用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症兒童升小一評估,請過來人分享情況 ...
樓主: joey媽媽
go

自閉症兒童升小一評估,請過來人分享情況 [複製鏈接]

Re: 自閉症兒童升小一評估,請過來人分享情況

Joey媽媽, chanchanboy & tintin,
Miss all you so much.

chanchanboy,
囝囝掂呀?? 我自從生左個囡就未停過, 都冇時問搵你同tintin, 有冇佢近期d 相呀? 得閒send俾我睇下丫~~

Joey媽媽,
我個仔前兩日已經做左入小學既評估, 佢都ok可以入讀主流小學, 希望文軒(希望冇記錯)都可以啦, 我只可以打住咁多, 如果你想我傾計, 你就打電話俾我啦, 我暫時講電話都仲得...

Kmwun and Agnes,
your kids are in Portland Street p1 preparation class, right? I am in Fri class. Next Fri both Fri and Sat class will combine. Will you go ?

Perhaps we have already met in the parent talk. Wish to meet you both there.

Tin_tin,
See that you will put your kid in private school. Like to share the name of the school by pm? I will probably put my kid in private school. Perhaps we are in same school?

ALAL,

張通告無寫幾多點, 淨係得個日子, 協康個霍姑娘今日又無番工, 不如你話比我知幾點O丫? 不過就算o黎多數要我老公帶個仔o黎. 見到你o既機會唔大.

你小朋友返壹仔返成點呀? 應該無乜問題啦.

Miss Fok has not told me the time will change. So it should be still 3 -5 pm , our normal class hour. My son is not performing very good in class. He is so unattentive that makes me worries to death.

I've attended another P1 Preparation class in Shek Kip mei earlier. The teacher there advise me to repeat K3 for my son. Miss Fok's opinion is that he can promote to p1 but must attend regular tutorial with child care teacher.

Dear all,
I have visited Fanling Heep Hong Parents Resources Centre.  The teacher of P.1 preparation class is an experienced primary teacher teaching inclusive programme.  She is very energetic and very devoted to her job.  The preparation class is similar to the regular lessons in a typical primary school.  Although my child will go to P.1 in 2006, I may plan to join her class in the future.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

ALAL,

原本o個日我個仔要跟學校行花市, 所以o黎唔到.
我記得你已搵到唔錯o既小學(小班制o麻!)
我知道越問得多就會越多意見, 但如果你上壹仔看到佢上堂o既態度, 其實你心裏都有"分數"啦! 當然repeat亦係一個唔錯o既選擇, 因為大一年會成熟D, 但你小兒唔係delay好多(好似欠半年), 呢個距離應沒問題o丫??? 比D信心佢同你自己, 有機會希望有緣再見
ALAL 寫道:
Miss Fok has not told me the time will change. So it should be still 3 -5 pm , our normal class hour. My son is not performing very good in class. He is so unattentive that makes me worries to death.

I've attended another P1 Preparation class in Shek Kip mei earlier. The teacher there advise me to repeat K3 for my son. Miss Fok's opinion is that he can promote to p1 but must attend regular tutorial with child care teacher.

'我知道越問得多就會越多意見' it is very true.
Because he seems has symtoms of dylexsia and overactive that worries me. Anyway, thanks for your feedback. In case you attend the talk on Sat in Portland St, pm me.

AGNESNG
我以前是D2 班,升 C班時已轉校了,看來我們都好有緣喎!你小朋友返壹仔會點呀?坐得定嗎,專注力夠嗎?家長有否協助上課, 因我3月先返,想了解d

cottontail
真是好耐無傾過,你已生了個女了我都不知,恭喜你先,有個*好*字.你真是要多d上來分享經驗,呀仔的進步你好叻呀!
我付出都有,但收成都沒有好多,雖然他有進步,但覺得都好少,好想好想快d佢進步多d,明天評估了,佢的專注及答問一定扣晒分.如佢去主流都是我決定,不是他能力可應付,我心情都好亂   :-|
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽嗎,

先祝你仔仔明天(我無記錯) 評估叻叻! 今晚早D比佢"覺豬" (sleeping).. 上"壹仔"真係唔錯o架, 可以在窗望入去, 睇到佢上堂o既情況(係反光玻璃, 佢睇你唔到o架). 我個仔上第一堂都好唔掂, 放學一定有導師捉住我講, 老師曾經同我講: 今日佢有80%遊o左去第二度, 淨係小息最叻.其實我個仔都好唔掂. 笫一堂已有老師想佢唔好讀呢班, 話佢完全跟不上, 叫我報另一班(5-6人班), 將"壹仔"節拍再拆細, 續樣續樣教, 要$500/堂. 但因負擔太大, 所以仍留在此班, 一講就好長篇, 所以只好向前望, 續步續步去幫佢o羅! 不過依家好過第一堂, 因為要佢慣睇"白板" 所以佢做功課我o地都用白板教佢, 都係一個唔錯o既訓練.

ALAL,

下次我聽講座再通知你. 原來呢度都有幾個小朋友返"壹仔" 真開心! :  :

AGNESNG
 (接了你的訊息)
  其實當我升c班時已剛派到混合位比我,但我要搬屋所以未放棄了呢間幼兒園及兼收位囉,哈哈,不知是否我走了,你仔仔取代了他的兼收位呢?跟住我仔去了另一間幼兒園讀兼收位,因服務不好關係只是讀了年半又轉校了,今次 去了一間幼稚園,同時由兼收位轉回早期訓練
係早期訓練已一年了,好有用,呀仔好得著,只是我兩公婆比以前辛苦,因要騰出騰入好忙呢?
我3月份返的是小一適應班,我諗同*壹仔*差不多.不過我唔使錢上課,因仔已是早期學員,但聽你所講,費用都不少呢?
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

mrsphcheung
想請問, 點解你會參觀粉嶺個centre?
無記錯你住東區, 係咪因為果位導師特別好, 所以你誇區去參觀.

另外, 真係好開心有bk, 你地既分享對我真係穫益良多. 我會好好留意住"壹仔學堂", 雖然我仔仔差2個月先4歲. 但係遲啲我一定俾佢去參加.

mamee

pamam

I think it's better to let the children know everyone is an individual.  You boy is different from mine and so did all his classmates.  He just gonna to do what he need to do, as simply as everyone got to take medicine when he/she is sick.  Just like the others our boys deserve our love, they are special but not abnormal.  But I know it's hard to let them understand and it's not easy.  Let the boy know the most important is compare to himself and see if he got improvement instead of comparing to others.

Cheer up !
每個小孩都是上帝用來提醒我們,這世間還有希望。——泰戈爾

joey媽媽

已經報左統一派位而家唯有等幸運大抽獎.雖然仔仔唔夠專注,上小一都擔心,但又驚佢repeat已經識嘅K3課程會悶,又會問點解同學仔升小一佢無份.無論讀書打工我地都係迫下迫下又做到,有時有d壓力會變推動力.我信每個人有自己的人生道路要走,有時開心有時唔開心,但都係自己的經歷,有時可能今日的唔順利唔開心會令我地明天做得更好.好似從仔仔處我真係學左好多野.加油啦!

AGNESNG

o係依度識到咁多家長可以share真係好開心,真係有縁份.可能我自細都覺得自己有d古怪,唔期望別人明白只希望其他人可以俾多d空間自己,所以我都稔點解唔可以俾多d空間我地嘅小朋友.多d尊重,包容原來開心好多!

我o係屋企牆上裝左塊白板(o係無印良品買,size大少少嘅).有時同仔仔講野佢無咁吸收,可以寫俾佢睇.有時俾佢畫公仔,有時玩下過三關,畫同刷都可以訓練手腕.

kmwun,

我又唔覺得你古怪, 只覺得你好隨緣, 個人好定, 同好好人o羅.
係呀, 將塊白板掛起寫字就一定要吊起隻手, 治療師話對小朋友隻手有幫助o架!  :

各位,
   我剛回家,今日評估好長,好多野同你們講,等我稍後再慢慢打字出來比你們知,現在我要攪佢地.多謝你們關心 :idea:   等我吧 :wink:

joey媽媽,

文軒升小一評估如何?  等你消息!

我今日帶左細仔去大口環做評估, 醫生和言語治療師一齊見左成兩個鐘, 結果係 PDD-NOS (Pervasive development disorder - not otherwise specified) with speech delay.    要排期做社交小組訓練和見社工排兼收位. 由於我家族有A仔, 大仔又有speech delay, 我地被refer 去遺傳科check DNA.   而醫生想再幫大仔做多次評估, reopen 大仔個 file  

cottontail, tin tin, joey媽媽:

好耐無見啦! 大家過年有無時間出黎聚一聚呀?

其他媽媽有興趣都可以一齊喎!

講吓我個仔ge近況, 上年好不幸佢係特殊幼兒中心跟著一個唔夠專業的班主任, 所以進展非常慢, 今年就好彩有一位好有心機的班主任, 諗左好多方法幫佢, 但始終佢專注同溝通意慾都無mug, 語言都未能做到有問有答, 我諗佢好快都要做評估升小一, 我都好担心.  :-|
Carson's birthday in January 2000.

chanchanboy cottontail, tin tin 及各位媽咪
我好慘呀 :cry: 昨晚到現在都上唔到網,淨係呢個網唔得 :evil: 唔知點解,攪左成日,而家都要等成粒鐘先可打下字覆大家 呢幾隻字都唔知出唔出到黎比大家睇 希望成功 :wink:
[size=medium]大家過年有無時間出黎聚一聚呀? 我暫時只得16,17 或20得閒,大家點攪

我想同大家分享多d昨日的評估,但唔知d字出幾耐,我簡略講下心理學家對呀仔評價,她說如讀特殊小學呀仔是應會最叻o個個,如讀主流又怕佢未必跟得上,讀多年高班又沒有這必要
‹ 上一主題|下一主題