用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原來雙非誇境有八個校網任揀
樓主: mruniverse
go

原來雙非誇境有八個校網任揀   [複製鏈接]

呢一刻如夢初醒, 剛看到一則新聞 "粉嶺校網本年共收770份統一派位申請,超出該區約500個學額5成4"

我以為我們81校網足夠學位, 先借調上水, 都明白就算不受歡迎都叫粉嶺返學, 點解而家可以唔夠位? 你教育局發小一通知書時, 唔係有數字, 知道81有幾多申請者咩? 而家唔夠位俾粉嶺, 你居然調俾上水, 真係XYZ>DFDF

註: 雖然我之前都替上水家長不值, 如來自己都係受害者....

之前我都提及, 自行時, 佢地假首名子女, 呃呢5分都好易....佢報係首名就有5分架啦, 零成本架呢5分

oooasis 發表於 13-1-27 05:52
如果集中係一個校網,大家又點睇?
果區的小朋友仲點返學?
所以唔好淨係睇住8個校網任揀,好似政府偏心咁 ...
咪將全港所有"不熱門的學位" 儲埋成一個網, 任佢揀全港啦, 唔駛幫佢分區啦!

你估會有熱門學校借出黎咩????好多時借位都係借D不熱門的學校位架啦,

政府唔係偏心, 無能姐....一早知問題架啦, 數字一直有架啦...呢刻先知唔夠數咩?

oooasis 發表於 13-1-27 12:29
咁你話點做?比一個校網又唔得,比8個又唔得。唔比佢地讀書又唔得,咁都要有辦法先得架。
...
咪將全港所有"不熱門的學位" 儲埋成一個網, 任佢揀全港啦, 唔駛幫佢分區啦!

你估會有熱門學校借出黎咩????

coll 發表於 13-1-27 16:00
政府會否查雙非小朋友有冇兄或姐在中國?如果有政府有乜action呀?
我們偉大的政府係假設左家長係誠實的, 放心, 全世界人都平等看待的, 你話係我咪信囉, 有人舉報都會查架, 不過份表你睇我唔到, 你睇我唔到姐....查大陸? 你有權利嗎?

你打去或電郵去教育局問下, 你一定會有一個好好好好满意的答覆!!!!
‹ 上一主題|下一主題