用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班讀半日定全日好
樓主: chananson
go

N班讀半日定全日好 [複製鏈接]

回覆:jessiechen 的帖子

咁你點選擇?分享下

回覆:Chirley 的帖子

九龍塘基督教中心幼兒園呀!有冇commend,thx

引用:Quote:chananson+發表於+13-2-6+13:24+到而

原帖由 jessiechen 於 13-02-06 發表
我同你情況一樣, 全日係樓下間村校, 老師好有愛心耐性, 訓練小朋友自理獨立一流, 半日班係下午校, 但就比 ...
咁你會點選擇,分享下可以嗎?

引用:回復+chananson+的帖子 九龍塘邊間呀不過

原帖由 Chirley 於 13-02-06 發表
回復 chananson 的帖子

九龍塘邊間呀
九龍塘基督教中心幼兒園,有冇commend??唔該

讀全日班自理真係好好多。
不過一定要家長肯捨得,因為老師一定唔會太就住d小朋友。佢地一開始可能成日喊唔返學,好多病。
不過當你見到小朋友改左好多屋企的壞習慣,又有好多小朋友陪佢玩,又可能覺得全日有全日好。
培理家長group
得閒入黎傾下
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=4975

如果只係姐姐照顧,你返工...最好返全日...如果有親友照顧,返半日啦

我唔敢有咩COMMENT俾你呀...因為我都係網上爬文睇多,
見到OVERALL 都OK呀,
同埋個人鐘意有宗教背景既學校,
我幫囝囝報既都係宗教學校多~
因為宗教都係導人向善...就算小朋友唔信都唔緊要,
我自己都係由宗教學校出黎咖啦

chananson 發表於 13-2-7 00:44
咁你會點選擇,分享下可以嗎?

我其實都幾乎決定咗揀下午校, 因為嗰間出名啲, 又係自己的第一志願, 唯一缺點係只有下午offer...

引用:讀全日班自理真係好好多。不過一定要家長肯

原帖由 jenniferK 於 13-02-07 發表
讀全日班自理真係好好多。
不過一定要家長肯捨得,因為老師一定唔會太就住d小朋友。佢地一開始可能成日喊 ...
我都好擔心小朋友病,因為阿仔本身瘦成日易病一病見到佢瘦哂仲慘,我都知全日佢可以學會好好嘢同獨立d

引用:Quote:chananson+發表於+13-2-7+00:44+咁你

原帖由 jessiechen 於 13-02-07 發表
我其實都幾乎決定咗揀下午校, 因為嗰間出名啲, 又係自己的第一志願, 唯一缺點係只有下午offer... ...
係啦,如果係午班,就唔洗咁煩

引用:Quote:原帖由+jessiechen+於+13-02-07+發表

原帖由 chananson 於 13-02-08 發表
係啦,如果係午班,就唔洗咁煩
如果係上午班就唔洗煩

引用:Quote:原帖由+jenniferK+於+13-02-07+發表

原帖由 chananson 於 13-02-08 發表
我都好擔心小朋友病,因為阿仔本身瘦成日易病一病見到佢瘦哂仲慘,我都知全日佢可以學會好好嘢同獨立d

...

如果小朋友體質唔太好,我就prefer半日,一來佢休息時間好d,二來下午自己煲點有益養d食物小朋友食,三來佢病起上來唔駛留留長係學校,點都係自己跟貼好d,到時k1體質好d再決定吧!

chananson 發表於 13-2-8 09:10
如果係上午班就唔洗煩

咪係囉, 但世事往往就係咁, 邊有咁完美...唉

回覆:N班讀半日定全日好

全日學自理好好呀!好過跟住老人家

回覆:N班讀半日定全日好

但真係好難揀,間學術好d,但下午班,另一間就全日班,學校課題淺d,苦惱爆

haha...me 2 still thinking

引用:haha...me+2+still+thinking

原帖由 tzacat 於 13-02-10 發表
haha...me 2 still thinking
你有咩choice呀?

Me too ! My daughter has two choices : Zenith mainstream pm or 仁愛堂 full day. I think I will choose 仁愛堂 full day. 學自理先!

引用:Me+too+!+My+daughter+has+two+choices+:+Z

原帖由 SharonMommy 於 13-02-11 發表
Me too ! My daughter has two choices : Zenith mainstream pm or 仁愛堂 full day. I think I will choos ...
我都好似你咁,一個係多人爭嘅pm offer,另一個係仁愛堂,但仁愛堂除左學自理之外,好似課程淺d,冇outdoor playground,又好似升小學冇咁好咁,你有冇意見,可以分享下嘛?

仁愛堂讀一年,K1再報其他龍校!有朋友個仔讀過仁愛堂話幾好,仍在讀K1!
Zenith $6000per month for 12 months 好貴但又唔係太出名!
‹ 上一主題|下一主題