用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無家長的小朋友(小學)做公文數去到Level J ? ...
go

有無家長的小朋友(小學)做公文數去到Level J ? [複製鏈接]

我仔小六,現在J80左右(expansion of polynomial products, factorisation ....)
,想知道在BK究竟有無同路人堅持去到 J,分享下
   0    0    0    0

fion6406 發表於 13-2-5 21:31
我仔小六,現在J80左右(expansion of polynomial products, factorisation ....)
,想知道在BK究竟有無同路 ...
請問你仔學了多久了?我仔K2學咁A(減法),但其實他加法都不是很懂只是背答案。例如25+6=31,他不懂31是5+6再+20,因為不給他解釋的話他不懂將25拆成20+5
你個仔好叻呀,是如何做到的呢?

引用:Quote:fion6406+發表於+13-2-5+21:31+我仔

原帖由 luluhaha 於 13-02-06 發表
請問你仔學了多久了?我仔K2學咁A(減法),但其實他加法都不是很懂只是背答案。例如25+6=31,他不懂31是5+6再 ...
我仔是小一下學期開始的,以前學的加減乘除已經唔係好記得過程係點。我不視公文為學校常規數學的補習班,只視為興趣班,亦唔著意阿仔要幾耐就要進一個level, 只想佢維持一個每天輕鬆做練習的習慣,我定每日不超過15分鐘為之輕鬆。超學年之後,當我發覺佢遇上困難越做越慢,就同老師商量減紙。超三個學年後,現在減至老師說的唔可以再少的每日兩張(其實試過少到每星期10張)。我覺得公文的題目都是經過設計,每份都只是比前一份深少少唔太多,跟住做就不知不覺越學越深。

引用:Quote:fion6406+發表於+13-2-5+21:31+我仔

原帖由 luluhaha 於 13-02-06 發表
請問你仔學了多久了?我仔K2學咁A(減法),但其實他加法都不是很懂只是背答案。例如25+6=31,他不懂31是5+6再 ...
其實你仔K2已學減數,好叻喎。其實點解要佢明解31=5+6+20, 我印象中記得那些題目會是25+5=30, 25+6=31, 25+7=32, 25+8=33; 順序咁加,答案又會順序咁去…

引用:+本帖最後由+fion6406+於+13-2-5+21:34+編

原帖由 fion6406 於 13-02-05 發表

我仔小六,現在J80左右(expansion of polynomial products,  ...
我仔小六時做到K,現中一做緊L

longlokma 發表於 13-2-7 13:26
我仔小六時做到K,現中一做緊L

會繼續去到completer吧,有無讀其他數?
之後你仲諗唔諗住幫佢報D乜嘢數讀下?

回覆:fion6406 的帖子

已中學不會再報讀其他數了,完成了公文數就夠了.

我識ㄧ個小學生同時學公文數及學林數~
‹ 上一主題|下一主題