用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 INTERVIEW係靠彩數,不是靠實力!!!!!!!!!
go

INTERVIEW係靠彩數,不是靠實力!!!!!!!!! [複製鏈接]

你話我偏激都係咁講,我真係無辦法接受d人話interview係靠實力,唔係靠彩數囉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   0    0    0    0

如果in小一,我都可以接受囉,一個3歲都唔夠嘅小朋友,in果5分鐘或10分鐘係靠實力,實在可笑!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

totally agree..... plus connections.

LAWYIMYU    發表於 13-3-8 10:55

但我見過問什麼都識的小朋友同問什麼都唔識的小朋友!

什麼都識的小朋友就真係有好多offers.

天外有天,有部份小朋友真係一眼就睇得出係出眾的,另一部份,一睇個家長就知識教仔的,又有一部份一睇份表就知出身不凡的,如果以上3者皆非的,也有一部份是很好運的。

西琦    發表於 13-3-13 23:57
jasonso0923  YEs YEs!!  發表於 13-3-10 00:32
FortuneBB  Agree!!  發表於 13-3-8 19:13
sheffield  yes!!  發表於 13-3-8 12:09

好運成份當然有,靠關係入都會有,但實力都好重要,亦係我地唯一可以掌控的部份。
當然實力唔係話有幾聰明幾叻識幾多野。
而係斯文有禮,活潑可愛,面帶笑容,淡定獨立,係陌生環境對住陌生人都可以大大方方回答問題,甚至主動同老師傾談。
而小朋友的表現是可以投射出父母的教育與關愛的,在父母關愛指引下成長的孩子,自然會有以上的表現。
而這也是學校最注重,家長的參與。

jasonso0923  I Concur!!  發表於 13-3-10 00:33
sheffield  yes!  發表於 13-3-8 12:09
edith208  agreed  發表於 13-3-8 11:48

回覆:INTERVIEW係靠彩數,不是靠實力!!!!!!!!!

天時地利人和,缺一不可

兩者都有啦, 坦白講.

引用:天外有天,有部份小朋友真係一眼就睇得出係

原帖由 marcuscyrus 於 13-03-08 發表
天外有天,有部份小朋友真係一眼就睇得出係出眾的,另一部份,一睇個家長就知識教仔的,又有一部份一睇份表 ...
Agree

回復 LAWYIMYU 的帖子

I tend to agree with you, unless 實力 means 實力 of the parents.

運氣是重要,但不是一切!
小朋友的實友不是識幾多野啦,是禮貌,服從性等等…
是否考到的因素實在太多了…

回覆:LAWYIMYU 的帖子

絶對同意!
同埋靠識校內嘅校董、校長、主任!
我有幾個朋友就係因為識高層,明明interview係rejected 同埋waiting,只要單一聲,就即刻入到!

引用:絶對同意! 同埋靠識校內嘅校董、校長、主

原帖由 undofei 於 13-03-08 發表
絶對同意!
同埋靠識校內嘅校董、校長、主任!
我有幾個朋友就係因為識高層,明明interview係rejected 同埋 ...
不過當然小朋友嘅表現也很重要,但表現好的也有好多,要在當中脫穎而出,也不是易事。

我覺得係氣質

回復 LAWYIMYU 的帖子

唔通你相信個個三歲小朋友都差不多?我見過就可以好大分別啦,識睇書又有,隻字不識又有
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:INTERVIEW係靠彩數,不是靠實力!!!!!!!!!

小朋友可以好大分別,有D真係成個interview一句嘢都唔講,零交流,印象一定唔好啦!彩數一定有,但唔可以否認有D家長真係好比心機教小朋友,學校都好留意家長同小朋友嘅溝通!

我個女無一線幼稚園收, 一線全部是waiting, 但都好彩有些自己喜歡的學校有offer. 我都有些沮喪, 有諗過"係咪我個女唔夠叻? 定係唔好彩?" 一個見面才幾分鐘的老師對我個女的評價, 和一個對著她差不多一年的班主任的評價, 哪個可靠? 我覺得是和她朝夕相對的班主任的評價是最實際的, 老師都說她是個聰明的小朋友, 那我根本不應該懷疑個女的實力。那是我唔好彩嗎? 報的一線幼稚園有KV, MS, GH, PC, SPK, HY, 除pc我覺得唔好彩被人拿來"攝時間"; KV, MS唔好彩撞啱眼瞓肚餓時間; 但還有spk, hy是正常狀態進房, 開開心心出來, 仍是Waiting. 那waiting的因素就有太多可能性了: 可能其他小朋友真的比她更叻, 可能面試的老師和她"唔夾", 可能唔好彩唔識答老師問題 ...... 總括只能說: 小女與該學校無緣。再看看其他有一線學校offer的小朋友, 可能有人有關係, 可能有人有背景, 但相信這些只是占一小部分, 大多數人是因為好好彩 - 在適當的時候發揮得好好。我會針對個女的弱點(她最大的弱點是較含蓄內斂), 訓練她多些笑容, 多些自信, 三年後再戰江湖

我對小朋友當年在維記, 一樣無運, 因為撞正個鬼仔 "典" 地大喊大叫, 我對小朋友咪好似睇戲一樣, 眼都定哂, 人哋講緊故事都聽唔到, 大家唔洗氣餒, 因為上天己安排一間最好同最合適的學校給你們的小朋友.  淡淡定, 有錢剩.  世界有好多不平事, 但唔好比外來的事而又改變唔到的事)令自己唔開心.

引用:天外有天,有部份小朋友真係一眼就睇得出係

原帖由 marcuscyrus 於 13-03-08 發表
天外有天,有部份小朋友真係一眼就睇得出係出眾的,另一部份,一睇個家長就知識教仔的,又有一部份一睇份表 ...

引用:我個女無一線幼稚園收,+一線全部是waiting,

原帖由 JuneL 於 13-03-09 發表
我個女無一線幼稚園收, 一線全部是waiting, 但都好彩有些自己喜歡的學校有offer. 我都有些沮喪, 有諗過"係 ...
講得好好

‹ 上一主題|下一主題