用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ ...
樓主: Alexismama
go

培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~ [複製鏈接]

Re: 培正媽咪~~~~入

Alexismama,

係呀. 吾知係咪間學校比較保守呢? 好似連d家長都比較保守咁既. 可能你地又比較年輕 d 喇, 所以又活潑 d 囉. hehe..

[quote]
Alexismama 寫道:
helloruby,

無任歡迎啦, 你用活潑
:wave: :wave:

e....我都末知幾時要交番盆花返學校添. 我盆花都係得葉咋.

不過提醒各位媽咪, 幫小朋友準備左新年衫末呀? 因為2月3日係學校既年宵市場活動日, 小朋友要著新年衫返學校架.

brianchungma 寫道:
Alexismama
Alexis棵紫羅蘭開花未呀?Brian果棵暫時都係得葉咋, 星期一就要交啦,都唔知點好? :cry:
Heilai
詠希果棵又點呀?
:wave: :wave:

Re: 培正媽咪~~~~入嚟繼續傾吓啦~~~~

Helloruby:

Hee.....唔係唔係.....點敢話你老呀~~     你都未係"王國長老".....想認老?? 咪亂嚟喎~~      

29/1 原來係 K1 PM class mama gathering ja....我地時間唔夾, 都 join 唔到~~ :cry:

話時話....你邊日會得閒呀.....我想搞個培正媽媽 gathering ar....

Feb 3 要新年衫呀??....唔....我會睇吓今年買唔買到得意衫先...今年我想買"財神"衫比孝彥呀~~    夠 special ma...hee.....~~我響花園街見過呀....不過係大人款 only~~

若果買唔到...就一於著番舊年個套算數~~     

我條蛇蛇係蛇年(2001)9月出生,所以係大B.今次終於威番一次.培正收佢讀下午班.
我住係粉嶺,蛇蛇現在正係粉嶺區讀K1.本來都不打算要他長途拔跋出九龍讀書,但現在培正收左.沒辦法唔辛苦他. 我同蛇爸商量搬屋,結論係要等蛇蛇細佬馬馬(他是2002年12月出生)真的confirm 到培正或到九龍讀書才搬.馬馬今年9月都會係粉嶺區讀K1.
我依家都頭痛找保姆車,因為培正校車最遠都係馬鞍山.
唔知有沒有粉嶺區的培正Mami前輩可以賜教?
謝謝!

Brian Ma:
  詠希盆花派個日已經返

各位盆花只需同佢拍張照交比老師即可.

早晨呀))))))

原來用個"活潑"ge topic名, 連個topic都活潑生動好多喎       真係好少見到培正topic 咁熱鬧     

brainma, heilai

你地都知alexis個秋海棠一早魂歸天國, 塊紫蘿蘭葉好唔生性, 到而家d根都係得的咁多, 未可以放入土呀, 算啦, 等遲d ok先再同佢種, 都係比佢學愛惜生命ge概念, 唔一定要係計劃期間先做, 幾時做都得啦, 係咪     

各位,

如果我無記錯, 相就monday交, 咁如果盆花無左, 唔緊要, 但如果盆花仲係樹, 好似可以唔記係邊日帶返學校欣賞架。

candice1128

你做得好岩, 又好人呀, 希望真係可以幫到個小朋友, 呢d咁ge工人亦唔可以蹤容, 我地好多媽咪都因為工作關係要依靠外傭照顧小朋友, 蹤容佢地就=對我地自己殘忍, 今朝我鄰居先話我知佢個bunbun偷佢張credit card去碌, 偷左佢成萬蚊呀。     

各位培正媽咪妳哋好:
培正收咗大碼BB入下年度K1下午班, 我哋係青衣住, 想問吓搭學校嘅校車要幾點上車,車程要幾耐,同埋放學又幾點返到呢?(我check過大家以前討論嘅資料,我會係宏福花園嗰站上落車)如果唔搭校車,又有冇其他選擇呢?謝謝!!!!

大碼BB媽媽

你去註冊果日問校車部啦, 我唔可以確實答到你呀, 因囡囡上午班, 青衣又有幾個站, 唔使太緊張, 所有資料一定可以問到學校, 如果你真係咁心急, 你打27620262問校車部啦   

早晨 Alexismama
我好同意你講最緊要培養小朋友的學習ge態度

謝謝妳呀,Alexismama.

wa...Alexismama:

So early wor....     

Today I need to teach tim....no time to come up as frequently as you today...haha

不過我都係會追實呢度嘅~~

喂...我已經 mailed the YMCA catalogue to you la...watch out ar~~

彥媽,

我地呢d OL, 時間係咁上下, CHECK 完公司MAIL BOX就入嚟報到啦嘛   

THX FOR THE MAILIING AR        

各位媽咪早晨,

嘩,我地個討論區好強!!我無上黎一日已經要追番幾版!昨日好忙,趕住吉X島感謝日買嘢過年,又要睇醫生,C9生涯都好鬼忙!

29/1見咁啱係家長日,大家見家長d時間差唔多,易約d,所以就約埋飲嘢囖,唔係淨係下幼望班既,其他家長有興趣一定無任歡迎啦!    彥彥媽咪同helloruby有興趣都可以join嫁!

言歸正傳,29號個日不如約2:00pm,蕎蕎媽咪同qk同我可以去YWCA先,Candice1128你見完就join我地,到時間我咪同蕎蕎媽咪去見老師,之後再join番,d個提議好唔好?Flexible d,蕎蕎媽咪同qk可唔可以早到2:00pm?其他媽咪可以係個段時間黎join,不過彥彥媽咪同helloruby我都未見過,如何相認?你會唔會帶住孝彥張靚仔警察look相?錦就一定認得,個張相孝彥真係好"英",攪到我d個c9都暈晒大浪!

Candice1128,

我都好支持你,如果香港多d好似你咁見義勇為既媽咪就唔洗d外傭咁"吋",以為無左佢地唔得!

Lulu0820

Lulu0820,

我已聯絡了那校長,我知個女孩居新浦崗(昨日警察說的),校長話好易查出是誰!因好少咁遠到沙田讀書的!下午我會和一目擊家長去找校長!

小朋友心靈好脆弱的,那工人簡直是crazy。可以為她做到的,是請校長找她父母。我相信父母一定心痛死,個女比個咁情緒失控的人照顧! :cry:

Candice1128,

有陣時d父母都好慘,可能最終佢地會話個工人無虐待佢個女佢地已經好心滿意足,我識有個朋友個工人又係差到不得了,成日煲電話粥,放假前個晚一定係屋企大整特整好多嘢食,等放假帶出去同d friend食,對佢個女都係一般,佢都用左佢四年,而家仲諗住續第三張約比長期服務金,問佢點解唔換,佢話因為兩個都忙,又無老人家幫手,所以求其個女無穿無難都算,香港地做父母都好難.

不過點都係應該比個小朋友既父母知,佢地點處理就係另一回事!

Lulu0820

若父母沒把孩子的心靈健康排在首位,也沒話可說了!那目擊家長剛告訴我,她昨晚也為此事睡不著!那惡印傭其實也嚇親她,她當時好驚,何況個小女孩?

一班人圍觀了10多分鐘都冇人報警,個惡印傭比我話完後,雙手係咁指著我閙,叫我報警!(之前我知她已"大"過D途人多次) 我話報警啦! :evil: 我好冷靜,唔驚佢!

佢見警察到後,態度即刻平伏(not normal!!!),我想她直頭精神有問題!

lulu0820:

先多謝你咁讚孝彥仔....    佢係得個樣架咋...見相就個個都鍾意佢...見真人之後就~~ :evil:  :evil: 你可能會後悔哇~~    佢係超級反斗, 以前愛班梁先生都俾佢激死, 又笑死, 不過好在梁先生話佢今年已經進步咗喇...希望佢下年再好d喇...   

Yet could I reconfirm again when will your gathering start ga...??

You may set the time and date here, then we exchange telephone by PM....Initially I am OK at about 2pm at that time, so I will join ga...   

Candice:

Yes ar...super support you...got to 教訓 that maid...can't let her so 得戚~ :evil:

Alexis:

Can you join the tea on 29/1 too ar..? You may come to stay at my home for lunch or chat or what and then go to join other PC moms for tea bor...  

彥媽,

我見過henry咁多次, 我又唔覺有後悔喎     小朋友更係活潑d好啦, 佢吽下吽下你仲擔心呀。

sat tea我唔join lu, 我又帶住alexis, family day呀嘛    , 下次有機會先再join你地啦

Candice1128:
   唔知係咪你見到個個

引文:
  「 我今日下午5點15分左右,係廣源答82X出黃大仙,我在bus的15min都聽到有個小朋友cry, 我坐樓下佢地樓上, 我落車前聽到個小朋友說"你知唔知咁樣好痛ka,daddy daddy",咁我都唔知邊個奏佢,直到我落車時佢地都落,我咪睇吓law,完來係個工人,我見咁咪即刻望住佢,行咗幾步,佢都好angry對個小朋友,我真係忍唔住就同佢講,你點可以咁樣對個小朋友,你對唔對得住你employer,點知比佢鬧返,佢重叫我call police,我真係好興,佢指住我來鬧,話唔關我事!個小朋友係女仔來,真係慘,我估個工人係印尼的,佢竟然反問我,佢點對個小朋友,我話你打佢law,佢話你見到我打佢咩,我估個小朋友佢4-5years old, 跟住就係咁係街指住我鬧,佢指到好近我,好似係我錯,我仲驚過佢,仲叫我call police, 跟住好多人見到,其中一個太太見到我驚就support我叫我call police,個小朋友一定唔會同阿媽/爸講,因為有人問佢個工人係咪打你,個小朋友竟然指住我,佢係咁指住好近咁我鬧,我叫佢行開d,跟住佢就指住個太太,唔知點解指指吓就打一巴,police來到佢就好醒,無emotion,我同另一個圍觀的太太都發現小朋友讀靈x的,我地唔可以contact個employer,所以我地明天會contact個校長,希望可以幫小朋友,police都係fu hin 我,直至我抄佢no,佢就好d話一定會同佢employer講,唉,我做咗三十年人,都未比人咁鬧過, 我比佢ha到我個心pao pao,係個刻好驚呀,唔知點解佢可以惡人先告x,仲係指住係街比人鬧,我覺得佢poa炒,我估個小朋友好驚佢,所以唔講,希望明天可以約到校長la,不過我地唔知個小朋友叫咩名,SHORT HAIR, 而個工人就LONG HAIR,佢無人性ka,如果邊位有個囡囡係廣源村靈X讀,而住係黃大仙就要留意   」
:evil:  :evil:
‹ 上一主題|下一主題