用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級頭幾名係咪多數自行已收?
樓主: Anniemun
go

全級頭幾名係咪多數自行已收?   [複製鏈接]

crazymum 發表於 13-5-2 11:00
邊間小學先?神級小學考尾10%可能已經叻過大部分屋邨小學學生!
如果是神級中學,絕對唔會收一間小學由一收到尾10%的。神級中學的收生意欲都係傾向每間收一個起兩個止,除非學校沒得選擇,又或者學生的來源唔夠廣。所以如果真係全級頭三,沒有絕對既合適,亦沒有絕對既不合適,你入唔入到有時並不在於成績,反而係面試的表現。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

total agreed

想請問, 如果我在自行時申請了 A和 B 學校, ,咁在大抽獎時, 是否在第一及第二自願時也填上 A及 B 學校呢?

回覆:bobo-chan 的帖子

我係咁填。

回復 978212 的帖子

ohnono 發表於 13-5-2 14:53
如果是神級中學,絕對唔會收一間小學由一收到尾10%的。神級中學的收生意欲都係傾向每間收一個起兩個止,除 ...
                 非常同意! 個人覺得神級中學的收生標準決不單單看成績,他們也考慮多方面,尤其是課外活動多元化,面試表現.

我認為有全級頭三的, 在本區任何一間中學是較容易被取錄的, 至於是神級學校就不適用了.

kitbebe 發表 13-5-4 14:38
我認為有全級頭三的, 在本區任何一間中學是較容易被取錄的, 至於是神級學校就不適用了. ...
轉制後,一次dse定入u率,學校在自行揀成績好D的學生都好正常!

回復 kitbebe 的帖子

正路頭幾名應該自行可入, (以一般band one英中), 但唔好忘記面試一環好緊要, 見過成續好好都唔收, 因為interview 唔多出聲, 未能表現自己, 結果'out' 左.

樣樣平均 (成績, 課外活動, 面試表現)反而會有把握些.

Anniemun  要有band1中學的面試機會,成績好始終是首要吧!去到大抽獎,都係睇banding先後派位。  發表於 13-5-5 12:49
978212    發表於 13-5-5 12:07
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

小學嘅成績老實講係可以谷起來嘅,到中學其實唔係死谷就有用,有啲中學校長好明白這一點,所以面試百分比提高些,課外活動也睇重些

我見過一個在小學是全級第一,入了一間幾有名氣的B1中學後是全級100. 是100,我沒有打錯. 因為他的小學只有大約30個B1學生.入到是不是一件好事??

如果小學唔谷下,有時想入間好d既中學都唔得。始終大部份中學都係以成績行先,成績唔好,連面試的機會都輸掉。就算有面試,都只是利用面試去印證同學的學業成績夠竟是虛有其表還是真材實料。張祝珊直情面試都不用,一樣獲得滿意的成績。有學校強調增加面試的比重,但又偏偏在往後的日子谷到七彩!
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-5-5 13:14
如果小學唔谷下,有時想入間好d既中學都唔得。始終大部份中學都係以成績行先,成績唔好,連面試的機會都輸 ...
同意!

路過, 我仔小三

我仔學校去年有人憑體育(interview)入了地區 band 1A 名校, 但他未出 result 已知收了他。

引用:路過,+我仔小三我仔學校去年有人憑體育(i

原帖由 aeiou_drm 於 13-05-21 發表
路過, 我仔小三

我仔學校去年有人憑體育(interview)入了地區 band 1A 名校, 但他未出 result  ...
點知收左? 我估成績都有返噤上下先入到地區1A校

回復 satu 的帖子

Before the results published, his parent told me (we're neighbours and in the same primary school), he told me that his son has already got an offered, but asked me not to tell anyone.  Of course his academic results are in top 10 of the primary school.

回覆:satu 的帖子

不一定,有些名校專找有特異功能的同學幫學校攞奬而以。成績他們不太着重,因為學校己經有很多讀書叻的同學。

除非要行運動員那條路入大學。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+13-05-21+發表

原帖由 satu 於 13-05-21 發表
點知收左? 我估成績都有返噤上下先入到地區1A校
我有朋友仔仔一樣,憑運動提前未公报前比人收咗入到九龍塘區Band 1學校,朋友講學校話成绩必须保持全级100以内。

‹ 上一主題|下一主題