用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇ADHD 小朋友食左Ritalin 係冇出現過副作用架? ...
樓主: ReikoLau
go

有冇ADHD 小朋友食左Ritalin 係冇出現過副作用架? [複製鏈接]

私家醫生唔駛先試Retalin就開concerta俾你個仔?隻箹難餵嗎?

你們的孩子有感統失調和自我刺激行為嗎?

如果有,孩子在藥物有效期間自我剌激行為會減少嗎?

lillymarie  Yes  發表於 13-5-24 06:01

Reikolau, 自我刺激行為指轉圈、玩手指、發怪聲之類,怪動靜或小動作。

私家醫生俾我個囡試每朝半粒Retalin LA,老師話第一日上午冇乜唔同,但午後有個幾鐘情緒不穩。第二日成朝都忟同唔專心(即比平日更差),兩日都係瞓唔到晏覺,但同平日一樣咁大食。每日三pm後表現跟平時差不多。我想問:

• 佢咀唇紅腫好像爆擦,是否過度反應?
• 有冇人在試食頭幾天表現反覆或倒退?

正等醫生覆电電。
我倒出來的粉好像全部白色。

醫生開了Retalin (10mg)叫試每朝半粒,四天後覆診。但駐校護士影印咗疊關於副作用的psper俾我,睇完真係十五、十六。

我囡試食了5mg兩朝,已經冇乜唔舒服,午餐一樣開胃但唔瞓晏覺,有比平時乖少少的時候也𠕇一樣心急發脾氣的時候,無明顯箹效發作或反彈。係咪隻箹唔啱佢?

亞囡依家5歲9個月,個子很大但一舊雲咁,在特殊幼兒中心讀了快兩年啲功課都只係K1既level,數1至10都專心唔到,成日講太空話跳來跳去玩手指,連I-Phone 都冇耐性玩,危險同唔衛生的行為教極改唔到,脾氣會打人。我怕佢咁落去即使入特殊學校都學唔到嘢,亦唔想佢被評入讀嚴重智障學校。

連瑪丽兒童精神科医生也俾佢早啲試药,不過佢俾risperidone亞囡,食完兩个月效果唔顯注但愈來愈肥,我心急所以睇私家,希想下年評估前佢可以追番一点程度。

依兩日我會keep住向學校暸解佢既反應。

個囡食5mg好似同冇食藥但心情好既時候差唔多,只係晏覺冇瞓,夜晚早啲瞓着。琴日醫生叫加到7.5mg,即四份三粒,佢食後45min開始情緒不穩,老公想唔食了。應該食返5mg還是放棄呢?

亞囡體重26kg,5mg劑量會有效嗎?
‹ 上一主題|下一主題