用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果沒有香港地址,是否可任選校網區
樓主: busypa
go

如果沒有香港地址,是否可任選校網區 [複製鏈接]

回復 LPN 的帖子

同生果報講冇用的,它跟泛民一樣是支持雙非的

回覆:如果沒有香港地址,是否可任選校網區

以前港人子女回流(不是小一)教署會幫手找學校,但不一定是名校。但通常到入到中上學校

嘩!踩到埋黎你憑咩可以任選校網?!就憑"我們香港無中國連水都無得食"??:;pppp:

其實雙非不是只可任選八個校網其中一個,好似上水粉嶺,元朗屯門,不是嗎,好像不能選41 ,11,12 個D,唔知岩唔岩?

回覆:cautionchan 的帖子

仲問?你先答:   你有沒有在香港交税呢?你作為父母是否有香港永久居民身份呢?

佢哋只要有親戚朋友肯幫佢寫封信,証明小一入學會住係佢哋度,任何一區都可以抽,真係有無攪錯

樓主,嚟到香港,可能只能滿足你自以為是的虛像,實情你嘅仔女嚟到,肯定他們由內到外也不好受,如果你真係愛鍚仔女嘅何不三思?
仲有,香港真係冇金執架!

回鄉歸故里吧!:;pppp:

vego    發表於 13-1-28 11:25

回覆:Miulo 的帖子

方向報掂唔掂? 冇理由啞忍!
'

無謂制做問題喇樓主
:-D

回復 bbming 的帖子

其實這班大陸人說香港沒水飲?香港可以海水化淡後有得飲.但大陸沒有奶粉就變大頭B,還有一下代及一下代共產黨?????這班大陸政委去死la.

搶劫!

北區香港小朋友應該一定要派回北區小學,雙非應該要派去要殺校的學校讀.還有一誇區就要誇十二年,6年小學及6年中學;因中學派位跟小學地址派學校,如小學在粉嶺,元朗屯門;中學就要在粉嶺,元朗屯門升讀.所以吳局長想想北區香港小朋友怎樣能誇區.要誇區一定要雙非跨不可以要北區香港小朋友跨;香港人一定要跟吳局長說清楚香港人的要求.

醒目開學勳章

:;pppp:討厭

回復 busypa 的帖子

當然可以, 有什麼是不可能的! 有運1% 機會你都會中!

其實住北區嘅香港人,不如調轉報深圳地址,可以揀八個網,比而家只可以揀一個網更著數喎!

醒目開學勳章 王國長老

建議閣下到以下教育局的小一入學申請程序查看, 或者致電查詢.

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content5.php?lang_id=2

如對《小學概覽 2012》有任何疑問,請於星期一至五上午九時至下午六時(公眾假期除外),與亞太電腦網絡有限公司《小學概覽 2012》製作小組聯絡。

地區         查詢電話
南區、中西區、灣仔區、東區、離島區、油尖旺區         5117 1090
九龍城區、觀塘區、黃大仙區、西貢區         5117 1091
深水埗區、葵青區、荃灣區、沙田區         5117 1092
大埔區、元朗區、屯門區、北區         5117 1093

傳真:2505 6801

電郵:[email protected]

教育局學位分配組(小一入學)

查詢電話:2832 7700 / 2832 7740

現將此帖關閉, 謝謝!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題