用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣
go

資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣 [複製鏈接]

覺得好似好無助. 仔仔明明不是頑童, 但在校被 LABEL 了.

好痛苦. 現小二. 小一情況更差, 現小二已經進步不小, 但佢地諗法係異於平常小朋友, 所以
我自己都不懂如何幫助他. 只懂叫佢轉堂時 "BOOK 低" 唔好理人, 其他人做頑皮事可能人地
精明點, 所以老師不發覺, 仔仔的性格不好, 覺得唔公平, 點解佢做就冇事, 自己又走去試,
卒之次次奶野. 已經叫佢唔好理閒事, 但佢心內有好大既怨氣. 覺得為何自己做就唔得. 人地又得.
我話佢知, 唔岩既事就人人都唔可以做, 只係人地好彩 OR 識睇眉頭眼額, 而佢唔做就一定唔會錯.
可惜, 次次仔仔都好似唔想明呢點. (佢選擇唔明呢一點)

我覺得老師某程度上都係有 D LABEL 佢了, 小一已經咁, 好不容易話佢知, 上小二就可以重新做人, 但可惜, 同學間會
話佢, 或是覺得佢跩, 聯同其他人會話佢. 但仔仔如投訴, 是多事者.

我只想仔仔開開心心, 不介意他成績好與否, 什麼資優, 真的是憂多過優.

有冇過來人可以傾下. 打打氣.

到幾時, GIFTED CHILD 先會冇咁多煩野攪出來?

TKS

5    0    0    0

cornmimi 發表於 13-5-28 19:39
小兒小三,  不單止給同學“蝦“, 聯同大半部份同學取笑他, 現在連校長也“針對”他。
對住這樣的學校, 除 ...

好明白有多大壓力.......

maggieddie 發表於 13-5-28 21:05
我仔都有類似情況 佢依家小一 遇上傳統嘅班主任 三日唔埋兩日就寫手冊 一係又收曬佢啲文具 唉~ 佢據理力爭  ...

遇到包容的老師機會率真係唔高......大家努力!

ANChan59 發表於 13-5-29 12:21
資優兒童,知憂家長。

共勉之!

agree~ tks!!

boyboy2006 發表於 13-6-3 19:58
今天發生2件事
1)轉薄變飛薄。由第二個位飛到第四個位。佢話是意外喎。
2)上中文堂話好悶,拿了膠水出來 ...

我仔 exactly 試過, 有同學當上問佢借野, 我仔一時控制唔到, 將樣野"拋"比同學, 又奶野~

我仔亦會因為覺得悶, 拿文具拆開 d 彈弓來玩. 玩鉛芯.

真係好煩. 我直程話, 點悶都好, 上堂都唔好做其他野.

好耐冇上來, 我個細女開始考小一, 所以好忙.

我仔升上3年班, TOUCH WOOD 都冇乜問題了.

覺得佢成熟左 D, 唔會咁易比人影響到, 上堂係會傾下計, 但老師尋日打來, 話仔仔冇跩, 我都好開心.

浩霆豬豬 發表於 13-9-25 17:15
其實我仔最令煩惱係佢情緒上好敏感,人哋小小說話動作會令佢好大反應,好多事情擔心得太多,最近仲好痴身, ...

我仔都好敏感嫁, 好易好大反應, e.g 佢前日交功課, 見到隔離位同學忘記做一條, 佢只係好心提佢做漏, 點知 d "雞毛" 班長就話佢傾計, 我仔好唔開心, 好彩佢冇即時比反應, 呢樣我覺得佢處理得好左既, 如果比著前排, 佢可能會自己諗埋一邊, 又驚班長真係告佢, 佢會諗好多負面野. 果日佢同我講返呢件事, 佢好似好委屈咁話 "提人做漏功課都唔得, 咁佢真係做漏左, 如果唔提佢, 佢會比老師知道...........但個班長好衰, 咁都捉我傾計, 佢真係好衰, 好麻煩...."

我好怕我仔揀刻意再做 d 事出來引呢個班長注意, 因為我仔會挑戰底線. 好彩我不停叫佢唔好上心, 下次再有呢d情況, 都係唔好多咀. 佢8歲, 控制能力明顯進步左.

而家先開學1個月, 有排震.

CATMAMAHK 發表於 13-9-28 12:17
資優兒童比較敏感有原則, 對於別人既過失都會梗梗於懷.話題過於專門高深,所以同其他小朋友比較難相處, 因而 ...

有時遇到一D唔公平對待,比如人地吾乖又得..我一吾乖又比人閙 <----- 絕對係我個仔既諗法.

boyboy2006 發表於 13-10-10 12:21
唉!上堂靜靜雞剪紙、畫公仔、點算!問佢點解咁做,佢話上中文堂好悶喎,只like作文點算 ...

我仔 p.1~p.2 都係咁, 有時會玩下文具, 畫野, 我都唔理佢, 老師都話唔影響人都算. 當然, 都要唔影響成績啦.

浩霆豬豬 發表於 13-10-11 00:28
我都試過咁諗,亦試過俾我仔質疑我,話我教錯佢功課,翻箱倒櫃咁揾證據證明我錯有時真係令我好氣餒 ...

唯有亞 q d諗, 佢咁認真都係好事, 起碼好過懶理所有野, 你話點就點.......

add oil

bbalau 發表於 13-10-10 23:39
我都想呻下!我仔在學校品學兼優,絕對係老師眼中既好學生,每日都會有無謂吵吵鬧鬧的時候,好難頂。有一日 ...

你都好, 仔仔品學兼優, 起碼成績令你安慰先.

我仔仔成績只係一般, 有時都無奈, gifted 又點, 成績都唔係話好好, p1~p.2 仲咁多情緒問題跟尾, 有諗過轉校, 但去到邊我估都係差唔多. (但佢學校係好深, 有時同身邊朋友 share 下同年級學緊乜, 咁我仔都已經學晒, 安慰自己讀normal 小學可能會成績出眾d)

我仔仔而家成熟左, 雖然佢都係唔會話成日咆書果 d style, 見佢開開心心就算了......

add oil

laiyuen 發表於 13-10-14 00:41
我個仔同你個仔exactly一樣,我最怕就係收到老師電話話佢喺學校同人嘈,同學好心提醒下佢又勁發脾氣,情緒 ...

你仔仔幾大呀??

我仔仔小一 至 小二最嚴重. 而家小三, 我感覺佢成熟了點, 冇乜闖禍, 亦明白多 d 上堂要點, 轉堂要點.

引用:你個仔係小二最嚴重但到小三好咗?咁你有無

原帖由 laiyuen 於 13-10-15 發表
你個仔係小二最嚴重但到小三好咗?咁你有無用咩方法幫佢?
用了不少錢,其實係由k2 開始發展有少少問題,但當時冇特別處理,因學習冇問題,成績唔錯,只係排親隊都出事,因為佢極心急,成日爭排頭位,所以發生好多推撞!我捱到佢6歲去私家評估,是 gifted, test 之中 cp 發現佢對聲音好敏感,又論盡,所以建議做埋感統評估,亦有少少感統問題,但不以亞氏及 ADHD! 我將報告比哂學校,但幫助不大,p1 & p2 我仔都有被罸,D同學仔見佢比老師講得多,都會定左佢形!其實同學仔咁多咀去話我仔,我覺得果D更跩!我上過感統 training, 聖基道的專注力小組,另外我避開大部分同學間 gathering! 仲有,我寫字條放仔仔筆袋,寫正面說話,錫佢面珠,攬佢多D!而家小三,同學都成熟了!我先鬆口氣!零爭執

babyislove 發表於 13-10-16 10:38
由k2 開始發展有少少問題 -- > 可唔可以分享吓係D乜o野?

我個仔讀緊K2,學校第一次評估,佢分數好高; 老 ...

由k2 開始發展有少少問題 <----- sorry, 打錯字, 係 發現 有小小問題先岩......
‹ 上一主題|下一主題