用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 究竟點解會對英普咁著重?
go

究竟點解會對英普咁著重? [複製鏈接]

如題。我最近睇ek 媽咪的留言,發覺好多人都對英普比英粵班著重好多,甚至乎因此而考慮讀邊間,或放棄邊間,這個我不大明白。因以我所知,兩者分別只在於以普通話定廣東話為主要教學語言,但英語的比重應該是一樣的。而如果大家是打算考local嘅小學,其實十之八九都係考廣東話,唔係考國語。當然國語現在是很重要嘅!但係咪值得因此而犧牲其他重要基本元素,例如學校本身質素。

1    0    0    0

學校質素重要過英吾英普班。
但如果學校英普和英粵都收,一定選英普。因為有語境的情況下,小朋友學來全不費力,輕鬆得多又有效。

回覆:究竟點解會對英普咁著重?

其實依我所知,有幾間九龍塘學校既英普同英粵班的確比重係有分別的。英普係有外藉和國語老師做班主任,但英粵班就只有廣東話老師做班主任,所以才咁多人追捧英普。但有冇作為,小朋友明唔明,母唔母語,最後除了學校語言環境提供外,都要配合屋企同小朋友講咩語言既。

回覆:lazycouples 的帖子

咁有邊幾間係咁呀?可唔可以分享下?謝謝!

我都好掙扎究竟係英普定英粵,或者係話俾唔俾佢係母語環境下學習,英文同普通話係額外學習。定係英文係主要學習語言,家庭用廣東話溝通,有人話甘會造成語言混淆。

我知道好多津校已經轉咗普教中,識好多家長小朋友幼稚園讀英粵,上小學好難追,所以我一定俾囝囝讀英普。

我本身buy英普,不過雖然夫妻倆都懂普通話,但為免語言混亂及觀察大仔的語言能力,我們刻意沒教普通話。入讀n班後,只有英文及普通話雙班主任,大仔完全聽唔明普通話,很抗拒普通話,我們曾考慮轉回英粵,但班主任說他語言能力强,叫我們放手一搏,我們亦準備以犧牲頭一年中文學習来換取他習慣普通話對話,結果他k1時已普通話對答自如,天天上堂迫講普通話及一星期上一兩次堂是有明顯的分別。我們讀英普,並沒有考慮考小一,而是更長遠的考慮孩子成長的需要。所以英普與否,在乎家長的理念及孩子的能力。

引用:如題。我最近睇ek+媽咪的留言,發覺好多人

原帖由 Salad316 於 13-02-12 發表
如題。我最近睇ek 媽咪的留言,發覺好多人都對英普比英粵班著重好多,甚至乎因此而考慮讀邊間,或放棄邊間 ...
好多人都buy 英普,但我個人較buy 英粵。原因如下:
小朋友仲細,三種語言,可能會亂,想佢地係幼稚園先學好母語,粵語。因為粵語都係中文,學好粵語,再學國語,亦問題不大。

眼見部份普通語書本,有小量課文內容,似是用北方土話或口話,並非正統中文。所以我並不一面倒支持,全英普教學。

引用:Quote:原帖由+Salad316+於+13-02-12+發表如

原帖由 samchan2179 於 13-02-12 發表
小朋友仲細,三種語言,可能會亂,想佢地係幼稚園先學 ...
當然,學好普通話是十分重要

我都唔係著眼"考小一"而係長遠學習,甚至不止中文科,其他科目既學習一樣重要。影響深遠唔知點揀

之前我都好迷茫揀邊樣好,當個個都話英普好,心慌慌,
但而家我反而無咁緊張,
其實英文好,學普通話都唔難,好多外國人都係靠拼音學普通話的,
我細個讀書唔興普通話,但一星期都有兩堂,
但如果唔係必需用到,根本唔會記得,
出黎做野我嘅普通話由零開始,
但接觸多,又會煲下劇,溝通唔成問題,亦俾國內人讚過,
但當然口音就未必最好果d,
會盡量俾好嘅俾囝囝,但都係睇返佢興趣

引用:我知道好多津校已經轉咗普教中,識好多家長

原帖由 TeriAnla 於 13-02-12 發表
我知道好多津校已經轉咗普教中,識好多家長小朋友幼稚園讀英粵,上小學好難追,所以我一定俾囝囝讀英普。

...
Yes, 就是因為好多較好的小學已轉左普教中了,所以幼稚園時讀英普,上小學時較易適應

普通話也是越早學發音越好,但拼音就大小小,六至七歲學都未遲,太大過學,音讀得可能不太準。

🎄🎄💢💢😘🎄

samchan2179 發表於 13-2-12 20:17
小朋友仲細,三種語言,可能會亂,想佢地係幼稚園先學 ...
我都buy英粵。
雖然上到小學,我贊成普教中,但幼稚園階段,特別係pn,k1,還是學好母語較為重要,建立一個成熟的溝通,思維方式對幼兒來講非常重要。
與其學一個詞彙的三種讀法,不如花時間學習多些新的詞彙仲好。
當思維語言成熟後,要學同語種的另外一種方言,是好容易的,去到k3甚至小學再學普通話都完全唔遲。
好多人覺得小朋友好快會“講”普通話,其實只是鸚鵡學舌,是記性好,而不是真正的語言發展。

回覆:Chirley 的帖子

chirley, 我同你嘅諗法一樣。而我自己係中學畢業先自學國語,但一般字嘅拼音難不到我,就算而家我呢遍回覆都係用拼音打嘅。而我八成客戶亦是國語客,與他們溝通一點問題也沒有,我嘅國語亦得到他們的認同。國語始終是中文,困難程度大大不如英文。只要學而得其法,知道竅門,並不太難。我會覺得如果兩個其他分面是一樣,但一個英粵,一個英普,我都會選擇英普。但這方面嘅考慮並不會多,不會因英普而犧牲其他的優點。

回復 Salad316 的帖子

多謝你呀, 當然有英普我都會俾囝去讀,但唔係第一考慮點。細個d學係好d同易d, 但講到口音問題,
唔好講普通話先,英文香港人d口音都同外國人差好多…

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多兒童教育學家都認為:0-6歲係語言發展最重要嘅時期!响呢段時間接觸多樣語言,學得快又會學到語音,越大學就越難,而且講得唔地道

我自己無俾小朋友讀英普班,因為...其實好多學校話用普教中,但當中,到目前都係少數!而我地target嘅小學都唔係普教中嘅!
如果你心儀嘅小學係普通中,就必然揀英普班!
恐龍家

我俾囡囡讀英普, 都係想佢係最自然的環境學外語,
昨晚打開一本書跟她說普通話, 她用普通話答返晒, 但我們在家是不用普通話溝通的; 至於廣東話, 她流利到不得了, 如果用廣東話問佢生字, 佢可能最初會用普通話答, 但教幾次之後, 就用返廣東話答了
課本問題 - 她學校都是用一般學劵幼稚園的教課書+我自己會讀(青田出版社), 所以用的都算是地道香港用語 .. 只不過試過用廣東話問佢飲咩, 佢用返廣東話答"開水"

if you want to have good diction of a language, it's much better to start learning it when you are a kid. it's actually quite easy for kids to pick up a new language.. a lot of kids speak 3 languages growing up..
for my 2.5 year-old, he improves his cantonese and french so quickly, once someone teaches him on a daily basis. (first language is english). he also learns mandarin at school, and i sometimes hear him singing mandarin songs at home.
‹ 上一主題|下一主題