用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問北區B1頭,咁排隱陣嗎?B1晤夠位
go

請問北區B1頭,咁排隱陣嗎?B1晤夠位 [複製鏈接]

B1頭 如果排  鄧顯,風采,陳融,馬錦明,馬錦燦  隱陣嗎,

老師提議   鄧顯,風釆,馬錦明,陳朱素華,廖萬石,排B2下去

elbar  老師提議 稍勝一籌   發表於 13-4-25 21:04
   5    0    0    0

會唔會比保守的B1生揀晒B2頭位

回覆:BBHim 的帖子

陳融第三即係放棄,第三已經唔可以放馬錦明,b1今年好多家長第一放五間英中,第二已經係風采或馬錦明,第三要去到廖萬石或陳朱

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

Mrs So  Thanks!

咁未即是B1生,第一位派唔到,已經要跌去B2 學校囉!

B2 學校點排?請指教?

回覆:BBHim 的帖子

b2第一馬或風,第二廖或陳朱,第三禮賢,第四粉救

沒法子!北區網最差勁!英中只有5間,以前仲衰,只有3間!
B1頭 +有能力……一定係 鄧 /甲 其中一間!

如果排  鄧顯,風采,陳融,馬錦明,馬錦燦  隱陣嗎,
老師提議   鄧顯,風釆,馬錦明,陳朱素華,廖萬石,排B2下去>>>>>>>
我贊成老師方案,陳融排第3,只會浪費一個志願!

http://www.edu-kingdom.com/home. ... do=blog&id=1881
FOUR YR REFERENCE ...BY CHICHIPAPA

回覆:請問北區B1頭,咁排隱陣嗎?B1晤夠位

北區小學今次真係各自精彩!

不同小學務求保頭三志願%,都用不同形式說話嚇家長!

我朋友們上水三間熱門小學都要求b1第二志願只可填風或馬一間,馬今年首輪收表量係歷年最多,而粉嶺兩間隔離小學勸家長放必定放二,陳朱三。

其實舊年已經係咁, band 1 頭生都叫第2志願填風X/馬錦X, 只可任何一間, 唔聽話, 會比老師話:"妄顧小朋友前途.....等等說話", 還有, 當你堅持填法, 佢還會加句:"你真的知道自己做緊乜嗎?"........

言歸正傳, 北區確實係唔夠位, 第2志願唔可以再填本區熱門band 1學校, 如他區有band 1位, 我會填埋先, 舊年就有網友填大埔他區11志願都中咗, 所以可以考慮下, 再將保險線定係band 2學校, 如寥萬X.

回覆:orangebb 的帖子

北區面對唔係一百幾十既學位不足,而係數百個!

真人真事,有家長係一間熱門小學就讀成績名列前矛,佢只係選一間鄧顯,非君不嫁,面對北區嚴峻都堅持一間鄧顯,我們無言,期望佢一擊即中!

orangebb  其實自行揀一間, 係好多band 1頭生嘅策略, 因為好多人會驚比自行第2收咗, 就無得入大抽獎.  發表於 13-4-25 10:49

回復 mrs.so 的帖子

我覺得唔同人要有唔同策略, 如果名列前茅, 真係可以搏一搏, 因為就算派到好差(如band 2中), 一定會叩到一間band 2 頭學校, 甚至band 1 尾學校, 我自己就係真人真事, 我覺得無理由咁早放棄, 所以我都無聽老師講, 堅持已見.

另外, 後先講嘅, 都係北區相熟網友小朋友, 填他區中咗, 再叩本區band 1, 2間英中都收, 任佢揀, 所以成績好嘅小朋友, 真係唔好太早放棄.

引用:回復+mrs.so+的帖子 我覺得唔同人要有唔同

原帖由 orangebb 於 13-04-25 發表

我覺得唔同人要有唔同策略, 如果名列前茅, 真係可以搏一搏, 因為就算派到好差(如band  ...
扣門2間英中都收,可以講下邊間嗎?咁係咪代表好多人跟本一早放棄了機會?

orangebb  我覺得, 如真係band 1 頭同學, 可搏多少少, 填埋他區band 1 先, 呢個網友, 都係揸住他區band 1, 再叩本區band 1.  發表於 13-4-25 11:51

回復 嘻嘻哈 的帖子

係陳X, 同田XX.

去年仔升中, 因為要返工, 冇去到學校講座, 好在有上EK, 吸收咗各位前輩意見, 排位時, 排咗北區英中, 大埔借位英中, 才排BAND2, 最後雖然仔NUMBER好差, 派咗去11志願, 但都係大埔BAND1英中. 現在講出來, 只係講明, EK高手的意見係確實有用, 真係幫到我, 也想再次多謝各位熱心的家長. 冇咗佢啲, 我想我會好冇助!

引用:回復+嘻嘻哈+的帖子 係陳X,+同田XX.

原帖由 orangebb 於 13-04-25 發表
回復 嘻嘻哈 的帖子

係陳X, 同田XX.
我仔由B1尾跌落B2頭..依家都15、16..如果甲1.馬錦明2.恩主教..乙1.馬錦明2.馬錦燦3.救恩..會唔會好冒險?

回覆:嘻嘻哈 的帖子

我覺得乙二可以填廖萬石,乙三馬錦燦或陳朱。

引用:我覺得乙二可以填廖萬石,乙三馬錦燦或陳朱

原帖由 mrs.so 於 13-04-25 發表
我覺得乙二可以填廖萬石,乙三馬錦燦或陳朱。
陳朱得35個位..

如果咁填得嗎.....

鄧顯,風釆,馬錦明,莫壽增, 王肇枝, 陳朱素華,廖萬石

北區B2 我揀唔落手, 可以搏大埔B1 嗎, 老師話位少唔贊成..........

回復 BBHim 的帖子

會否進取地一試乙二放莫,  乙三風采, 乙四, 廖萬石/陳朱

既然乙二放風采/馬, 派入莫就加理想, 莫LEVEL高於前者兩間

老師當然會話太進取, 皆因佢要為學校保頭三志願, 你係B1可以一試, 如果邊緣人或B2當然唔值得一試.

orangebb  我舊年都識一個家長, 小朋友乙一填鄧X, 乙二填莫壽X, 都中咗莫.  發表於 13-4-25 19:52
‹ 上一主題|下一主題