用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙2013-2014 PN揮手區
樓主: jessiechen
go

蘇浙2013-2014 PN揮手區 [複製鏈接]

回覆:jessiechen 的帖子

你地仲要in啊!?我基本收工啦,只報咗5間,in咗2間,1間冇去,2間未in。都有可以其中一間唔去in. 可能我比較relax,haha

keiasahi 發表於 13-1-28 21:19
你地仲要in啊!?我基本收工啦,只報咗5間,in咗2間,1間冇去,2間未in。都有可以其中一間唔去in. 可能我比 ...

我一共同個仔報咗7間, 仲爭明我同維記囉
我同老公講, 基本上應該都會揀KCS, 但既然報咗, 咪比個仔見識下, 當去玩囉

各位媽媽, 你哋住邊區呀?
我住太古
會唔會自組保母車呀?
我原本想搵下有無保母車線, 但公公婆婆話個仔太細, 唔想佢自己一個人搭車喎

引用:各位媽媽,+你哋住邊區呀?我住太古會唔會自

原帖由 jessiechen 於 13-01-29 發表
我住太古
會唔會自組保母車呀?
我同你一樣,爭維記同st cat,其他我唔去in喇,呢兩間想見識下。kcs pn 唔係真升,到時都要再in,同搵其他做back up, 當今次in ,比多d 經驗佢地都好。另外,我朋友兩個女響kcs kinder,佢好唔讚成2yr人仔,坐保母車。佢見過架車只可停響斜路下面,只得一個大人,響前頭,後面一個跌,就跟住跌,佢重話,如果有人帶走後面d細路,易過借火。我聽完佢講,依家唯有狂操熟架車。

我其實報左好少幼兒園,因為擔心如果學校收左但唔去讀,會影響佢第時報同一間學校的K1或者小學(如果有),其實係咪係唔驚架,係咪係我太過慮呢?

引用:我其實報左好少幼兒園,因為擔心如果學校收

原帖由 muimuimao 於 13-01-29 發表
我其實報左好少幼兒園,因為擔心如果學校收左但唔去讀,會影響佢第時報同一間學校的K1或者小學(如果有),其 ...
你講得啱,我朋友真實case話會,所以就係呢點,我考慮緊。因為我個女間間都有offer, 但放棄曬,如果kcs k1唔收我個女,其他就會blacklist左,所以有d可以直升,又有am, 因為驚k1比人blacklist左,所以最終可能放棄kcs, 始終佢pn冇直升,有d怕。其他好多都直升,唔洗煩

引用:Quote:原帖由+muimuimao+於+13-01-29+發表

原帖由 karman888 於 13-01-29 發表
你講得啱,我朋友真實case話會,所以就係呢點,我考慮緊。因為我個女間間都有offer, 但放棄曬,如果kcs k1 ...
你都講得啱架,KCS無得直升真係一大考慮,咁如果st cat同維記都有offer, 你會點決定or排位?

原來真係會,咁點算,我首選係KCS,咁係咪唔去IN維記好些,如果根本唔IN(雖然有報名),係咪反而無影響呢?有冇人知呀?

引用:Quote:原帖由+muimuimao+於+13-01-29+發表

原帖由 karman888 於 13-01-29 發表
你講得啱,我朋友真實case話會,所以就係呢點,我考慮緊。因為我個女間間都有offer, 但放棄曬,如果kcs k1 ...
係冇直升,但有冇家長知道係咪大多數收番(除非個學生好曳)。

回覆:karman888 的帖子

我已經開始狂練駕車,好驚個側路!

回復 mummyJ 的帖子

聽朋友話係,其實讀得到PN,收唔返K1的機會好微,如果曳成咁,咁IN其他學校都好難有好表現啦,應該都唔駛太擔心既(唯有咁同自己講啦)。

回覆:蘇浙2013-2014 PN揮手區

我有朋友個仔今年讀緊KCS PN,佢話上個月in咗K,下個月會知結果,到時問下佢收番幾多PN生先
不過我都估收番機會都高,因為K學位多過N成倍,收曬自己啲學生再收其他學生都仲得

回覆:蘇浙2013-2014 PN揮手區

我都係咁諗,既然大家都有KCS咁好的offer,就唔好自己嚇自己啦!

引用:Quote:原帖由+karman888+於+13-01-29+發表

原帖由 jessiechen 於 13-01-29 發表
你都講得啱架,KCS無得直升真係一大考慮,咁如果st cat同維記都有offer, 你會點決定or排位?

...
我睇下邊間有上午offer, 個人喜好,真係覺得上午班,時間好用好多!請問有冇家長知道,一年下午pn之後,容易轉返上午k1嗎?因朋友個女4年都係下午。

引用:原來真係會,咁點算,我首選係KCS,咁係咪

原來真係會,咁點算,我首選係KCS,咁係咪唔去IN維記好些,如果根本唔IN(雖然有報名),係咪反而無 ...
我諗唔去都有record, 因為佢地有中央處理,我依家想轉返銅鑼灣維記,佢地要send 番中央處理。朋友個女同時間維記, kcs 有pn offer, 最後揀左kcs, 到k1再考維記,表現好都唔收,所以會black list 左。

引用:我已經開始狂練駕車,好驚個側路! +

原帖由 keiasahi 於 13-01-29 發表
我已經開始狂練駕車,好驚個側路!
Agree !!!

回復 karman888 的帖子

咁係咪如果吾收,返而無影響,即係如果唔收PN,但再戰K1,應唔會被blacklist呱

jessiechen 發表於 13-1-29 10:52
我住太古
會唔會自組保母車呀?
i live in taikoo , my daughter was born in march, I got pm offer from kcs and am offer from rosaryhill
i also prefer kcs , but prefer am class, really hope can change to am class.
but , it seems impossible.

i will consider 保姆車 if anyone can offer .
我是全職媽媽,有空可以多交流

引用:回復+karman888+的帖子 咁係咪如果吾收,

回復 karman888 的帖子

咁係咪如果吾收,返而無影響,即係如果唔收PN,但再戰K1,應唔會被blacklist呱
唔係你自己放棄,應該冇問題!

muimuimao  多謝你意見呀﹗  發表於 13-1-29 14:52

引用:Quote:jessiechen+發表於+13-1-29+10:52+各

原帖由 ungchloe 於 13-01-29 發表
i live in taikoo , my daughter was born in march, I got pm offer from kcs and am offer from rosaryhi ...
我都係全職媽媽,大家可以交換多d心得

‹ 上一主題|下一主題