用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗幼稚園
go

玫瑰崗幼稚園 [複製鏈接]

今日先收到信,一如所料,rejected。但心有不忿,並唔係唔揀阿囡,因明白各校收生標準不同,同埋面試呢樣野好主觀,但不滿嘅係個過程,令人不禁對呢間學校反感!
面試時間被編最後一個slot 4pm, 正好喺另一間之後。但面試前三日rhs 打電話黎話「為方便」考生,問我想唔想改早d時間。因我其實in完另一間已好趕,就拒絕咗佢既offer。但佢仍然係電話當中再三提出(該staff係有禮貌的),我預料到可能佢地想當日早d in 完早d收工,奈何我唔可以早d,於是禮貌地堅持keep返4pm。
面試前兩日又打電話黎,話盡量搭公共交通工具,並有校巴安排,時間表要上網check。當晚睇咗校巴時間去到1:30pm, 於是第二日打去問清楚。第一個接電話的職員已相當唔耐煩,略知我問既野即轉駁去另一個職員。點知另一個仲冇禮貌,我問:「我小朋友明日會in四點,請問校巴係咪去到一點半?」職員頗兇:「你尋日喺電話又唔問?」那刻雖然我心諗:你同事打黎叫我上網check,我點即時問?但仍婉轉地解釋番我都係收線後先可以上網,唔清楚先打黎問下。收線後我都好氣頂,點解一間所謂「有愛心」既幼稚園既職員可以咁?你答冇,會唔會簡單過答一句勞氣鬧人既說話?嗰刻我想即刻打返去投訴,但諗到為咗個女既入學,為咗個塞的士一個鐘+排隊三個鐘換黎既機會,更諗到個別職員唔代表成間學校既講法,於是打消念頭,照去interview。
後續面試當日經歷!

1    0    0    0

個人經驗:呢間的行政安排係不太好,去年我都有分享過,樓主莫氣!加油!

有細到大,咩人喺學校係最惡。
就係書記姐姐

無論買本校簿,借電話無怨無仇俾晒禮貌都係咁惡。
到咗出嚟做嘢,成日喺學校出出入入
最惡都係書記

因咩嘢佢哋咁鬼惡,咁唔好老脾呢?

唉.....

回覆:lovecupid 的帖子

我都有打電話去問巴士時間,網上睇唔到,打去兩次問,職員好有禮貌好有耐性把口述時間表及上車地點給我聽喎! 我覺得有改進,不會像交表日造成大塞車。
如果下年能電子化交表程序會更好。

做家長係咁架啦!過去幾年幫小朋友揾學校,真係受吾少閒氣,無辦法。

有一年去某IS interview,等小朋友,坐係走廊張sofa,比個作威作福的admission officer話「呢度吾坐得」,企係走廊另一邊,又話「吾好阻住」。望吓佢,就問我小朋友叫甚麼名。我老公仲話我搞事,佗衰個小朋友。而家講起都都仲嬲。

sweetcan 發表於 12-11-29 20:02
我都有打電話去問巴士時間,網上睇唔到,打去兩次問,職員好有禮貌好有耐性把口述時間表及上車地點給我聽喎 ...

唔好講電腦交表呀!啲網民會鬧人架...又話自私..又話啲人唔識電腦點算...又話要親自交表先至好架.....唔好講呀...

樓主的小朋友被reject,一定氣頂。更食了書記姐姐的脾氣....更加嬲
唔關老師同姨姨事嘅。
玟記仍是好學校

祝小朋友早日有offer。

我相信是個別例子吧!事實上交表當天老師都說低估了人數,所以佢地都做到四點先食lunch呀!舊年我交表都ok,快過蘇浙。我舊年都成日打去學校問waiting 情況都無試過無禮對待。可能今年家長真係好緊張學位,佢地成日接電話先咁。體諒下,無人也有情緒,唔係個個EQ都咁高!我有朋友教書,佢都話校長之下,最惡就係書記,哈哈!

引用:+本帖最後由+lovecupid+於+12-11-29+19:49+

原帖由 lovecupid 於 12-11-29 發表

有細到大,咩人喺學校係最惡。
但玫瑰崗有書簿房,買簿買呔唔駛勞煩書記姐姐

係玫記咁耐未試過無禮對待呀!一直感覺學校非常之好,相反係維記試過,某D老師及主任都好差,感覺唔好!

回覆:玫瑰崗: 愛心「有限」

Ok,in 完前一間超趕,搭的士趕及十分鐘前到rhs。原來4pm得我個女同另一個小朋友in。有個老師(or 職員)帶我地上課室,佢好友善,同我個女玩,但行長長既樓梯時就話:「我地rhs最出名就係多樓梯喇!」我其實有d不以為然,覺得為人師表,咁講野太輕挑,但都覺得佢想講d野,令氣氛輕鬆d。

佢帶我地去到第一個課室門口,入面d老師話已經收拾緊,叫佢帶我地去第二個課室。佢有d不知所措下帶我地去第二個課室門口等,叫個阿姐比鞋套我地,個阿姐又晦晦氣氣。好喇!入到課室,有三個老師,兩個企喺枱既前方,考生就要坐對面,就似見工面試方式。另一個小朋友一馬當先走去玩具角,冇走去老師度,我個女跟住佢,主持嗰位老師(約五十幾歲)就頗嚴厲話:「你地走過去做咩?過番黎!」於是兩個小朋友即刻返埋位,我女乖乖答問題,而另一個就不停發脾氣。個年長老師一d笑容都冇,好似審犯咁問咩名幾歲鐘意食咩等。佢企喺度我女坐喺度,佢問幾歳我個女答咗三次幾乎要大叫佢先收貨(反觀其他學校老師會望住小朋友傾偈,呢d正係我地教小朋友既基本禮貌!)。之後pud波、配對、數數一一做到,唯獨問貓點叫我女答咗wowo,個老師話;「狗又wo、貓又係wo呀?」。到之後跟鬼佬老師唱歌跳舞,我因填緊問卷,冇睇住,因我知我女駕軽就熟,跳佢最叻既"if you're happy and you know it" (咁"橋"我地等入課室時我同佢跳完),之後個年輕、有禮貌又有笑容既老師走黎同我講佢跳得好好!

成個過程好似趕收工咁,好似我地係要in  到咁晏,阻住佢地咁,個老師木無表情兼惡。再加上我地得兩個小朋友,缺乏比較及互動機會,我當時已知就算我個女表現好,佢地都唔會收佢。果然不出所料,但預料唔到係rejected, 冇waiting!

但取録與否事少(其實已有四個offer,包括龍校及維記),一間辦幼兒教育團體老師職員既態度,對幼兒既愛心、及對面試公平審核事大。唔能夠因阻你收工就對人有壞印象,而影響評核。就算阻你都係大人既事,小朋友係無辜的。

回覆:玫瑰崗: 愛心「有限」

有人會諗:唓!人地唔收你你就話人衰!呢個講法都有d啱,因為如果佢收咗或waiting, 我係冇咁氣頂,因為係我低估咗個面試老師,原來佢冇嫌我地阻佢收工而影響評核!我面試完冇喺度講,因我驚會傳到佢地度影響評核,因in4pm 實知係我,反正咁辛苦in完,都想有公正結果。

回覆:lovecupid 的帖子

hahaha

自己對玫記感覺都係麻麻,所以唔收都唔駛可惜。

I have came across some very impolite staff in Keenmind

kangaroo88 發表於 12-11-29 21:08
I have came across some very impolite staff in Keenmind
KM?我仲以為你受啲NET氣添.....
普通話KM好好,英文NET就令人窒息....local teacher仲好過佢。
家長義工真係一流。

The impolite staff is a local high-ranking staff!

Keenmind

I had phoned to the staff of Keenmind last year. The attitude of the staff is

回覆:Mickey10 的帖子

感同身受,我個仔都是見她。
她問了阿仔十多個問題,全答中。
當天有十二人一齊面試,阿仔二號,
她問一號時,剛巧我比了枱上的波波阿仔玩,
唉!阿仔一不小心將個波拋在她面前,
她好惡地對阿仔說:仲咩係到拋波,
你好鍾意拋波架咩,立即搭番佢。
惡到呢!唉!未面試先衰!
聽到佢咁對我倆說,好surprise!

接著她面試阿仔,
其中有四張圖片,她試範了第一張,
叫阿仔放埋剩下的三張:飛機,船及車,
阿仔拿住飛機,即扮飛機聲,由枱面向上空起飛。
她即說:飛完未呀?
到船,阿仔又扮船聲行,
她問泊係邊,阿仔說:海
她即說:快些泊番格內。
接著到車,
阿仔:嘟,嘟,嘟(扮泊車聲)
她已不耐煩。
阿仔泊晒,她即說:嘩,第時你駕飛機,泊車就死,環繞地球一周你都未泊完。

跳舞,同一首歌,阿仔由頭做到尾。
收信同你一樣,rejected!

引用:感同身受,我個仔都是見她。 她問了阿仔十

原帖由 babyrex 於 12-11-29 發表
感同身受,我個仔都是見她。
她問了阿仔十多個問題,全答中。
當天有十二人一齊面試,阿仔二號,
可能佢地唔想收太「活躍」既細路仔。
我個仔都無咩跳舞唱歌仔,waiting list...

‹ 上一主題|下一主題