用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

引用:Quote:tyl+發表於+13-12-17+06:40+終於第一

原帖由 梁媽媽 於 13-12-17 發表
嘩, 你仔好叻呀, 短短幾個月就無左廿磅肥肉? 家下咪好型仔羅? 
佢學校有射擊玩咁好架?我都覺得,英國真 ...

引用:Quote:原帖由+elainebell+於+15-06-28+發表

原帖由 Ding 於 15-06-28 發表
出面有個 topic 講緊 "自己申請 Tier 4 學生 Visa" ,好詳細講解新 Visa 嘅程序,應該可以幫到你手。最近郵 ...
而家做visa re-new係咪要考ILETS univ?同再照肺?

引用:Quote:Taimum+發表於+15-9-8+23:34+回覆+Bl

原帖由 Bling2013 於 15-09-09 發表
UCAS 是大學聯招, 每個學生都是透過聯招報讀大學, 最多報五間, 但 Oxford 和 Cambridge 只能二取其一 ...
請問今年 UCAS 時間表如何? 你地D細佬有冇同你地傾下佢心儀的科目同大學?會接受你的意見還是一意孤行?雖則説要尊重佢既興趣,但仍想佢𢵧些排名高既學校,因佢既能力是沒有問題的。可惜他仍然不聴意見,應如何處理?

引用:Quote:原帖由+mummy911+於+15-09-09+發表請

原帖由 亮燈 於 15-09-09 發表
好簡單,佢唔係小學生,佢有自己想法,只要事前大家溝通清楚,分析俾佢知,最後決定仍然係佢,因將來條路係 ...
亮兄,本來我也是這樣同自己講,但可惜還是過不了。科目我巳讓左步。唯一要求係報一間名氣高的大學,這要求不是過份呀?道理佢明,佢細細個都明,但仍要報D2、3缐大學,為什麼?!P.S. 佢係一缐學生呀!如果佢能力只係2、3缐,我反而無所謂!

引用:Quote:mummy911+發表於+15-9-9+08:19+請問

原帖由 Bling2013 於 15-09-09 發表
我囡打算唸的是個冷門的學科, 這個我沒意見。 不過我同她分析, 正因為冷門, 為了日後出路, 便要入一 ...
謝,就是囉,幾百萬供佢,佢偏要選二,三線校,太差了!要不回港讀吧了,悭番,到佢夢醒再補番個外國 master 更着數

另甚麽是 russal group?

引用:Quote:原帖由+mummy911+於+15-09-09+發表亮

咁你可以問佢原因,聽下佢解釋,大家討論下,之後你可以在佢立場諗下,試下能否明白佢既用意。

...
對 Cambridge,佢會覺得D學生好叻,自己有可能會比下去。而 London d uni ,佢會覺得校舍好細,唔似間大學,生活指數又高。唉,呢D係理由?大拿拿幾百個都比你”thing"左啦:.反而大學張沙紙是一世呢!pity:

引用:英國出名得Oxford,cambridge其它分別不大,

原帖由 brother4 於 15-09-09 發表
英國出名得Oxford,cambridge其它分別不大,但出來剛相反,朋友孩子在其它大學畢業找到工,兩間名校畢業一個 ...
其實我都無要佢考 oxbridge, 只係下一级而已,奇怪是人人都會希望入排名高的,他反而無此想法,太另類呀!

引用:Quote:mummy911+發表於+15-9-9+08:19+請問

原帖由 alee810 於 15-09-09 發表
UCAS 現時仍在處理clearing 申請, 但2016 key dates 可以參考以下:
https://www.ucas.com/ucas/undergradua ...
學科排名對香港人來說未必識睇?亦担心佢到時讀一样做另一样,公司就會看大學名次,唔試 oxford, Cambridge, 都試下 kings, imperial 呀?!

引用:Quote:原帖由+mummy911+於+15-09-09+發表對

呢種情況就係經歷問題,各位家長已有人生經歷,而子女就未有,佢地並唔知將來找工作所遇到既困難,唔係讀完 ...
正是及已做,仍然一意孤行………清高嗎?!

引用:+本帖最後由+Taimum+於+15-9-9+18:22+編輯+

原帖由 Taimum 於 15-09-09 發表

回覆 mummy911 的帖子
果然係「家家有本難諗的經」,不過你重有2年洗下佢個腦,重有彎𨍭。我已是殺到埋身了。其實有時以為比佢見多D,佢會好D,點知佢重要要求低D,好矛盾。唔知係嚇怕佢定佢真的不喜歡。唉......努力,希望大家都有奇蹟出現。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-9-9+21:55+我仔

原帖由 wloi 於 15-09-09 發表
我今日收到學校通告話要上public speaking workshop,話Gcse english要考public speaking。PS大人都未必做 ...
想問下public speaking 是甚麼?有試考的嗎?難嗎?對學業有甚麼幫助?通常甚麼grade 會有甚麼水準?對考ILETS 有幫助?謝。

‹ 上一主題|下一主題