用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好? ...
樓主: Lingfung813
go

大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好? [複製鏈接]

回覆:AnnieSammy 的帖子

講得啱,上EK大部份媽咪都著重學術!好簡單,重看那些xx vs xx就知。

回覆:大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好?

我有少少不明白,為什麼"重學術的學校不可同時重品德"或"重品德的學校不可同時重學術"呢?學術係課程,而品德係行為及思想教育。請各位指教,謝謝!

其實樓主所指的品德會不會是指"操行"? 因為品德其實同個人修養有關,幼稚園只係一個提供知識的平台,三小時的學習生活裡如果有超過1.5小時是教仁義禮智,小朋友咁細個可能會覺得好悶。反而你話看重操行(即成績好但操行差一樣要留班)咁反而我會明d. 品德對一個人來說十分重要,但是否一定要靠幼稚園來成仁,我有所保留。 一個說過謊的人是否有資格談品德? 但他同時有讓坐給阿婆和領養動物。既然大家咁看重學校的德育教育,在未肯定老師有冇曾經說過謊的情況下會否讓子女上學?

回覆:byoung 的帖子

依種問題成日都有人問到你唔知點答! 你老婆同亞媽唔知點解無端端一齊跌左落水,你會救邊個先?記住-你老豆在場都唔可以幫手救人喎! 係都要你放棄一個!

Jane1983  幾好笑!  發表於 13-2-12 22:32

如果只可揀其一,我一定揀重品德,眼見而家新一代有好多冇品嘅,唔想自己小朋友成為其一!

bearmimi    發表於 13-2-17 06:33

學術再深的幼稚園,都吾夠出去谷咁深。
再重視品德的K,都吾夠父母教咁有用。

所以只要屋企做到補底,邊一種都無問題,K真係人生第一步!

我會選品德, 學校配合家庭, 同學互相影響, 性格3歲定80.
學術,自己教都得, 教到微積分天體力學識睇紅樓夢都可以. 但是要因應小朋友的發展和興趣, 發展未及不應揠苗助長.如果學校能培養小朋友學習興趣, 對事物好奇, 懂得去尋找答案, 就能終生受益.

bearmimi    發表於 13-2-17 06:35
babyislove    發表於 13-2-13 11:38
WJoyce   agree~~~  發表於 13-2-13 11:17
Lingfung813  Agree  發表於 13-2-13 07:25

路過!

品德除了是個人修養,發自內心,還要有人與人之間互動,包括長輩、朋輩•••••

從書本學懂知識,學懂批判思維又如何? 不懂實踐人與人相處之道,所有東西都是空談。

唔知是否有些敏感,隱約看見中港兩地不同的價值觀

回復 cheung_chit 的帖子

回覆:Gagagogo 的帖子

十分同意gagagogo的講法!這正是中西思想及教育的分別!中國人著重知識書中求,而西方人則著重經歷自省。我不敢斷定誰較有品德修養,因為品德都可從書本學到,但相信更重要係由細養成,令品德根深蒂固,從而發自內心,直接從行為表現出來。若要經過冗長既所謂理性分析、明辦是非,而做出既品德,只係品德既根基未打得穩吧!若然打得穩,有品德既行為係十分直率既行為,不需經過大條道理。

引用:路過!品德除了是個人修養,發自內心,還要

原帖由 Gagagogo 於 13-02-13 發表
路過!

品德除了是個人修養,發自內心,還要有人與人之間互動,包括長輩、朋輩•••••
agree  品德包括人與人之間朋輩,的互動 。  i favour 重品德的kindergarten.

引用:學術再深的幼稚園,都吾夠出去谷咁深。再重

原帖由 Jane1983 於 13-02-13 發表
學術再深的幼稚園,都吾夠出去谷咁深。
再重視品德的K,都吾夠父母教咁有用。
agree    出去買course可以學得幾深都得。深過KV Braemar Hill都重得

Lingfung813  agree  發表於 13-2-15 06:27
Jane1983  Exactly!  發表於 13-2-13 15:46

幼稚園的小社會給幾歲小朋友藉羣体生活學習共存, 玩耍和建立良好的習慣,要做獨立甚至批判性思考,有排都未得啦。

回復 Parisienne 的帖子

但在强化孩子獨立思維前,既然你相信聖經話人都有原罪,咁就更加要在小時候強化他的真善美了!

我非常認同!大家都不要唔開心了,其實品德與學術都重要,不過一般學校好難並存兩樣,除非勁出名的幼稚園!

布希亞 發表於 13-2-11 13:45
這就是我想說,仁德之心人皆有之,私利之心也人皆有之
兩者各有其所,仁德維系社論和諧和道德,私利之心推 ...
有品德的人,虧空公款根本不用去選擇,因為他們是直接地否定這錯誤行為,是發自內在自覺行為,內在修養。而專業人士的子女入歧途,正如我之前所說的,子女模仿身邊的人,那包括的不只是父母,有老師身邊朋友遇到的人,問題不一定在父母多好,子女就必然好,而且在行為之內,溝通也是影響行為品德的原素,但說種種何來涉及學術?學術是知識,等我地知道地球是圓的,但所能影響品德的範疇屬少,而且如果由學術中談品德行為屬空談,還不如直接實行。而且樓主只係問大家個人意見而已,何必搬一大堆理論出來呢?畢竟這只是個人想法,各施其法而已。實在的什麼的“包裝術”著實讓人覺得有輕視成份,有知識而不能輕視品德,品德是人之根本,沒有這根本也只是讀壞書,讀出來的所謂批判性思考模式也只是來自私心的批判,所以人要先有品德才能學好,否則讀出來也是讀壞書。重要的是學習過程中人事物絕對能影響其品德行為模式,一個品德包含的當然不只單單模仿,如果咁簡單就好了!無論點都好啦,各持己見的,每個父母都有自己一套方法教育,也沒有必然的對錯,始終品德掌握不到,學術也要視乎各小朋友資質,所以說沒有必然的東西何必用一堆理論空談呢?(多咀答多句,不喜勿插)

Lingfung813  你真係解釋得好詳細!thx  發表於 13-2-15 06:31

回覆:大家認為"重學術"還是"重品德"既幼稚園較好?

小朋友容易受朋輩影響,所以本人覺得重品德嘅幼稚園較重要。

回覆:Miumiulab 的帖子

樓主:可以選擇同時兼顧的可以嗎?

我本人就認為應著重品德教育了,,,,,讀書叻並唔代表個小朋友將來一定對社會有貢獻,相反有好既品德,將來出來社會必定係有用又受歡迎,而家就係好多學校太著重學業,而忽略品德教育,令到我地都無咩機會睇到學生識讓坐比有需要既人,只會見到佢地同人爭位.......可悲

我會重品德,當然品德(修養)係屋企都要教,另外希望學校可以提升小朋友學習的興趣
那麼,學術較差的學校,我都會考慮俾小朋友入,因可以在家補底
‹ 上一主題|下一主題