用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全級頭幾名係咪多數自行已收?
go

全級頭幾名係咪多數自行已收?   [複製鏈接]

如題,band 1a的同學多會揀勁嘅中學,成功機會高嗎?
   8    0    0    0

高。但要睇埋是那間小學和表現

cindycyh1023 發表於 13-4-30 19:15
高。但要睇埋是那間小學和表現
黃大仙band1小學。

回復 Anniemun 的帖子

未必!一山還有一山高。

回覆:Anniemun 的帖子

要視乎自行是甚麼級數的中學!

上年九龍灣聖約翰全級第3,自行唔收,電腦派到band2嘅聖若瑟,校長出手叩返聖言

你嘅仔齋成績冇其他嘅話,保一啱晒,成數大,反正你間學校都好多人入

你嘅仔齋成績冇其他嘅話,保一啱晒,成數大,反正你間學校都好多人入

98212 發表於 13-4-0 20:41
上年九龍灣聖約翰全級第3,自行唔收,電腦派到band2嘅聖若瑟,校長出手叩返聖言 ...
ic,這間小學banding高嗎?自行時會唔會太進取?

呢間同你間差唔多程度,不過冇聯繫

978212 發表於 13-4-30 20:41
上年九龍灣聖約翰全級第3,自行唔收,電腦派到band2嘅聖若瑟,校長出手叩返聖言 ...
一般自行時都可以揀兩間中學的,如果兩間都唔得,除了成績的因素之外,面試的表現都係影響自行成功的因素。
再說派位這方面,就算同學自行唔得,派位都攪到要派到落band 2學校,真的很難想像!

:verycold: :verycold: :verycold:

事實就係咁

具體嘅家長不想再多講,只是大概講了吓

引用:Quote:cindycyh1023+發表於+13-4-30+19:15+

原帖由 Anniemun 於 13-04-30 發表
黃大仙band1小學。
甚麼是band1小學?全港小學都有B1、2、3學生。

我仔個年學校頭40個自行已收左

既然有全級頭40可以全部於自行時成功的例子。又有全級第三於自行時失敗的例子。所以都係好難解釋到樓主既全級頭幾名是否自行時成功的機會較高的問題,因為自行的成功除了成績,還有其他外在因素,包括面試的表現和選校的策略。

舉個例,一間Band 1A的學校,來報名的,個個都肯定係在學校裡已經名列前矛,還有那些特異功能護身,好難話可以穩勝。相反,一間band 1B學校,相對學生的競爭力稍弱,甚至只是一些band 1A同學的穩陣保險第二選擇,到時這班同學或許已經被第一志願的學校取錄了,勝算或可較高。

如果選擇學校時能從多角度去考慮,我覺得全級頭幾名都可算在自行的機會始終係較高。

Anniemun  很好的分析,謝謝!  發表於 13-4-30 22:54
:verycold: :verycold: :verycold:

竹門對竹門, 木門對木門,成功機會自然大

978212  非常正確!  發表於 13-5-1 10:22

其實自行成唔成功, 好視乎選校策略, 對手, 甚至機緣等等, 真係無話實得同實唔得架!  

係自行時, 好多人係會看高一線, 打個譬如, 好多人band 1 A 同學會揀神級學校, 而呢類學校都係全港性吸引優異學生, 到時大家都無100%嘅把握; 而就算地區band 1A學校, 都吸引每所地區小學頭20名學生去報考, 大家成績都係不相伯仲情況下, 都一樣係盡力而為而已, 尤其係有d學校如有較多同一所小學同學去報, 會出現自己人打自己人, 真係唔會有絕對嘅把握, 如果真係咁有把握, 都唔洗係乙部大抽獎諗爆頭去填.

去年, 我小朋友學校頭20名同學, 如果自行揀1間band 1A, 加1間band 1B學校, 我無記錯, 就大部份都自行收哂, band 1A唔收嘅, 全部會比band 1B收哂.  (因為當時有問老師, 多唔多人揀呢間區內band 1A, 老師比我睇, 全級有差不多40人都係揀呢2間1拖1)

Kksuede  請問他們如何知道是透過自行而取錄? 謝謝!  發表於 13-5-1 10:58

回覆: 太明顯, 因為乙部大抽獎無揀佢做第1, 而無人會夠謄擺呢間band 1B做第2 (北區係咁, 5間英中只可擺1間); 仲有就係, 呢間學校出名自行只收3張成績單, 所以好多級前嘅同學, 無比呢間band 1A學校收嘅, 都差不多比呢間band 1B納哂 (當然有例外, 但係應該唔多).

杰杰媽媽 發表於 13-5-1 03:21
竹門對竹門, 木門對木門,成功機會自然大
如果全級第三,你話應該揀竹門定木門好?
‹ 上一主題|下一主題