用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 BPS 庇理羅士家長交流區
發新帖回覆
樓主: jackie-chu
go

BPS 庇理羅士家長交流區   [複製鏈接]

以往(早幾年),中一中二的中英數有跟程度分5組上堂,前年(19-20)可能資源問題就只有中一英文分組,上年(20-21)可能網上考Pre-S1 唔準確,所以中一沒有分組,反而中二繼續英文分5組。至於精英班,以往一直強調是沒有的,但今年中二及中一某班傳聞是精英班,因為考級頭十幾名的都是那班。

janettsui 發表於 21-4-7 01:02
請教前輩
疫情下的返放學時間 和 正常的返放學時間
謝謝!
以往正常的返放學時間:返8:10
Lunch 12:20 - 1:30
放3:30
無夏令時間

checkylam 發表於 21-7-11 05:02
2間校服商如何選擇呢?
簡單講就豐昌順質地厚d ,維多利布料就簿身 d。

behappydad 發表於 21-8-20 19:56
請問成績有沒有名次?謝謝

補充少少,成績表每科的名次、班名次及級名次如果是頭25% (top 25% 是全級計) 是會顯示的。

我都收到,在此回覆吧

您好!在Bps家長分享睇到你post,想請教下經驗家長

1.BPS是一所怎樣的學校?  個人感覺係傳統、透明度不算高但自由度高的學校。大多數同學都乖巧及醒目,疫情前多活動時,師姐們都幾關愛小師妹們。
2.課程是否教淺考深?  個人感覺係
3.老師是否好有heart 教學生?  相信每間學校都有有 heart 的老師,當然都有d係打份工的
4. 多吾多人留班讀吾上?大概咩成績要留班?我女嗰屆唔多(1-2個),但聽聞多年前及剛剛今年中一較多,相信同疫情原因有關。咩成績就唔知,估計幾科主科唔合格掛
5. 功課量是怎樣?唔算多
6.如果成績中下游會否被歧視?  沒有聽聞有歧視
7.睇到話學校不谷,但學生自己谷,是否學生大多會外補谷成績?相信有唔少外補谷成績特別是高年級(實際數字應該冇人知),事實上現在的補習班很多是「拔尖」
8.學校對中一支援是怎樣?應該不錯,冇乜聽過有學生唔習慣。早幾年中一開學後一段時間有家長會,主旨係輔導家長的,我覺得幾好

多口講講,我認為自行收的話就應該應付到。
另,係香港讀書無論邊間學校都一定有壓力及辛苦(特別係高年級),中一有好多英文教的新科目,加上反叛期,除了學業上的幫助,家長們真的要調節/學習一下點同小朋友相處。

cathymanman 發表於 21-12-21 10:47
各位BPS家長,可否分享些學校嘅資訊,例如功課量,會否經常要做報告,課外活動有什麼,小朋友讀得愉快嗎?
...
課外活動學校網頁有寫。

小朋友讀得好開心。

往年中一簡介會有講面試內容,在此簡單講講:
女當年是只有個人面試(沒有小組討論),中文及英文兩部份
English
a) Reading Alound
b) Comprehension & Usage
c) Individual Response

中文
1)閱讀理解 - 回答文章相關問題
2)開放式問題 - 時事、通識及創意問題

印象中中英文都是考學術的,如以上有錯請其他家長指正。

https://www.bps.hk/list-extra-curricular-activities-clubs

名單中是沒有。

如就讀的中學沒有設有紅十字青年團,亦可參加附設於紅十字會各分區總部 / 服務機構的公開團:

青年團 | 香港紅十字會 (redcross.org.hk)

回覆 ppig 的帖子

學校規則有寫的,當年中一時都有講需要購買。 但印象中上年無著過

學校規則 under 校服的注意事項第5.點 : 於頒獎日、拍照日或升旗禮,而氣溫度低於 16°C 時,學生必須穿著校褸。

dreamdream081 發表於 23-3-27 20:31
請問各位BPS家長,BPS高中時,一級有四班,一般 Phy, Chem 及 Bio 能夠各開到多少班?

會否有些同學原先 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873663&fromuid=31600

睇吓幫唔幫到你了解多啲

補充少少,來年應該只開 M1 或 M2 及變為選修科,即讀7科 (往年 M1 & M2 都有,唔少學生除4必修科外會再揀 3 選修科 + M1 / M2)

但又聽聞唔少中三家長表示想學霸式選科(Phy, Chem, Bio + M1 / M2),所以學校從善如流可能會有特別安排。

Mama2008 發表於 23-12-6 12:35
請問今年中一資訊日係上奏定下奏?
登記咗未收到回覆,但又要安排第二個行程,請問有人mark底咗嗎?謝謝大 ...

中一資訊日係早上舉行
多口一提,如沒有改變,面試都係早上舉行

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊