用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 2013-2014 小一家長,請進。
go

2013-2014 小一家長,請進。 [複製鏈接]

今天終於【放榜】了........
歡迎加入循道學校大家庭。
   0    0    0    0

2012年11月26日         學校公布「自行分配學位」的取錄名單。
2011年11月28至29日         獲派「自行分配學位」的學童辦理註冊手續。
2012年11月30日         備取生辨理註冊手續(填補因正取生未依時註冊而出現的空缺。
2012年12月3日         學校交回實際收錄「自行分配學位」的學生名單的最後期限。
2013年1月19日至20日         未獲「自行分配學位」的申請人家長前往統一派位中心為子女辦理選擇學校手續,以便統一派位。
2013年6月1至2日         公布統一派位結果。
2013年6月4至5日         獲統一派位的申請人辦理註冊手續。

你好! 我都來報到先~
但我想請問,今日註冊要帶d乜去?

進爸爸  申請人辦理註冊手續時注意事項:
一.

註冊日期:

2013年6月4日 (星期二)
2013年6月5日 (星期三)
二.

上午9時至下午12時
下午2時至下午4時   發表於 13-6-5 01:08

同埋我想問o下,邊度可以搭到停學校門口的那架綠色小巴? 同埋係幾多號?

我通常都係搭巴士2c去~  

歡迎哂你加入循道大家庭丫!

綠巴地點,在裕華公司對面。上【君頤峰】的。
即以前【泰林】電器側。

引述其他學校的說話,供參考:

申請人辦理註冊手續時注意事項:
一.

註冊日期:

2013年6月4日 (星期二)
2013年6月5日 (星期三)
二.

上午9時至下午12時
下午2時至下午4時

三.

註冊地點:

校務處

四.

辦理入學註冊手續時,請帶備:
1. 小一註冊証
2. 兒童的香港出生證明書(或有效居港證明文件)的正、副本
  (不須帶學生到校)
五.

凡已被取錄的新生必須在上述日期內到本校辦理入學註冊手續。家長
若因要事不能在指定日期或時間內辦理入學註冊手續,必須事前聯絡
本校,以便另作安排,否則將被視作放棄該學位論。

回覆:2013-2014 小一家長,請進。

We r new this year. Hope my son can adjust to his new school life.

循道校園生活好ok,放心

【2013年度一年級新生須知】已寄出了
大家記得收信。

2013一年級新生家長會:
定在8月24日星期六舉行,時間為上午九時三十分開始,至中午十二時三十分。小朋友毋須出席。當日會有舊校服義賣。

開學周:
2013年9月2日星期一,上午八點至下午一點,在校用膳。

全校開課日:
9月3日星期二,上午八點至下午一點,在校用膳。

第一個兒子入小學…
請問你知道應該要買幾多套校服?
買什麼類型的書包? 橡皮,筆,尺?還有其他要準備嗎? 學校有無特別要求?我聽說一些學校不允許有卡通標籤的文具

我很高興能夠加入這個大家庭! 請多多指教!

回復 kpdurans 的帖子

歡迎丫!

買校服, 我就買兩套; 運動服, 因為唔係連續兩日, 所以我只買了一套!

至於書包方面, 我仔用了3年同一個書包(LEGO); 學校方面唔會有咩特別要求, 我仔就成日唔見筆, 一大舊擦膠, 返到來就會變幾小塊, 真係抵哂! 總知多多都唔夠!

大家好! 我囡囡今年入讀一年級, 請問幾時知道讀边班和边日要著運動服/裙子呢? 8月的家長日,
如找唔到人幫我照顧2囡囡, 咁可以帶她一起參加家長日嗎?

1.開學才會知道的。
2.另外,家長日不用帶小朋友。( 通告已說過了)
不過,如果帶埋去,相信也可以入場。

我想請問o下幾樣o野,因有點迷茫~

1. 請問循道有冇小一適應班?我見好多學校都有呢個安排,但點解唔多覺循道有?
2. 請問在開學時,學校會否有安排攝影公司到校拍攝學生相?因我知有些學校係會有呢個安排的;如果冇,我就自己帶佢出去影~
3. 註冊時,學校俾o左兩張校服公司卡片,係唔係二選一邊何?定係一間係校服,一間係體育服?邊間好d?
4. 請問小一中文係唔係普通話教中文?

我到宜家,都真係唔係好覺得亞仔係唔係真係入o左呢間學校讀書咁,可能係見到其他朋友仔o既學校已安排好了所有o野,但係我地呢到好似乜都冇咁......

我小女也是今年小一,我留意學校的資料,可以覆你第一和第四個問題,留待其他人答你剩餘的問題,我也很想知,大家可以好好交流下。

1.循道沒有正式的適應班,九月二日這天當係,因為只是小一學生返學,其地級別,九月三日才正式上學。
4.現在不是普教中,學校將來計畫會,但未知邊年開始

Shirley Chan

2. 請問在開學時,學校會否有安排攝影公司到校拍攝學生相?因我知有些學校係會有呢個安排的;如果冇,我就自己帶佢出去影~
我記得是【沒有】,但一般去到學期中間,會有【平價】學生相服務。

3. 註冊時,學校俾o左兩張校服公司卡片,係唔係二選一邊何?定係一間係校服,一間係體育服?邊間好d?
是二選一,兩間的質素是有分別的,因為都幫襯過了。
一間在油麻地近文明里地鐵出口,校服及運動服也有;
一間在尖沙咀,近海防道清真寺出口。
建議兩間都去睇下。

我仲諗住學校有得影學生相,miss咗屋苑影平價相添!

不過都唔該哂你哋回覆,thx!

回復 himichelle 的帖子

2. 每年學校都會有攝影公司到校影相的, 不用担心.  開學初會派通告通知的.
4. 囡囡以前都是普教中, 但只限在小一至小三, 小四起會用回粵語教中文.

至於校服, 我覺得世光質料好(不易縐及起毛頭), 但價錢貴; 而約瑟則便宜及質地薄!

希望幫到你啦!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

學校係會幫學生影相的,是貼紙證件相,貼在手冊上都幾方便。
但我就記不起幾時影了。
另外,我記得書包係唔可以有轆果種。
‹ 上一主題|下一主題