用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂
樓主: pekkle321
go

真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂 [複製鏈接]

回覆:真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂

咁聖保羅有什麼升小back up呢

引用:咁高幼同穌浙呢?点揀好?+both+am

原帖由 Diving 於 13-03-06 發表
咁高幼同穌浙呢?点揀好? both am
睇你要唔要小朋友好好普通話啦,要就蘇浙! 唔係既我prefer高幼

引用:我要在RC+am,+SPC+pm+and+MS+pm+(kln+city)

原帖由 豬豬仔爸媽 於 13-03-06 發表
我要在RC am, SPC pm and MS pm (kln city) 三揀一。 我住九龍。
如果會上民小,揀民生啦,有85%上民小!其他既保證較小

引用:咁聖保羅有什麼升小back+up呢 +

原帖由 evil 於 13-03-08 發表
咁聖保羅有什麼升小back up呢
SPC冇升小back up架!不過上佢網站睇佢升小唔差既!

其實唔好理讀邊間,大部份小一interview 學校体表現多過体幾多張cert!  我唸無論讀邊間kg,都有課外活動要參加吓,RC 會否教得淺但做得深?SPC就一定教得淺,所以我覺得你讀這兩間都要出去補補

如果你小朋友是慣早起身,咁唔洗唸,揀RC! AM班時間好用d! 我小朋友喜歡瞓得晏,所以一早起身都幾辛苦

回覆:meloeskie2 的帖子

我個仔兩間都讀過,其實兩間既教學方法,理念都好唔同

回復 princess_mama 的帖子

主要有什麼不同?

引用:我個仔兩間都讀過,其實兩間既教學方法,理

原帖由 princess_mama 於 13-03-09 發表
我個仔兩間都讀過,其實兩間既教學方法,理念都好唔同
可否分享一下有咩唔同?謝謝!

if you are talking about adapting primary's life, i am sure RC is better as their syllabus is more difficult. They do a really good job in training up the kids. 自理能力高D

回復 pekkle321 的帖子

如果各位是要TARGET 直資或私立小學, 要三思, SPC 程度淺, 品德教育係OK. 校長老師們只會同你講"大抽獎".  佢哋唔會好似聖公會咁安排咩咩比賽或安排大家去參加直資或私立小學小一入學座談會之類.  派位都係聖彼德之類的學校, 入到名直資或私立小學不多.  它的網站有派位結果, 可以給你們升小學的概念.

我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布後悔由SPC轉去RC。

SPC的老師轉RC的嚴,程度淺,但教授孩子自理能力較高,在K1開學已教小朋友摺衫‥。
RC的老師十分十分有愛心,校長很愛孩子,程度深,用生動活潑的方法教孩子,小朋友開心學習之外,上小學絕無問題,而且小朋友學識自我溫書及做功課。

引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

原帖由 princess_mama 於 13-03-12 發表
我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布 ...
你小朋友現在是RC K3學生嗎?

係呀~ RC K3

princess_mama,我想問下今年RC(k3)嘅小朋友通常有邊間小學offers呀?有幾多人可以直升RC小學呀?

原帖由 princess_mama 於 13-03-12 發表
我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布 ...
Congratulations.  This is very encouraging.  Would you please share more on your son's key of success?   We are from RCKG too.  Thanks a lot.

我都恭喜妳先妳能夠係升K3時兵行險著冒住危險轉校, 對妳膽識實在佩服, 世上沒有免費午餐, 但妳確實付出了後取得回報, 妳小朋友將來知道一定多謝妳。另外妳說校長係有愛心之人另我好欣慰, 因為我亦認同。
princess_mama 發表於 13-3-12 16:34
係呀~ RC K3

引用:+本帖最後由+GCG+於+13-3-12+17:31+編輯+\

好多謝你分享!想問你囝囝由SPC轉去RC會否難適應?
其實我已70%選RC,但仔仔其實不太喜歡書本,所以我怕RC太深會令他難適應而害怕上學!

回覆:pekkle321 的帖子

多謝各位。

仔仔起初由SPC轉去RC的適應期很長,剛開始時有哭,他很想念舊有的同學仔,但學校(不只是班主任,而是全部校長,老師們及工友姨姨)對仔仔很包容及耐性,用盡方法去協助仔仔適應。

我反而覺得係你個仔叻,考到心儀直資。因為小一interview大部分發生響上學期,k3啱啱入RC要重新適應,短短兩三個月既新學校生活未必對考小一有咁大影響。

‹ 上一主題|下一主題