用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門
go

叩門 [複製鏈接]

想問叩門是否在註冊日七月十一或七月十二先叩?唔係在七月九日放榜日叩的?

12    0    0    0

回復 米康 的帖子

要笫一時間立即迚去呀!否則俾哂人了!沒望:(

回覆:叩門

即是七月九日去?

回復 米康 的帖子

Yes, pls plan your routing that u will go there n also the transportLet somebody help u to drive car go there is better than take taxi, ok

我上年嘅親身經歷,,,搵定兩位親人(老公及亞妹),去第一志願同第二志願兩間學校...排定隊...standby.....萬一派位唔理想...可以即刻攞表填資料....

依家每間中學嘅叩門位得個1-2個...真係攪到人都癲....
大人細佬都好大壓力....

anyway, good luck !

celiamum 發表於 13-4-23 09:56
我上年嘅親身經歷,,,搵定兩位親人(老公及亞妹),去第一志願同第二志願兩間學校...排定隊...standby.....萬 ...
上綱無得download?  要排隊攞表?

回覆:karenhinhin 的帖子

上年派结果前我地都睇定6、7間,只有一間(林護)要親身去攞表。我諗都系睇你揀边间…

Thanks
Mo-ma

回復 mo-ma 的帖子

請問你們叩門旳目標學佼是否主要葵青區?

不同區既學校有唔同既規例。先上目標校網搵定資料,最重要係排定筆試日時間,如果有相撞,會如何取捨?咁可以縮窄目標學校既範圍。

之後擬定路線。有D學校,會睇咗小朋友既成績表,先決定派唔派報名表,或都俾唔俾你參加面試,如有親人已在熱門學校排定隊,確實會更快處理。不過,叩門對小朋友黎講都係一個幾大既考驗,除非派得好差,否則不宜叩太多間。要不然,佢又攰又緊張之下,可能會影響筆試同面試成績。

祝好運,唔駛叩門

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2373565

vincher    發表於 13-4-23 15:10

回復 csy_ma 的帖子

回復 csy_ma 的帖子

回覆:aa123123 的帖子

aa123123: 吾系呀,只有林護一間喺葵青,其他喺九龍城區同埋中西區。

Thanks
Mo-ma

請問mo-ma當時三區的目標學校於交表後是否全部都有得in?筆試+面試嗎?{謝謝你!}

回覆:aa123123 的帖子

當然吾系間間有得in,實際交左5份表,林護有筆試但因同另—間撞期,所以冇去,另外間有兩間得in或筆試。

Thanks
Mo-ma

mo-ma,請問你孩子派了什麼學校不滿意?我想你能去林護敲門,成績一定很好的,還去了其他那些學校敲門呀?可否分享一點經驗,造福我們今年這班彷徨的家長,功德無量。

mo-ma..很久没和你沟通了!.把你的经验寫出來,等我加落我的帖子丰富一下!或者你直接寫在我的帖子內!tks

大家好,Vincher,好高興你仲記得我喎!好似是好耐之前嘅事,但而家睇番呢版D帖,又好似發生左冇耐咁……等我嘗試recap當時情況同大家分享。

我地係九龍城區,乙部頭四位係同區男名津校同埋何文田山三大天王,自行揀同區名男津校同油尖旺區名男津, 甲部=自行加油尖旺區名官校, 呀仔最尾派左去王芴南(第五志願)。係呀,咁樣揀校的確係有D匪夷所思,其實我哋當時考慮到其他outside of lucky draw嘅option,所以都冇考慮什麼保險線,一切隋心, 總之諗定派頭四名就一定吾叩門。至於点解有黃芴南,一間系好多老師家長同學嘅首選,都去叩門呢?其實都主要係交通不便,如果佢早D攪掂重建,我諗我地未必再叩門喇。

呀仔係零特異功能, 冇什麼管樂.弦樂.運動獎, 平時成績中上, 但英文底尚算可以.考左London Tests of English (而家叫PTE) General Level 2 (Credit) 同埋NSW International Assessment嘅試(4科,有啲High Distinctions), 冇特別做community services, 操行得B。 佢喜歡理科, 我交表後聽聞林護理科好, 所以去試下(因爺爺住附近)。但因為同另一間interview撞期, 所以冇去考筆試。 另有申請英華(但後來聽講佢吾點考慮自行冇報果D), 最後In左一間中西區直資同迦密(重要考筆試), 後來迦密有OFFER, 再由呀仔決定去定留, 佢選擇接受OFFER。

而家講番好似好簡單, 其實整個過程都好漫長同難捱, 好多決定都冇想得好週長就去做。 我諗應該係上天幫佢, 最終都入倒間我地嘅頭三志願內, 真係好感恩。

希望以上少少分享對大家有用, 祝大家今年都入到滿意嘅中學!

fion6406  你的分享好有用呀!謝謝!  發表於 13-5-3 20:31
suemei  請問考NSW international assessment, 有無開班教的地方?另外,邊D學校喜歡有這些「沙紙」?  發表於 13-5-2 06:52
Thanks
Mo-ma

我想請問叩門的幾間學校,是否在自行階段有選或統一甲部份所選?

karenhinhin  老師話最好係, 因為學校有機會問你攞張form 既copy睇你有無簡佢!  發表於 13-5-1 01:21

放榜前幾天,先致電去你準備要叩門的學校,問清楚手續如何?時間如何?帶乜野?因為每間要求不同
‹ 上一主題|下一主題