用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂
樓主: pekkle321
go

真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂 [複製鏈接]

princess_mama 發表於 13-3-17 00:15
多謝各位。

仔仔起初由SPC轉去RC的適應期很長,剛開始時有哭,他很想念舊有的同學仔,但學校(不只是班主任 ...
請問你小朋友是否K2轉去RC?你覺得課程怎樣?老師教的東西小朋友都掌握到嗎?

引用:Quote:princess_mama+發表於+13-3-17+00:15

原帖由 florence.lau 於 13-03-17 發表
請問你小朋友是否K2轉去RC?你覺得課程怎樣?老師教的東西小朋友都掌握到嗎?
...
RC係新校,啱啱2012 9月係第一批學生。

ffaye 發表於 13-3-17 15:25
RC係新校,啱啱2012 9月係第一批學生。
但2012年也有k2的插班生吧,不是嗎?Anyway, I am more interested about the 課程and 教法。

引用:Quote:ffaye+發表於+13-3-17+15:25+RC係新

原帖由 florence.lau 於 13-03-17 發表
但2012年也有k2的插班生吧,不是嗎?Anyway, I am more interested about the 課程and 教法。

...
但princess mana話佢小朋友已有直資收左,所以唔會係K2。

ffaye 發表於 13-3-18 02:16
但princess mana話佢小朋友已有直資收左,所以唔會係K2。
But my question was whether her kid changed school last year to K2 or changed this year to K3.

florence.lau 發表於 13-3-18 09:49
But my question was whether her kid changed school last year to K2 or changed this year to K3.

As mentioned before, RC係新校,啱啱2012 9月係第一批學生。Her son cannot get into K2 class last year because the school was not 'opened' yet.

florence.lau 發表於 13-3-17 21:11

...
2012年也有k2的插班生,我家表弟仔就是k2的插班生

回復 princess_mama 的帖子

Agree with ffaye. If princess_mama's son only switched to RC last Sep (ie. Sep 2012) as K3 student, then the credit should not all go to RC for getting his son into the preferred Direct Subsidy school.  Also, heard many ppl said SPC syllabus is easy and not enough to get into good P1.  Then why so many ppl queue up for interview each year?  And their P1 result is in fact quite good (to Direct Subsidy school and private school)!  I always think the correlation between difficult syllabus and promotion to good direct subsidy/private school may not be as strong as most people think.

引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

原帖由 princess_mama 於 13-03-12 發表
我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布 ...
其實在k3每個小朋友十月/十一月已開始搵學校或已開始interview。 而你個仔又剛轉校,又話適應了很長時間。那你找到直資,是否因為在spc上了2年而帮助大些呢?

P.S. 除非你心儀的小學就是RC小學!

回覆:evawa 的帖子

最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入讀過,路過見此topic的媽媽有疑惑,剛好我兒曾入讀兩校,才真心分享。曾入讀兩校,RC確實對我兒幫助較大,當然聖保羅堂在自理能力上之訓練,亦功不可沒。

florence.lau  Thanks a lot.  發表於 13-3-19 09:56

引用:最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入

原帖由 princess_mama 於 13-03-18 發表
最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入讀過,路過見此topic的媽媽有疑惑,剛好我兒曾入讀兩校,才真心 ...
謝謝你的分享。

回復 princess_mama 的帖子

RC kinder的K3學生多不多升上RC小學?除了RC小學,其他K3學生多數考到邊間?  謝謝!

回復 pekkle321 的帖子

睇你自己的分析,其實你都有答案啦!

原帖由 princess_mama 於 13-03-18 發表
最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入讀過,路過見此topic的媽媽有疑惑,剛好我兒曾入讀兩校,才真心 ...
真係好多謝你既分享!因為你仔仔分別讀過這兩間學校,你會比任何人更清楚!你仔仔好叻,RC同SPC都係我心中理想小學,而你仔仔都有offer,真係好好!我另想問下,我仔仔比較活躍,係咪RC會包容性大d而又會教好品德呢?

請問甚麼原因令你選擇俾兒子留在SPC讀K3? 因為插得班入RC都係睇中佢半條龍,所以想知多少少你的睇法。謝謝!

引用:Quote:原帖由+princess_mama+於+13-03-18+

原帖由 ffaye 於 13-03-19 發表
請問甚麼原因令你選擇俾兒子留在SPC讀K3? 因為插得班入RC都係睇中佢半條龍,所以想知多少少你的睇法。謝謝 ...
噢我想我誤會了你的意思。你應該是放棄了RC小學,不是RCKG.
謝謝你的分享!不介意的話可否告知你最後為兒子選擇了那一間小學?

回覆:pekkle321 的帖子

絕對係

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+13-03-19+發表請問

原帖由 ffaye 於 13-03-19 發表
噢我想我誤會了你的意思。你應該是放棄了RC小學,不是RCKG.
謝謝你的分享!不介意的話可否告知你最後為兒子 ...
Princess_mama既仔仔係St Paul church讀K1,K2, 而K3就去左高幼!而小學係分別考到ST Paul Collage 同高小,最後決定讀st Paul collage! 只因為我地用SPC 同RC去代表,大家所以confuse

引用:絕對係 +

原帖由 princess_mama 於 13-03-19 發表
絕對係
唔該曬!我希望仔仔可以係一間好品德加好學術既kg, 心怕為仔仔選錯校!謝謝你意見

引用:Quote:原帖由+princess_mama+於+13-03-19+

原帖由 pekkle321 於 13-03-19 發表
唔該曬!我希望仔仔可以係一間好品德加好學術既kg, 心怕為仔仔選錯校!謝謝你意見

...
你㨂RC /SPC kg,有決定未?分享下你睇法。

‹ 上一主題|下一主題