用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好?
樓主: aggie_so
go

高主教pm同香港靈糧堂am,想問點揀好? [複製鏈接]

其實間間學校都有自己嘅教學特色, 無得比較. 不過今時今日, 有間好嘅小學backup已經贏左半, 除非你非DGS/DBS不入.

如果阿仔下年入到高幼, 我一定開心死!  但我覺得高幼將一年較一年難入.

你們最終都揀咗高主教! 坦白講,我覺得高幼真係一間好好嘅新龍校,升值潛力高,課程又唔似其他龍校咁hea。佢係我下年幫阿仔揾K1嘅target。
請問interview難嗎?

回復 salsalee 的帖子

俾我就唔會為此而猶疑,高幼已是男女校,我諗到你囡囡升上小學時男女比例會平均D。 我覺得除心了聖心和德望等傳統女龍校外,高幼對女仔來說已經係一個好好嘅選擇。有時我甚至覺得高幼較那些女龍幼更能配合時代需要。

我先生都係高主教由細讀到大,現在都係專業人士。佢同D高記同學感情好好,佢嗰班同學唔可以話個個今日都名成利就,但個個唔係專業就係公司中高層,有唔錯嘅生活質素。最重要嘅係我睇到佢哋都善於表達,做人做事有分寸,最難得嘅係有個珍惜和關懷别人嘅心,睇得出高記當年有用心教導佢哋。

Ryan_baba  高記仔之間的感情好是事實,早排的校慶dinner,大家一齊唱校歌的埸面,真係好感動。  發表於 13-6-20 09:41

我相信RC和LLT都係好學校,我只係想講,能夠同一班互相友愛和重情儀嘅朋友一起成長,共同求學十多年,係一種福氣。

我相信高主教係band one,現在高幼係新復辦,大家才會猶疑,遲些大家對高幼多咗認識,或是入高小比例高了,到時可能大家又爭住想入了。
可能我下年才報K1,所以有此感覺,因為囡囡讀德望幼稚園的朋友說德幼剛開校時很易入的,現在就很大競爭了。

回復 salsalee 的帖子

我都相信LLT係一間有愛心嘅學校,但今時今日,有小學backup好重要。playgroup同學仔嘅哥哥今年在高幼讀緊K1,佢mami話高幼OK喎,校長老師都好好人,佢話老師好多都好後生,但都係高學歷,有經驗和有愛心。講真,讀幼稚園都係為升小鋪路,好難衡量那間的老師/理念較好,反正各有所長,升學前景最重要。
我PN放棄嶺南都係因為這個想法,其實我都好buy嶺南嘅教學理念 。

Siusammama 發表於 13-6-21 08:19
I heard that there is no relationship btw rc kindergarten and primary school
朋友打電話去高小問過了,高幼和高小有關係的,升高小有優勢。

salsalee 發表於 13-6-21 01:43
咁你PN揀了去邊?
應該會讀RHS,但它的小學一般,所以K1會試其他龍幼。

Silverhawk 發表於 13-6-21 21:01
某老師上堂成日鬧人,上上吓堂發脾氣走咗去, 要另一位老師出去叫佢返黎, 教英文生字steam train  變咗 st ...
請問係小朋友講番你知還是你自己親眼睇到?

回復 Silverhawk 的帖子

你唔好唔開心,冇人圍攻你呀。我喺EK見到嘅RC家長個個都好nice,所以你唔好擔心。

我哋這班黎緊9月想報RC嘅家長都想多D人分享所見所聞。 你覺得RC不好嗎?我問過EK和playgroup有小朋友讀RC嘅家長,佢哋嘅comments好正面喎,對學校好滿意。

回復 小兔咕 的帖子

係呀,我先生係讀理科的。我諗我哋嘅年代喺好多學校都係理科多D精英,尤其高主教當年仲係男校。我先生讀書ok的,入咗hku,我見佢班高記friends個個都入到本地/外國D大學。

講真,我對小朋友嘅期望好簡單,希望佢哋可以在一間有點名氣嘅學校做到中上游嘅學生。因為無論在咩學校,如果你是下游的一群,好難建立到自信心。

回復 小兔咕 的帖子

漏咗講,我先生的確係數班的,不過唔知係咪精英班。
‹ 上一主題|下一主題