用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症  

回覆:Kyle 的帖子

噢!vegepa 都有gla. 所以這就是點解要去轉攻自閉的地方買。人地啲魚油有針對性唔係俾普羅大眾,唔可以咩都加啲玩大包圍。自閉通常係仔,加月見草油做咩呢?

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

有音樂治療是就咁買碟聽咪冇咁貴,可舒缓情緒.有些音樂也有的音樂治療是讓A仔一起彈琴打鼓,訓練聽指拎,合作和耐性的.
聽過有隻早期人胚胎stem cell未?話比其他動物,自體stem cell都好,但好貴,也要從某些途徑才買到,唔知對a仔有冇用?

GFDF是什麼?

回復 Kyle 的帖子

Thanks Kyle.  可否PM你食邊個brand?因為我小朋友都未試過吞葯丸,唔知葯丸大唔大粒呢?

回覆:chuchumo 的帖子

我只可以講香港醫自閉的方法好少到巧可憐。傳統醫生、訓練導師個個唔識扮代表。佢地只會叫你去做訓練3T、健腦操、音樂治療,要食、要打針、要介口、要針灸,佢地睇都唔睇就話係偏門野無根據,話知西方幾萬個根據擺係網上。咁健腦操、音樂治療又邊個可以揾個根據俾我睇下?佢地推既方法只是一些無入侵性,多做無壞,只是晒時間。其實係唔想有鑊!

回覆:BB頭maimimi 的帖子

我用過Thorne, metabolic maintenance. 你買時好似上淘寶咁睇晒啲review  和合適的份量。如玩細份量500mcg可以買1mg 每次半粒咁。我拆開個capsule, 溝少少水喂。你自已可以試下味。味道太激,要轉第二隻。我仔太酸會嘔㗎!巧煩!

GFCF diet = gluten free casein free diet.

歷史很悠久的一個介口, 簡單來說是介wheat (wheat 裏面有gluten) 同奶 (奶裏面有casein)。這兩種是最影響自閉兒的致敏源。由期常疴爛屎(黃色,muddy) 跟gluten 有關.  Brain fog (遊魂) 通常關牛奶事。

我留意過poo poo 疴得靚既小朋友,自閉程度相對輕微。

肯玩這些前衛野既醫生都唔包你生仔。有餘錢又安全可以試下,開個窿就米搞我個寶貝仔。佢老豆會鬧屎我。

我聽下張國榮都可以舒緩情緒。播兒歌,bed time songs 未仲好?

回復 Kyle 的帖子

smartfish除0左有奶,我留意到含防腐劑

多謝你給我那麼多資訊,令我大開眼界
髗骶骨治療你有無試過
我上年比仔仔試0左3個月,呢3個停0左針灸想看看效果
結果無進步,仲表現差0左

Nordic natural香港有無得買
我上過它的網站,fish oil都有幾款,邊款係針到a仔呢?

回復 Surveyor 的帖子

vegepa bk有團購$178,可以mtr交收
我見交收方面,好似又幾好所以比仔仔試0下
我仔仔一日兩粒
食埋手頭幾盒,我都想試0下轉Nordic natural

apple~y 發表於 13-2-21 14:15
回復 Kyle 的帖子

smartfish除0左有奶,我留意到含防腐劑

我囝仲食緊smartfish, 比對過d成份真係差好遠, 不過都好多謝Kyle同各位報料.

其實我都好同意樓主的講法, 坊間的訓練, 健腦操, 感統, 髗底骨治療等對我仔通通都無咩用.  A仔係個腦有關問題, 如果吾對症下藥醫個腦, 在外在同他們攪幾多野都無用. 剛才都上網找過下資料看有關folinic acid 同A仔的關係, 原來都好多RESEARCH 話對A仔有效, 我都會稔住比阿仔一試, 但因為阿仔雖然是A, 但亦有ADHD的症狀, 有D擔心會變得hyper

回覆:apple~y 的帖子

Smart fish 是俾普通小朋友。 又貴仲居然有奶同防腐劑:;pppp:

Nordic natural
Little giant 成日無貨。
剛揾到個香港代理 www.nordicomega.com

美國網:
大家要習慣下摷下呢個站,什麼顧小培、嚴浩講埋啲野,什麼椰子油杏仁油,阿麻子油人地大早係呢個網賣咗好幾年,其實唔係新野囉!有機天然產品呢到都有。city super sell 緊now 牌子既supplement, 呢到大把。

Www.iherb.com
Www.vitacost.com

Iherb 連運費仲平過係香港買。

買邊隻?artic cod liver oil.  有唔同味,有啲liquid 有啲gelcap. 按你小朋友喜愛。

唔好買omega 369. Omega 6 is gla.

回覆:apple~y 的帖子

我真是玩過髗骶骨。是個爛鬼骨醫(香港正牌醫生)做㗎,收我千幾一次。條粉腸用手指懶陶醉咁由個仔個屁股按上去到頭,仲話每次之後一定有進步。唔好意思,俾人呃過果啲我好火下。

回覆:dorisfan 的帖子

我唔信 OT. S 位老師成日叫我幫個仔加私人訓練。我諗極唔明點解勁fing會定啲, 有個治療師同我講叫我留意下個仔擦完手背,會唔會飲多咗水同食多咗野。我覺得創理論果個都唔知自己做緊嘜!fing 下,擦下就掂,太陽從西方都會升起了。當然學校有免費就豉豉旦旦啦,叫我俾錢就唔好搞我.

kyle 你介紹隻fish oil成份真係幾高
liquid一支幾多ml,我仔仔都食liquid的,一支可以食幾耐
Iherb有無適合a仔食葉酸買呢?
多謝你介紹網站,好有用
好鬼鍾意你....thanks

Kyle 發表於 13-2-21 11:52
我只可以講香港醫自閉的方法好少到巧可憐。傳統醫生、訓練導師個個唔識扮代表。佢地只會叫你去做訓練3T、健 ...

"高見"

回復 Kyle 的帖子

我剛上左iherb睇, 有隻Quatrefolic 5mthf, 好似吸收好D, 有無試過?

"Quatrefolic 5-methyltetrahydrofolate complexed   with glucosamine for longer stability, higher water solubility and improved   bioavailability compared to other forms of 5-MTHF"

另外, 原來 5mthf 同 b12, b6, riboflavin一齊食會更有效.

顱底骨應該是氣功