用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面
go

小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面 [複製鏈接]

各位靚媽咪,

請問有沒有於小朋友Profile/ Portfolio的內容/封面,可以給我參考一下?

我真的沒有頭緒...

非常感謝!

41    0    0    0

參考別人的,就會有別人的影子,建議你完全自己想,自己做,也許還能出位喔!
因為夠特別。

加油!

evasoeeyy  AGREE  發表於 13-5-8 14:15

對呀,不要參考太多坊間嘅Portfolio內容,個個會變得一式一樣。

正經得嚟有趣味,易睇,就可以。

pay someone to do it !

引用:+pay+someone+to+do+it+!+

原帖由 PoohsBaby 於 13-04-05 發表
pay someone to do it !
有冇公司介紹?
謝!

講到比錢人做,而家做父母真係變成商人眼中的肥豬肉!

看過坊間一些教人做或幫人做portfolio的廣告,真係夠膽索價數千至一萬,好誇張!

回覆:UCLA 的帖子

我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹噓間公司幾好幾好,自己幾有才華幾適合呢間公司,然後factual 資料,姓名電話地址讀過邊間學校,有無特別技能,操多國語言等,再附證書copy,攪掂!

引用:我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹

原帖由 lammakbb 於 13-04-06 發表
我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹噓間公司幾好幾好,自己幾有才華幾適合呢間公司,然後factual 資 ...
見工form。

仲有兩個月唔到

引用:講到比錢人做,而家做父母真係變成商人眼中

原帖由 Jane1983 於 13-04-05 發表
講到比錢人做,而家做父母真係變成商人眼中的肥豬肉!

看過坊間一些教人做或幫人做portfolio的廣告,真係 ...
Portfolio 要獨一無二先有用,俾$人做,人地都係有個frame再改少少就交貨俾你,你以為好靚,但出面可能有一千幾百份同你一樣,你份Portfolio就變成抄功課,唔交好過交!

Jane1983  True!  發表於 13-4-6 14:22

多謝媽媽們的寶貴意見!我會努力!

引用:我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹

原帖由 lammakbb 於 13-04-06 發表
我就當好似自己求職做cv咁,有封求職信,吹噓間公司幾好幾好,自己幾有才華幾適合呢間公司,然後factual 資 ...
我個內容都差不多。還有再加插生活及學校旅行照片,笑到見牙唔見眼那種,顯示活潑開朗一面,及與老師和同學仔相處愉快

回覆:小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

我搞咗成個月仲冇搞好!!!

開ps 或ai 自已set d排版出黎,
再唔係用carol draw (仲有無?)或work都得,
雖然我未做過小朋友嘅portfolio,
不過我相信都係介紹返小朋友嘅成績/性格/所長,
加返d靚靚笑容相…
我相信內容係緊要過page design嘅,只係要清楚…
呢d係心機野,建議自已做好過,
唔知點搞時同另一半一齊傾,

引用:開ps+或ai+自已set+d排版出黎,再唔係用car

原帖由 Chirley 於 13-04-07 發表
開ps 或ai 自已set d排版出黎,
再唔係用carol draw (仲有無?)或work都得,
雖然我未做過小朋友嘅portfoli ...
咁請問用PowerPoint 做制成CD定用A4紙打印出來定全手制!通常幾版左右?謝

回復 anlywan 的帖子
我只係見我同事做過,佢亦只係簡單咁講解左一次,我見佢係print out嘅, 好似揾工整resume, 加左d相,如有參加比賽有獎拎的就放幾張落去,
再加family 出去玩時嘅開心相, 有証書就原尺寸出, 但貴精不貴多嘅,
如佢囝圍棋比賽香港有排名就整出黎,因有代表性,

如只係d校內比賽就list出黎就算,排版清楚唔好密麻麻,d字大隻少少,

頁數我見係十頁樓下, 因為佢話多頁俾你都無心機睇啦 (係個個都交嘅情況下)

佢係A4 出,整個靚封面後自已包裝, hand make,

我見佢揀相都揀左勁耐, 係好費心神下,

希望以上資料你有用

引用:回復+anlywan+的帖子 對唔住我只係見我同

原帖由 Chirley 於 13-04-07 發表
回復 anlywan 的帖子

對唔住我只係見我同事做過,佢亦只係簡單咁講解左一次,我見佢係print out嘅, 好似揾工 ...
謝謝你的告知!查實我希望不用交!因我太懶真唔想整!所以好欣賞這些咁有心的媽媽

Chirley  Welcome, 查實呢樣野我都希望自已將來唔駛做,見人整完我都覺痛苦  發表於 13-4-7 23:14

請問大家如想擺囝囝學校勞作作品要怎樣放落去呢?

gwengwen  其實個個小朋友都有勞作手工, 不如留啲版位比小朋友相片啦....除非佢既手工非常非常驚為天人....  發表於 13-4-8 00:58

SY_Joanne 發表於 13-4-7 23:05
請問大家如想擺囝囝學校勞作作品要怎樣放落去呢?
排好哂作品同佢地影大合照

回覆:kanaspotato 的帖子

謝謝回答啊!

我都係自己做, PS + Powerpoint, 以下分享一下, 不要見笑:
姓名, bday, 讀過既學校, 加張最開心醒目既相就係封面。
List out參加過咩活動 - 正規的, 持續的 - 切忌比學校睇到周身刀無張利, 咩都三分鐘熱度。
個人認為證書多無用, 特別既(例如皇家音樂學院考試證書 - 最好唔係僅僅pass, 校際音樂節, 校際朗誦節, 大比賽如普師會朗誦比賽, 亞洲鋼琴公開賽等)先放落去, 因為坊間而家咁多比賽, 唔係咩cert都放落去有用。
最後嗰版係我自己寫封信比校長, 呢頁純個人發揮, 越真先越有用, 個人經驗我哋見既學校校長係有睇我封信。
其餘版面, 加插佢哋既成長相片 - 最好笑容, 玩得開心嗰啲, 由BB到K2/K3都有, 因為我想展示我個女係在愉快中成長。

HappiMom  I like your idea!  發表於 13-4-28 23:26
HappiMom  I like your.  Idea  發表於 13-4-28 23:26
HappiMom  I like your.  Idea  發表於 13-4-28 23:26
Chirley   多謝分享呀  發表於 13-4-8 10:23
‹ 上一主題|下一主題