用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 學生 - 應該選德中還是褔中
go

band 3 學生 - 應該選德中還是褔中 [複製鏈接]

仔仔,band 3 (頭),老師話好接近 band 2,但建議佢考值資,因為我地在油尖旺。現在兩間(德中及褔中)都收。應該如何是好?如果講小學同學同校 -德中,多(至少2X).;褔中不知道。學費 - 德中$22,000;褔中$16,000,差$6,000沒問題。 車程 - 德中1小時10分鐘(小巴/巴士轉火車);褔中35分鐘(巴士),相差一倍。公開試成績- 褔中一定較好。仔仔希望同朋友/同學仔一齋,我應該點幫佢揀?
   0    0    0    0

請問那兩間學校的全名是甚麽?

德中?德望中學????

褔中--是否觀塘福建中學?

乖乖  我估樓主所講嘅德中應該係德信  發表於 13-2-1 22:30

德中即係邊間?
福中,係band 2頭喎!

hklaw1013 發表於 13-2-1 21:52
仔仔,band 3 (頭),老師話好接近 band 2,但建議佢考值資,因為我地在油尖旺。現在兩間(德中及褔中)都收。 ...
德中=?
褔中=?

回覆:band 3 學生 - 應該選德中還是褔中

德中是指???
福中是觀塘福中對吧!?

福中band 2a,該校硬件不俗,亦很進取去提升至band 1跟其他學校看齊。既然被取錄,我會祈望孩子藉着學校谷一谷,與其並進,盡量讀個好成績。

回覆:hklaw1013 的帖子

德信同福中二選一,緊係揀福中啦.

福中啦!

引用:仔仔,band+3+(頭),老師話好接近+band+2,

原帖由 hklaw1013 於 13-02-01 發表
仔仔,band 3 (頭),老師話好接近 band 2,但建議佢考值資,因為我地在油尖旺。現在兩間(德中及褔中)都收。 ...
倆間小學都係band2, 我會以仔仔意願為先。

回復 hklaw1013 的帖子

唔好介意,如你小朋友成績係B3,是否有特異功能被福建取錄?

當然福建。
如果band3 入福建,無謂搏派位,注冊。

引用:回復+hklaw1013+的帖子 唔好介意,如你小

原帖由 emonmama 於 13-02-02 發表

唔好介意,如你小朋友成績係B3,是否有特異功能被福建取錄?
我都好想知啊。 是不是有特異功能福中收, 我們band 2中偏頭, 課外活動有獎, 操行A, 福中都進入唔到第二次面試

引用:仔仔,band+3+(頭),老師話好接近+band+2,

原帖由 hklaw1013 於 13-02-01 發表
是否德小,所以德中會多同學仔呢?咁學校老師有冇好建議呢?

回覆:band 3 學生 - 應該選德中還是褔中

德中=德信中學,在馬山,男校。另外仔仔考到福中,佢無特異功能。第一次面試,佢一日見三間,福中最尾,但表現最好(佢自己話)亦是唯一有第二次面試機會。第二次面試,因為我和爸爸在場,佢超級緊張,表現一般。但是我老公超合作,答得好,可能有分加。

回覆:jandtfamily 的帖子

仔仔是德小學生,我周一會問班主任,睇下佢意見!

b3 去到福中當然即去啦。怎樣計福中都是b1c 左右,差不了。
問題應是能力是否可以應付.? 孩子能否面對挑戰?
b3 去b1c 不是開玩笑 有壓力的!

回覆:心雨 的帖子

我以操行A有分加,仔仔都是A, 有操行獎!

引用:仔仔是德小學生,我周一會問班主任,睇下佢

原帖由 hklaw1013 於 13-02-02 發表
仔仔是德小學生,我周一會問班主任,睇下佢意見!
是否學校精英班?上德中是否會有歸屬感?多些同學一齊開心D?

回復 jandtfamily 的帖子

精英班98%以上是 Band 1,偶然掉下,我相信佢地一定追回, Band 3,無可能。仔仔是補底班;同學多有歸屬感,是的;佢重感情,六年同窗,得來不易;這才是最難之處。

回覆:abcd0001 的帖子

同意,當然去福中好過馬德中啦。

引用:回復+jandtfamily+的帖子 精英班98%以上是

原帖由 hklaw1013 於 13-02-02 發表
回復 jandtfamily 的帖子

精英班98%以上是 Band 1,偶然掉下,我相信佢地一定追回, Band 3,無可能。仔仔 ...
如果是有哥哥讀德中的話,兩兄弟會有照應呢!

‹ 上一主題|下一主題