用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 哪個作者寫的書不好?
go

哪個作者寫的書不好? [複製鏈接]

應該有些書是會教壞小朋友的。請教對小學生看的中外書藉有了解的朋友,指點一下

1    0    0    1

引用:應該有些書是會教壞小朋友的。請教對小學生

回覆:剛果公主 的帖子

點解要對“公主書“敬而遠之?

frenchfries 發表於 13-4-22 10:05
點解要對“公主書“敬而遠之?

我都唔係好鼓勵阿囡睇"公主書", 理由如下:
1)公主故事令小朋友覺得唔駛努力, 只要靚, 得到男士青睞就一世幸福, 咁太簡單化啦, 你睇戴安娜嘅遭遇就知, 嫁入皇室豪門, 當中辛酸不足為外人道.
2)有啲情節唔合理, 唔知點同小朋友解釋: 點解王子會為灰姑娘一舞傾心, 走遍全國揾佢(如果喺現實生活發生,可能係兩人一夜風流, 王子唔想骨肉流落在外...), 點解白雪公主咁大膽同七個小矮 人一齊生活?  佢哋係矮, 但係係貨真價實嘅男人, 公主唔怕咩?
3)公主系列商品太多, 睇得書多自然想買佢啲商品, 條數好噤計.

引用:Quote:frenchfries+發表於+13-4-22+10:05+

原帖由 YolandaTam 於 13-04-22 發表
1)公主故事令小朋友覺得唔駛努力, 只要靚, 得到男士青睞就一世 ...
孩子看見王子公主情投意合,會想到一夜情?孩子點會想甚麼是貨真價實真男人?這是用大人的角度看童話。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:哪個作者寫的書不好?

不好的書或教壞人的書,好難定義。大人書,細路睇,實教壞人。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 13-4-22 20:45
孩子看見王子公主情投意合,會想到一夜情?孩子點會想甚麼是貨真價實真男人?這是用大人的角度看童話。

...

我囡(8歲)真係問過, 我啞咗!

""(如果喺現實生活發生,可能係兩人一夜風流, 王子唔想骨肉流落在外...)""

This also?  I am impressed.  Young children learn everything easily from their environment.

我成功吸引阿女睇中文書,係靠新雅套公主故事書,四、五歲嘅小女孩,無唸得咁復習嘅。到六歲,佢已經無興趣:「依家唔興喇!」

其實好多童話故事都係政治不正確的,講完要再自己加註腳!

shadeslayer 發表於 13-4-22 22:37
""(如果喺現實生活發生,可能係兩人一夜風流, 王子唔想骨肉流落在外...)""

This also?  I am impressed.  Y ...

好彩唔係不過佢問:

1)王子識咗灰姑娘一晚, 點解就會走勻全國去揾佢?  
我囡認人好差, 同小朋友玩咗一個晏晝都唔知人哋姓甚名誰, 所以理解唔到點解可以咁. 你引用我括弧嗰句當然係我呢個成年人"了解"嘅"真相".  我唔想對個囡講大話, 但係又唔好意思同佢講我嘅睇法, 所以啞咗.

2) 白雪公主同7個男人一齊喎, 佢唔驚咩?
佢學校放白雪公主卡通, 嗰啲小矮人除咗矮啲, 無論面貌性格都十足一般男人.  咁我囡睇得"警訊"多, 我住嗰頭啲男人又會亂摸細路女塊面, 阿囡一直都好怕陌生男人, 所以佢咪又咁問.  我一樣唔識答.

唔好意思, 我表達得太差, 請見諒.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-4-22+22:37+"

原帖由 YolandaTam 於 13-04-23 發表
好彩唔係不過佢問:

1)王子識咗灰姑娘一晚, 點解就會走勻全國去揾佢?  
原來咁。但找不到理想答案而不準看公主書有點斬腳趾。唔只公主書,其他童話或故事書也可能有難解釋的事,點算?出街見到難解釋的事,點算?

引用:Quote:frenchfries+發表於+13-4-22+10:05+

引用:Quote:原帖由+YolandaTam+於+13-04-22+發表

原帖由 剛果公主 於 13-04-27 發表
多謝Yolanda講出我既心聲,你講既第三點"公主系列商品太多, 睇得書多自然想買佢啲商品, 條數好噤計."係我 ...

咁所有迪迪尼的故事也不要?不去迪迪尼樂園?你不比她看,可不可以要求學校(尤其幼稚園)不可有迪迪尼?行街行玩具店可以避開一切迪迪尼?她由同學處借來看,然後問你買咁點?
好了,出盡九牛二虎,避開了迪迪,又來哈囉咪咪,咁點?

Yanamami  Yes, Cola/ McDonalds are also brain-washing.....  發表於 13-5-6 10:39

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+13-4-27+20:23

YolandaTam 發表於 13-4-22 16:54
1)公主故事令小朋友覺得唔駛努力, 只要靚, 得到男士青睞就一世 ...

Those ideas have never appeared in my kids' mind.  Guess they were too naive.  Actually, they classified "Princess" stuff as kindergarten stuff, therefore, they tried to draw a line between the kindie stuff when they were in primary school.  No more princess stuff around. They even avoided the colour pink natually.....

回覆:剛果公主 的帖子

Good idea

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-04-27+發

原帖由 剛果公主 於 13-05-04 發表
係香港要避,真係好難,同食糖、睇電視一樣,我唔會主動俾佢,但如果他日受朋輩環境影響,佢主動要求,咁我 ...
其實呢位媽媽好有遠見。我女K3,班中大部份女孩都當自己係公主,又在班中男仔中揀自己的王子。

這個世界沒有所謂不好的書,就別用成人的眼光去沾污小孩的世界。長大以後有甚麼看法也沒關係,但孩子的童書大都有益的,起馬沒有甚麼不良資訊。我們小時還不是看迪士尼卡通大的,一樣會拿毛巾扮公主,有問題嗎?
以上是個人意見

zzz5566 發表於 13-7-7 22:34
這個世界沒有所謂不好的書,就別用成人的眼光去沾污小孩的世界。長大以後有甚麼看法也沒關係,但孩子的童書大 ...

我朋友同學當中唔少人當正自己係灰姑娘, 會有王子對自己一見鍾情, 結果磋跎歲月, 40歲都嫁杏無期; 又有啲以為自己係困喺塔裏嘅公主, 自己唔努力, 指望王子打救...

之前有人送咗本"人魚公主"俾我, 一睇話個公主鍾意個男仔, 男仔以為另一個女仔教咗佢, 要同佢結婚, 之後人魚公主唔忍心殺果個男仔救自己, 決定變推泡犠牲自己... 本書就俾我打咗入冷宮

其實好多女仔鍾意既迪士尼動畫Rapunzel, 原著既女主角其實瞞住女巫用長髮拉王子上高塔, 最後未婚先孕, 生咗龍鳳胎, 王子盲咗眼tim...

或者我係衛道之士, 不過真係唔想兩個女咁快睇呢類故仔
‹ 上一主題|下一主題