用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 第一次喺依版分享
go

第一次喺依版分享 [複製鏈接]

仔仔六歲讀小一 K1時已經覺得佢有行為情緒問題 到K3愈見嚴重 就安排去醫院見醫生 等左一年先見到 然後一月做左評估証實資優 但衝動 心急 情緒控制力弱 最近喺學校多左俾老師投訴 今日趁放假約兩位班主任同社工傾下 大家配合點幫佢 好在喺學校情況俾想像中好 而學校亦有情緒/社交/遊戲小組安排俾佢上 三年級亦可以安排佢參加奥數班發揮所長 令我放心好多 老師社工都好正面 大家討論具體方法處理佢啲問題 令我打消要轉校嘅念頭 成個人鬆晒~

1    0    0    0

回覆:第一次喺依版分享

你就好啦,學校有配套,我仔同班同學成日笑佢,我覺得資優其實係苦了個仔

引用:你就好啦,學校有配套,我仔同班同學成日笑

原帖由 moonychan 於 13-02-19 發表
你就好啦,學校有配套,我仔同班同學成日笑佢,我覺得資優其實係苦了個仔

...
我一直都知資優其實都係特殊嘅一種 所以我一啲都唔恨有個資優兒 反而擔心引伸出黎嘅情緒行為社交問題 不停上網搵資源幫佢 除左老師 其他同學 家長 包括佢自己都唔知佢係資優的 去做iq test 去見醫生 去上堂 我都只同佢講去玩遊戲
點解其他同學會笑佢嘅?有咩好笑?有同老師傾過嗎?

回復 maggieddie 的帖子

請問是邊間小學?

引用:回復+maggieddie+的帖子 請問是邊間小學?

原帖由 HTLT 於 13-02-20 發表
回復 maggieddie 的帖子

請問是邊間小學?
我都想知

moonychan 發表於 13-2-19 20:45

...
笑咩??  見你其他post, 囝囝IQ好高, 是有其他豬頭骨症嗎??

傻太 發表於 13-3-4 09:16
笑咩??  見你其他post, 囝囝IQ好高, 是有其他豬頭骨症嗎??
因為我仔仔唔係好乖好斯文的類形, 老師成日"丁"住佢, 咁老師叫得佢個名多, D同學仔就會LABEL 左佢, 所以會笑佢, e.g. 話佢跩呀, 上堂又點點點, 我日日接放學的, 同學仔會走埋來講, 我覺得好討厭
我仔仔CHECK 左, 除了GIFTED 外, 有感統失調, 但上左TRAINING, 基本上都唔算SERIOUS.

至於其他問題, 應該冇過度活躍, 冇專注力不足, 冇亞氏保加.

我仔仔情緒都起伏得幾大, 多愁善感得有點令人抖唔到氣, 有諗過洗唔洗睇心理醫生......

‹ 上一主題|下一主題