用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 香港vs多倫多
go

香港vs多倫多 [複製鏈接]

生完第一個小朋友時已經諗定等佢大約三年級就會全家回流加拿大,等佢有好d既讀書環境同生活質素。

講就輕鬆容易丫。大仔終於都小一,細個個今年9月都k1,,,,而家想2014年走,,但剎到埋身就怯,,個度既環境俾香港好,但如果冇一份安定既工就咩都唔好。。我同老公都要從低做起,開頭既生活一定要捱,,等等。。。但勝在後生(30頭)。。要輸都仍有時間。。。

想極都未有決定,,俾著你,你會放棄香港所建立既事業去再從新黎過嗎??

0    0    0    0

我老公個friend都係咁計劃,小朋友升中就走,講左10年換落大把英鎊,最終無走。

連根拔起,父母犧牲整個人生(事業、朋友、親戚、life style),吾係咁容易除非大人自己都想走,否則愛仔女,為佢地教育,有好多雙贏方案,吾一定要勉強自己。

hksunshine  yes 連根拔起 is not easy ah  發表於 13-4-3 09:02

回覆:kimmama 的帖子

剛有朋友決定今年7月回流加拿大,待老婆仔女安頓後,自己再回來香港揾真銀。寄望仔女將來讀完高中後,經non-jupas 入讀香港嘅大學 (因為將來大中華地區發展機會多啲wor)。如成功便再舉家回流香港。

你話代價大唔大?真係見人見志。

我地一家年年都話想走,但年年都冇走。一家一小也喜愛那邊生活。我自己父母哥哥也在那邊。冇走主要是丈夫放唔低香港的朋友、社交、運動圏子及工作。有時工作的吸引不只是金錢,更大的是那份充滿拼勁的滿足感。如果要在多倫多有同樣工作滿足,他可能要自己去new York 冷冰冰工作,weekends回多巿探我們。但我們又想一家齊整,所以最後還是留下來。
...

serinac 發表於 13-3-30 14:32
剛有朋友決定今年7月回流加拿大,待老婆仔女安頓後,自己再回來香港揾真銀。寄望仔女將來讀完高中後,經non ...
新手媽媽,請問而家香港嘅大學係唔係好難入?我係七十後,相對於以前入大學比例係唔係少左好多? 㸃解要做甘多嘢再用non-jupas入返香港嘅大學?我地果代只要肯勤力讀書好多同學都入到香港較好果兩三間大學。

引用:剛有朋友決定今年7月回流加拿大,待老婆仔

原帖由 serinac 於 13-03-30 發表
剛有朋友決定今年7月回流加拿大,待老婆仔女安頓後,自己再回來香港揾真銀。寄望仔女將來讀完高中後,經non ...
千其唔好咁做。。第一,老公番香港揾錢,9成結果都無左段婚姻(自己眼見好多例子).第二,細佬讀完中學番黎經non-ju考大學95%唔收。(我試過!我朋友又試過,佢avg有九十幾都唔收)佢呢個plan, 我諗都無諗過。。。

引用:Quote:serinac+發表於+13-3-30+14:32+剛有

原帖由 jenjenny 於 13-03-30 發表
新手媽媽,請問而家香港嘅大學係唔係好難入?我係七十後,相對於以前入大學比例係唔係少左好多? 㸃解要做甘 ...
而家支歌已經唔係咁唱

引用:Quote:serinac+發表於+13-3-30+14:32+剛有

原帖由 jenjenny 於 13-03-30 發表
新手媽媽,請問而家香港嘅大學係唔係好難入?我係七十後,相對於以前入大學比例係唔係少左好多? 㸃解要做甘 ...
Non-jupas呢方面我唔係太熟,你可請教網友前輩ANChan59。

我都有勸佢三思,但見他們全家去意已決,也不再多說,唯有祝福他們全家。他們的小朋友是加拿大出生,即使Non-jupas 入不了香港的大學,在加拿大昇讀也是好出路吧!

1. If kids do their primary school in Toronto, I bet they won't come back to do uniy in HK. If they do extremely well there, go Boston for MIT or Harvard!
2. How do you see the importance of Chinese proficiency? If yes, stay in HK until they finish lower form or grade 6-8. Low proficiency in Chinese means handicap in the future.
3. 太空人again? Ask your uncles and aunties what happened in 1990's.

hksunshine  true  發表於 13-4-9 10:26
talent2000  Totally Agreed.  發表於 13-4-1 17:36

吾走住,比細囝都有機會學中文先。

回覆:香港vs多倫多

我當初移民都有此想法。到全家已取得Citizen 又在香港有了自己的事業、朋友、家人,真是好難放棄。除非真一大畢儲備,又或加拿大已找到份穩定工作,否則一家很難過番香港較寛裕的日子(我指經濟)。小朋友的確讀書可以是較輕鬆,但自己要量得失。我現已和仔商量會在港讀至初中,高中後或大學才會讓呀仔回加升學。况且現實點是世界不同了,大勢在亞洲多過歐美。另外,如果有些人打算在加讀小學、中學,回流香港讀大學。我覺得未必行得通,因到時孩子大了,不會任你操控回港,到時未必如你所願。

我都有諗過,不過會是year 10, 同樣唔想放棄自己的事業,但到時會計劃小朋友讀高中,自己會辭工讀埋個博士課程,完成自己的心願。

引用:我當初移民都有此想法。到全家已取得Citize

原帖由 familyking 於 13-03-30 發表
我當初移民都有此想法。到全家已取得Citizen 又在香港有了自己的事業、朋友、家人,真是好難放棄。除非真一 ...
身邊都有好多人咁propose,但再過多6年,我地係無可能放棄6年後既事業再過去從頭黎過,我都過唔到我自己,莫講我老公。但細佬們自己去咩,更加唔得,唔方會讀到書,仲分分鐘仔女都無埋。。唉

Can your children go to Canadian International School and problem solved?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我也打算小朋友小學畢業後返多倫多。不過,我倒不希望她們回來亞洲,我覺得那邊生活質素好好多,在那邊搵2萬,生活比香港搵5萬舒適,down to earth,world life balance,在香港,就算你想停下腳步,身邊總有很大的peer pressure,或者不同的比較。當然,她們要回來我也不反對。不過大女現在才k1,加上現在的生活指數,又要養車、請工人、甚至讀IS,我也無信心可以十年後提早退休,worst come to worst,可能待大女完成初中才回去,但這樣我又怕她永遠融入不了當地社會。唯有見步行步。

我會選擇活在當下。
仔在香港的國際學校讀書,生活有質素-快樂而自主,中文盡量學繁體。他今年year 4, 已plan自己大學時會留學。
我與老公會在香港做到60歲退休,那時才過加拿大。依家生活都算balance,與在多倫多的叔仔一家差不多。

Yanamami  Way to go!  發表於 13-3-31 09:57

我最近考慮呀仔在大陸高中上国際學校,較近我們,有宿舍。功課壓力少D,學費較香港平好多。又可函接加拿大課程。再考加的大學。到時香港、大陸、加拿大都有讀書及生活經驗,可讓他自己考慮在那裡發展都可,屆時仔大仔世界,我們就可計劃自己的退休生活了。

‹ 上一主題|下一主題