用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想請教比小朋友入讀國際學校的家長(讀過或讀緊的家長) ...
go

想請教比小朋友入讀國際學校的家長(讀過或讀緊的家長) [複製鏈接]

我好想請教比小朋友入讀國際學校的家長, 你地(即任何一方的父或母)係咪都係拿著外國國籍護照或架呢?? 因我見到申請入學填Form時要填埋父和母的國籍, 我知道有些學校是有分幾條隧排interview的, 1) 我想請問如父和母都不是拿外國護照, 係咪好難入到國際學校?? 2) 請問由K2上Y1時, 國際學校的小學, 係咪都係只靠interview取得Y1 Offer架?? K2係咪無成績表架?? 咁似咩來考慮取錄Y1的資格, 同父母國籍會有關嗎?? 3) 我有一位朋友的小朋友在一間唔出名的國際幼稚園就讀(該國際幼稚園沒有國際小學學校), 但由K2升Y1時, 無一間國際小學收他的仔仔, 請問係同父母國籍有無關的呢?? 還是該校的幼稚國質數唔好呢??唔好意思, 我對國際學校是新手, 想問多d資料, 謝謝。
   8    0    0    0

回覆:想請教比小朋友入讀國際學校的家長(讀過或讀緊的家長)

我知道很多讀國際學校的小朋友家長都無外國護照的。不過每間學校的要求可能不同,不如你先鎖定目標再查詢。

sschiu 發表於 13-5-7 00:58
我知道很多讀國際學校的小朋友家長都無外國護照的。不過每間學校的要求可能不同,不如你先鎖定目標再查詢。 ...

謝謝你的回覆, 首先講講一些background, 跟住等我再問大家意見, 我知道有d學校如EFS係有分國籍來排interview, 問題係我和老公都唔係拿外國passport, 而且我和老公的first language 係廣東話, 我和老公都係大學畢業的, 英文唔係話好流利, 但用英文都溝通到, 我都有用全英同小朋友溝通, BB2, 中、英文都識聽, 而且都算喜歡閱讀。

我自小係在local school讀書, 之後到中學才出國讀書。講真, 我真的非常唔喜歡傳統的教育模式, 而國際學校就重創意、思考、發問、探研, 建立自信等等, 在低年級時, 國際學校可能在學術上無傳統學校咁強, 但我覺得在bb年紀小時候, 建立自信, 引導他們愛上學習, 比填鴨式的教學方式好, 所以我想比bb入讀國際學校。

好了, 問題來了, 如果我和老公都唔係拿外國passport, plus first language又唔係英文, 如我想入EFS的機會係咪好細呢?? 如果入唔到EFS(幼稚園), 而我去揀其他唔太出名的國際學校(幼稚國), 會唔會影響bb考其他國際小學(Y1)?? 因我有朋友的BB在唔出名的國際學校(幼稚國) 畢業後, 全部國際小學都唔收他的BB, 其實同父母國籍有無關的呢?? 我想問清楚, 唔想到時兩頭唔到岸, 怕國際小學又唔收, 想讀番LOCAL SCHOOL, 中文程度又唔得。謝謝

Get in a through-train school ( a safety net) , then apply to your target primary school .

回復 kwokbobo 的帖子

ESF已宣佈將會實施新政策,唔再分cat I & cat II,如想有100%面試機會,請繳付NR (Nomination right: 40萬 or 50萬)。

國際學校的幼稚園最好揀近屋企,ESF有幾間、另外九龍區: Anfield, Kingston, Thinks, ICS, CAIS, 耀中都有小學甚至有中學的, 香港島KCIS 都是口碑好的選擇。

名校還有HKIS, GSIS, CIS, CDNIS, ISF, SIS都未必同國籍有關。今時今日,外國護照無乜作用,有錢才重要。

jolalee  有錢都冇用,識人最緊要...  發表於 13-6-13 23:45
AhKaAhKa   helpful  發表於 13-6-8 10:04
fanfanbb  Thank you for your information,  Very useful  發表於 13-6-6 10:53

Radiomama 發表於 13-5-7 15:48
名校還有HKIS, GSIS, CIS, CDNIS, ISF, SIS都未必同國籍有關 ...
I believe GSIS, CDNIS, and SIS all give preference to citizens of their respective countries.

minirat  Yes, SIS gives priority to Singaporeans.  發表於 13-5-8 10:25

如果銀弾有限、就只有ESF。 或者可考慮直資。 上面都講左LA、同国籍無関、因為有EXPAT D小朋友都入5到。 但如果有銭的話、選択有好多。 2個父母都係本地人、FIRST LANGUAGE係CANTONESE、是大部分ESF的現象、港島区Or SAI KUNG就外国人比例多D. 所以KWOKBOBO的状況是非常普偏。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

ESF已宣佈將會實施新政策,唔再分cat I & cat II,如想有100%面試機會,請繳付NR (N ...

謝謝回覆, 請問Cat I & Cat II係咩, 我成日聽到呢d term, 但未find out係咩, cat I係咪即係First LanguageEnglish?? 如果唔比NR, 請問佢地會以咩準備來決定比唔比interview你呢??

我其實想揀ESF (港島那邊), 但怕入唔到。另外請問KCIS係咪唔算係正統的國際學校呢?? 因聽說都是local student比較多, 而且KCIS都有點谷, 只是比本地KCS無咁谷, 是嗎?? 我不肯定。

又聽說除了ESF幼稚園外, 只有讀好幾間特定的kinder才有機會interview, 請問知唔知是那幾間??

P.S: 我都明白有錢比有外國passport~heehee

Brenday 發表於 13-5-7 18:15
"今時今日,外國護照無乜作用,有錢才重要。"

yes, very true~~

FattyDaddy 發表於 13-5-7 19:53
I believe GSIS, CDNIS, and SIS all give preference to citizens of their respective countries.

例如邊d國家呢?

ESF已宣佈將會實施新政策,唔再分cat I & cat II,如想有100%面試機會,請繳付NR (N ...

唔好意思, 我要消化一下學校名的short name簡寫, 我太新, 有d唔知係邊間, 要check check先

kwokbobo 發表於 13-5-7 22:14
例如邊d國家呢?

GSIS - German Swiss International
CDNIS - Canadian International School
SIS - Singapore International School

Mighty 發表於 13-5-7 20:46
如果銀弾有限、就只有ESF。 或者可考慮直資。 上面都講左LA、同国籍無関、因為有EXPAT D小朋友都入5到 ...

謝謝回覆, 其實銀彈有限架, 因有2個小朋友, 所以覺得好重皮。我都有考慮過直資, 但其實直資都係填鴨式, 只是比傳統教學的活動一d, 我重語言、創意、思維、自信等發展多d, 所以還是喜歡國際學校多d, 我曾到過商x書店找一些關於升讀國際幼稚園、小學和中學的資料, 但都找唔到d咩, 頂多只是提過下間學校名, 唔多知每間學校有咩特式, 係咪要續間學校去了解先得呢??有無咩書會詳細d介召國際學校的呢??

jolalee  1) School Guide Book  ISBN: 9 789881 871619 (2013-14 edition available in August) $200                2) The School Book [Playtimes] free distribution in Expat communities  發表於 13-6-13 23:52

回復 poonseelai 的帖子

oic, 謝謝你的回覆

KCIS program is relatively more demanding

依家每間的國際學校都好難考入。因為太多人報! 所以當初我是找一些有小學的國際幼稚園俾我個仔讀。

kwokbobo 發表於 13-5-7 22:28
謝謝回覆, 其實銀彈有限架, 因有2個小朋友, 所以覺得好重皮。我都有考慮過直資, 但其實直資都係填鴨式, 只 ...

There is no short cut.  Check websites of schools that you are interested in.  You may also search school's name in BK.

回覆:kwokbobo 的帖子

Cat I - speaking English only
Cat II- speaking both Chinese & English

取消後,大家都未知ESF點㨂小朋友in小學,不過如果有siblings, 老師子女和付NR的, 仍是可優先面試。

今時今日,報讀國際學校都玩大包圍,可以嘅都試。逐間上學校的網頁研究,不能在討論區問就算。國際學校由規模、課程到學生表現校風都各有不同。

Look through old posts and figure out which types or specific school you are targeting.  Once you have decided that, then it is much easier to plan.  You are now planning for a trip to a destination you don't even know!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  
‹ 上一主題|下一主題