用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

好快仲有4個月就起程,緊張嗎(您和仔女)?學校確定,機票亦ok,但好似仲有好多事情未定!大家傾下輕鬆下!
   60    0    0    0

回覆 brother4 的帖子

多謝您回覆我!阿仔都剛whatsapp我可以照book Easrer機票,佢話点都會回港温書!另外,阿仔已在校考完Ilets。

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

學校有考試時間表,學生跟着考便可,一般6月尾考完,7月頭回港,ielts可學校報考,一樣有時間表自由選報

2013過去讀嘅仔女應該都準備今年或下年考Alevel, 請問幾多月份開始考?幾時考完?因要訂機票,但又怕要改期,一改就大件事,由平票變貴票!您地仔女考左Ilets未?

回覆 tsangdcf 的帖子

昨晚跟阿仔skype , 佢話佢學校Maths用舊制,即year12要考AS, 但Physics/Chem就新制,直至year13先考,好亂呀!所以我叫佢自己問每科負責老師會清楚D。

did not visit this website for a long time la!  My daughter went to UK 9/13 to study Yr 10 at a State Boarding School.  This year switched to a Sixth Form School.  I do have the same question:  AS exams?  (School said Yr 12 students will not take AS exams this year!)  Any comments?

回覆 wesleypiano 的帖子

要自己報考?不是學校安排?

總之唔好理啦!如冇英國passport,就一定要考IELTS UKVI ? Normally,有IELTS 成績,有好過冇?大家six form 家長,今年幫唔幫仔女報考AS?

brother4 發表於 15-9-16 15:41
取visa自已ㄧ定考ielts UKVI,本地大學不一定要但最好問番大學,上次自己不清楚內容,報錯咗普通ielts ,同 ...
Ok, thanks

thekingdom 發表於 15-9-16 13:31
請問你亞女考果個是 ielts 還是 ielts ukvi,我現在攪到很亂。
明白。Thank you.

取visa自已ㄧ定考ielts UKVI,本地大學不一定要但最好問番大學,上次自己不清楚內容,報錯咗普通ielts ,同ielts中心差點反面,如學校要ukvi咁咪要再考一次,又唔俾退錢,又話要學校信証明要報ukvi,才考慮情形。。。

thekingdom 發表於 15-9-16 13:31
請問你亞女考果個是 ielts 還是 ielts ukvi,我現在攪到很亂。

我囡考的是 IELTS, 因她不用辦 student visa。 但一般的香港學生, 現在應該考 IELTS UKVI, 才能取得 visa。

Bling2013 發表於 15-9-9 23:06
London 或其他大市, centre 及名額會多些。 但 small town 便不一定。 今年適逢 IELTS 改制, 很多學生 ...

brother4 發表於 15-9-10 14:32
ielts一樣分不用ukvi及univ for外國學校選擇,本地大學考不用ukvi約17Xx
Brother 4, 即是話只須考ielts已可以,不用 ielts ukvi,但吾系要 ielts ukvi 才可申請 visa。

mummy911 發表於 15-9-10 15:17
想問下public speaking 是甚麼?有試考的嗎?難嗎?對學業有甚麼幫助?通常甚麼grade 會有甚麼水準?對考IL ...
Public speaking 即係演講,要自己寫稿再在全班人面前演講。我無硏究過english 個syllabus,不過既然學校話係part of syllabus,咁就信佢。要問考完gcse英文的家長先知點計分法。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+15-9-9+21:55+我仔

原帖由 wloi 於 15-09-09 發表
我今日收到學校通告話要上public speaking workshop,話Gcse english要考public speaking。PS大人都未必做 ...
想問下public speaking 是甚麼?有試考的嗎?難嗎?對學業有甚麼幫助?通常甚麼grade 會有甚麼水準?對考ILETS 有幫助?謝。

引用:+本帖最後由+Taimum+於+15-9-9+18:22+編輯+

原帖由 Taimum 於 15-09-09 發表

回覆 mummy911 的帖子
果然係「家家有本難諗的經」,不過你重有2年洗下佢個腦,重有彎𨍭。我已是殺到埋身了。其實有時以為比佢見多D,佢會好D,點知佢重要要求低D,好矛盾。唔知係嚇怕佢定佢真的不喜歡。唉......努力,希望大家都有奇蹟出現。

引用:Quote:亮燈+發表於+15-9-9+13:09+如果我仔

原帖由 siumiu2010 於 15-09-10 發表
我也是這樣想, 囡囡科大收左佢, 佢話要英國讀, 好多朋友話拎錢黎晒, 但老公話最緊要讀得開心, 我都吾知arm  ...
如果有好既英國大學收,一定俾佢去,除左開心外,佢既眼界、經歷、人生閱歷會完全唔同,絕對值得。

ielts一樣分不用ukvi及univ for外國學校選擇,本地大學考不用ukvi約17Xx

thekingdom 發表於 15-9-9 22:05
ok. 多謝你的回覆。
吾好意思, 我想問,現時是否只有一種 IELTS考: 是 IELTS test for UK Visa and Immigration (UKVI) 及 for UCAS.
‹ 上一主題|下一主題