用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問宜家係咪等9/7先知結果
go

請問宜家係咪等9/7先知結果 [複製鏈接]

各位家長好:
請問宜家係咪等大抽獎,,到9/7先知結果??
係咪要親自番小學睇結果??
如果叩門, 是否當日9/7一知結果便要趕去叩門呢??要攜帶什麼文件??會即日知道收生嗎??
thanks!!
   2    0    0    0

回覆:請問宜家係咪等9/7先知結果

今年升中派位定於七月九日。

當日小六學生需回校領取派位結果,領取安排視乎各小學,我仔學校係八點返到學校先上課室,家長於操場等八點半至九點,在班房班主任會叫個別學生準備與家長見校長拎推薦信叩門!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 13-2-25 08:20
今年升中派位定於七月九日。

當日小六學生需回校領取派位結果,領取安排視乎各小學,我仔學校係八點返到學 ...

想問下其實老師會唔會一早通知定派得唔好嘅家長等佢地有得準備下

回覆:琛媽 的帖子

我間學校好守規,一句都唔會早過七月九日八點前!

我知大埔某幾間會九號零晨打比家長暗示準備,我朋友上年就係其中一個半夜收電話問派唔入頭二,會唔會叩門?當日收到派頭三!

安格斯媽媽  頭三志願已很好了,上年學校只安排叩門信給全級前幾名派得不好的同學同學  發表於 13-2-25 13:14

回覆:TOMATO1010 的帖子

我間學校八點安排家長講座,八點半己接學生並知結果,學校應在八點前知結果並預備叩門信給b1頭派得唔理想學生叩門,家長應在知結果前上網print叩門表格,複印及帶齊所需資料,希望用不著

安格斯媽媽 發表於 13-2-25 11:09
我間學校八點安排家長講座,八點半己接學生並知結果,學校應在八點前知結果並預備叩門信給b1頭派得唔理想學 ...
謝謝安格斯媽媽教路!!!

TOMATO1010 發表於 13-2-24 21:38
各位家長好:
請問宜家係咪等大抽獎,,到9/7先知結果??
係咪要親自番小學睇結果??
叩門要在放榜前留灠你心儀的學校, 間間唔同, 詳細可參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2373565&extra=page%3D5

回復 TOMATO1010 的帖子

如果叩門, 是否當日9/7一知結果便要趕去叩門呢?? 是, 立即去叩門

要攜帶什麼文件?? 學生身份証, 學生小六資料表, 自行及電腦派位申請表正及副本, 學生小四至小六成績表正本及副本, 中學中一入學申請表(要事前DL FORM), 各項獎項証書正本及副本

會即日知道收生嗎??有中學會即日下午通知面試及筆試, 有中學會即收叩門表即時安排約見, 要事前打去中學問.

記得帶定學生相, 鉛子筆及文具等...

其他有經驗既家長請補充?

謝謝你啊~叩門是否一定要9/7呢??thz~

kitbebe  係!! 一定要快!! 有些學校當日派表, 兩日後去筆試了!!  發表於 13-3-2 17:54

TOMATO1010 發表於 13-2-28 21:08
謝謝你啊~叩門是否一定要9/7呢??thz~
如果係官津學校,絕大部份甚至全部都係要等放榜後才會接受叩門的申請,未放榜大家都唔知是否需要叩門!
但直資學校你就要時刻留意他們的網頁或甚至可以打電話到學校垂詢。有些直資學校會在四、五、六、七月都會進行招生活動。咁到時你接受得佢地的學位,就算你有派位都唔可以去註冊,要放棄架la。
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

我女兒的學校一定唔會提水。

其實唔提水有唔提水的好處,如果知道係好消息就話姐,如果係壞消息重棧成晚囉囉攣。不過好消息對老師來說係唔需要咁快話比你知的。
:verycold: :verycold: :verycold:

明年輪到我

家長們事先要做好派唔到心儀學校的準備, 父母都要請假, 叫小朋友帶 智能電話番學校, 一收到派位表即刻WHATAPP比父母, 父母可立即決定是否要去心儀中學叩門...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 13-3-1 12:53
明年輪到我

家長們事先要做好派唔到心儀學校的準備, 父母都要請假, 叫小朋友帶 智能電話番學校, 一 ...
我諗番起都好笑。當時我都係咁諗,點知阿仔劈頭第一句就係話學校唔准同學帶手機回校,唔好話要佢開著部電話。
姑不論點都好,有時都唔爭在那十零廿分鐘了。比小小時間和空間小朋友等佢地調整下心情先,哭既、喊既、喜既、笑既,都等佢地可以想一想和準備好點樣去跟父母交代。其實在這個時刻最痛苦係小朋友,有時真係唔想見到我地d大人,費事我地係度囉囉疏疏,我地大人最多都係心急想知結果姐。我見過有同學派了第二志願,係自行收生的第二志願乍,那間都係名校黎架,落到操場見到阿媽,講左比佢聽個結果之後,阿媽竟然係度喊,成隻腳震晒,你話個小朋友幾大壓力!

hklaw1013    發表於 13-3-1 16:40

ohnono 發表於 13-3-1 16:19
我諗番起都好笑。當時我都係咁諗,點知阿仔劈頭第一句就係話學校唔准同學帶手機回校,唔好話要佢開著部電話 ...

如果真係十零分鐘真係好多謝上天,
希望老師嗱嗱聲比家長知道

喜怒哀樂都在那一瞬間
我諗起都百感交集....
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]
‹ 上一主題|下一主題