用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 小六家長---第3次呈分試如何?
go

小六家長---第3次呈分試如何? [複製鏈接]

今次math 真係好有問題,有2班過半數人唔合格,大家點睇
本來囡囡band1 中,而家可能變band2,客死我喇
   2    0    0    0

我都想知? 我兒子數學分數一向最差都有80尾, 通常都穩定在90幾分的, 但今次卻低於85分的優異生標準! 他在考完當日已跟我說D數難, 做完份卷只剩幾分鐘覆卷, 未能覆完。我以為上次考試咁難, 今次最後呈分試會正常D, 點知....
有沒有人知呢次全級幾多人數學不合格?

我淨係有2班半數人吾 pass ......好擔心

你囝囝幾多分Y? 今次有70分叫好架喇,80-90叫好叻架喇
我果囡平時一定有B,有時有A, 今次得6X分

佢得8X分, 係攞B, 未能拿到A。

今次有呢個成績叫好好架喇

WWYS 發表於 13-3-23 23:10
今次math 真係好有問題,有2班過半數人唔合格,大家點睇
本來囡囡band1 中,而家可能變band ...

請問是否三次呈分試加埋除三就係最後名次?今年小六有250人,排幾多先有機上返培中?我阿仔第一次15X,第二次18X,第三次數學唔合格,佢又擔心,我又擔心!

回復 Taimum 的帖子

1-100就入硬, 101-200就大抽獎, 所以你考101或200都有可能唔得, 真係睇彩數, 因為試過考12X都唔得, 叩門都唔收, 反而考19X就抽中, 所以無得講!

Miulo 發表於 13-4-5 09:27

1-100就入硬, 101-200就大抽獎, 所以你考101或200都有可能唔得, 真係睇彩數, 因為試過 ...
您知唔知今年中學收幾多培小?65自行再加118抽獎?

65+118係基本數,再加係頭名次學生會考出面學校(自私講句,你希望多d讀出面學校,咁你機會又多d啦),大約十個八個,另加中一留級生沒用完的名額,如有十個名額,留級生有五個,咁剩低五個就俾培小,左加右加都有19X,,去年都收19X(包括資優生),今年就不知是否會有這數字,去年係冇叩門位, 只給舊校友(唔係讀培小)的仔女,而又想考返培中的小朋友,這是去年的情況,今年真的不知有沒有變,其實你係200名內都算穩陣,平均名次唔跌出200名應有機會的,補充一點,如果唔讀培中的學生,少的抽籤位,唔知會唔會將201-250推上來,如果係咁你又係冇著數了,所以真係要睇彩數!

Miulo 發表於 13-4-5 13:55

65+118係基本數,再加係頭名次學生會考出面學校(自私講句,你希望多d讀出面學校,咁你 ...
明白,星期一應該有第三次排名,希望唔好跌出200!其實個個都話頭20-30名一定向外求英中,若真阿仔機會又大D啦!

另外多口講句,期末試雖然唔係呈分試,但小朋友都要俾心機考,考好成績,假如不幸抽不到培中,都要靠呢份成績去叩門, 祝你小朋友如願!

Miulo 發表於 13-4-5 14:10

另外多口講句,期末試雖然唔係呈分試,但小朋友都要俾心機考,考好成績,假如不幸抽不 ...

謝謝您!原本想放手等他應付TSA和畢業試,睇嚟都唔得!

係會有20-30名考外面學校,但真正出去讀只有十個八個咋,好多都會唔捨得離開,要留係培中!

今年得幾個考出面咋,10個都冇

Taimum 發表於 13-4-5 00:49
請問是否三次呈分試加埋除三就係最後名次?今年小六有250人,排幾多先有機上返培中?我阿仔第一次15X,第 ...
阿仔有冇考優材?

Taimum 發表於 13-4-5 14:06
明白,星期一應該有第三次排名,希望唔好跌出200!其實個個都話頭20-30名一定向外求英中,若真阿仔機會又大 ...

星期一有第三次排名la?
第三次排名唔係家長會先知咩?

回復 WWYS 的帖子

幾時再有家長會?我睇佢calander好似無喎!我有報優才呀!

WWY,睇嚟咁多位家長,最煩惱應該係我.

去年係五月底有家長會,會告知妳三次平均名次(不會告知第3次名次),亦即是最後名次!
‹ 上一主題|下一主題