用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 剛確診的媽媽請進
樓主: 淇淇0223
go

剛確診的媽媽請進 [複製鏈接]

回復 淇淇0223 的帖子

明白,亦都完全同意,我都剛無左工人,現在一手一腳都係靠自己,仲有無老人家幫手,我老公每日都九點十點先回家... 所以基本上我係現在才開始一手一腳揍仔,我都覺得無左工人係自己會辛苦d,但亦都好快見到個仔有進步,我覺得係好值得的!

回復 JaffyBB 的帖子

贊成!正常的小朋友都需要有自己父母照顧,更何況我地呢D特別需要的兒童呢?我自己都係揍左九個月,好明顯已經有進步,之前都係有請姐姐,但好奇怪,姐姐走左之後,我個仔突然間有日放學同人講拜拜,之後就開始學人講野,雖然佢都係講唔到好具體的句子,但有點感覺同表達都能講到,又肯跟我地講,而且認知都已經唔錯,真係唔知係因為之前係姐姐揍攪到個仔咁,定係咩其它原因~但其中一個原因就一定係我自己親身揍0既關係!

大家努力呀!我由我仔兩歲三個月開始跟人講野,到現在已經有D自發性0既說話,真係估唔到,原來小朋友要開口講係咁容易(又可以話好困難!),但一開始肯講,就會見到佢有明顯進步~ ^^

的確,自己做訓練係比較全面和省時,但如果有D細佬係一定要人地教先聽的話,我都建議初初都係搵人教左,開左個頭,之後先自己教返會比較輕鬆同埋可以跟到自己的進度!

因我自己已做左全職媽媽九個月,係呢兩個月先無請姐姐幫手,反而無姐姐幫手,呢兩個月係見到個仔進步得快好多,由佢唔講野到佢講野,都係呢兩個月先發生的!另外,呢個多月開始上左密集,佢由唔多願意砌PUZZLE,到佢現在自己在家會攞本PUZZLE黎同我一齊砌,仲有,由只鐘意一個人睇書,到現在會叫我"一齊"睇書,睇故事,我相信都係由密集果度訓練返黎,當然都要睇返個密集的老師是否OK,因我覺得我呢間幾好就係日日放左學都會同家長講講個小朋友當日做過D乜,各表現如何,同埋我見D老師都幾有HEART教小朋友.所以我仔都幾鐘意返~雖然我就辛苦D,要管接管送,但見到返左咁短時間都有咁大進步,已經好滿意~
‹ 上一主題|下一主題