我亦都無去搏大家認為"梗係"要選既學校,所以可以在預計內平安派到理想小學。所以係有d野家長可以做到的。
****未經本人許可, 不得轉載****

醒目開學勳章 王國長老

真係唔可以講唔公平, 公平到暈, 不過一定有人排第一有人排第尾, 我唔敢玩, 我選擇俾錢

yuenkw  同我想法一樣,上年有私小收了後,我最終連了張表都無填。  發表於 13-6-7 20:47

就算In私校/直資,一樣有聲音話收生過程唔公平!

好野,又搵到位鬧政府,你係得嘅

這幾天不停有人話唔公平,其實我想如果這些人拿抽到第一志願,他們就不會投訴,每人都想拿到最好,如果你說有人走後門,拉關係唔公平還可以,當以隨機抽号碼方式進行,已算是很公平的。
不想等命運安排,可以考私校或直資,一樣很難說公平,無人可保証考入的人比考唔入叻

引用:真係唔可以講唔公平,+公平到暈,+不過一定有

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-07 發表
真係唔可以講唔公平, 公平到暈, 不過一定有人排第一有人排第尾, 我唔敢玩, 我選擇俾錢 ...
其實抽獎呢個遊戲,真係講命,無話公唔公平。唔通講我份人自細無乜運,所以唔公平?
隨機號碼同表格碼係兩回事都可以拎來講,真係
覺得個number唔老黎,大可以去民政署拎過一份form。

Lovely.Baby 發表於 13-6-7 17:36
其實政府呢個派位制度真係唔多公平,果份統一派位表又唔係自己攞嘅,係由教育局給幼稚園派發,啲number都唔知點分配嘅,又唔知有無人為,就算無人為,都要睇彩數,好彩攞到較前嘅no. ...

學生的Random Number 應該和統一派位表上的號數無關。

制度的不公平,部分來自世襲制。

引用:其實政府呢個派位制度真係唔多公平,果份統

原帖由 Lovely.Baby 於 13-06-07 發表
其實政府呢個派位制度真係唔多公平,果份統一派位表又唔係自己攞嘅,係由教育局給幼稚園派發,啲number都唔 ...
有抽獎命同無係有天淵之別。
寧信命數倒不如未雨綢繆,有私小作替選仲好過接受悲哀的控訴。

‹ 上一主題|下一主題