用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙2013-2014 PN揮手區
go

蘇浙2013-2014 PN揮手區 [複製鏈接]

各位好呀.
我仔仔係11年3月B, 蘇浙offer pm, 如無意外應該會讀..
有無同樣今年9月會讀蘇浙的媽媽? 大家交流下呀...
有無人知蘇浙PN上下午一共有幾多班? K1係咪人數會多過pn架?
pn學費幾多呢?
好多問題...hehe
   7    0    0    0

回復 jessiechen 的帖子

Hi Jessie;

我仔仔是一月B,都是PN下午班OFFER, 都係如無意外會讀,以我所知K1位是多班過PN一倍有多的,所以PN生考K1不是太難,聽讀緊的朋友講,除非特別頑劣,如果吾係讀PN的絕大多數會考到K1. PN學費好似係2900.

Hi, 我個囝係二月B, 都係PN下午班OFFER, 如無意外都會讀。我個囝仲講緊單字, 如果開學都未講句字, 我都驚佢轉普通話CHANNEL會再遲啲講嘢

回覆:蘇浙2013-2014 PN揮手區

Hi ! 大家好!我女七月出世,下午PN ,我都好大機會會讀,你們是職媽媽嗎?好高興認識大家,恭喜哂,因為我考左幾間,全部都有offer, 但我感覺上,kcs比較難考,所以大家bb都叻叻。你們會申請國際部嗎!

回覆:蘇浙2013-2014 PN揮手區

Hi everyone. My girl is a May bb and admitted to AM class. A working mom. And have applied to KCIS :)

muimuimao 發表於 13-1-22 13:04
回復 jessiechen 的帖子

Hi Jessie;

唔該你呀, 咁2900又唔貴喎, 仲平過好多普通村校喎...
我都聽朋友講過K學位多好多, 但一路好擔心會考唔番

我就覺得本地部和國際部兩者都幾好,小學是私校,有六成幾是BAND1生,又不妨礙升中時參加大抽獎,算是一個不錯的選擇。KCIS在IS中,中文程度好強,不過IB成績不算是最TOP那些,但勝在可以直升一條龍。如英基那些,IB成績好好,但香港人好難爭到學位,萬一讀完幼稚園,升唔到小,都唔知點算。

jessiechen  同意呀, 加上我無打算比小朋友讀國際學校, 所以都係揀咗本地課程  發表於 13-1-22 14:08

MeMeMi2011 發表於 13-1-22 13:20
Hi, 我個囝係二月B, 都係PN下午班OFFER, 如無意外都會讀。我個囝仲講緊單字, 如果開學都未講句字, 我都 ...

我個仔都係仍然以單字為主, 仲要主要講英文, 所以都有小小擔心KCS以中文為主, 佢適應時會有困難. 我個仔唔太鐘意睇中文書, 用中文同佢講嘢反應又會差過英文, 所以我最近開始買多咗中文書比佢, 希望到九月時適應得無咁辛苦

karman888 發表於 13-1-22 13:20
Hi ! 大家好!我女七月出世,下午PN ,我都好大機會會讀,你們是職媽媽嗎?好高興認識大家,恭喜哂,因為我 ...

你哋啲BB就肯定叻叻
我個仔interview時其實好麻麻, 我估佢入到的唯一原因--我係舊生

mikimoto 發表於 13-1-22 13:39
Hi everyone. My girl is a May bb and admitted to AM class. A working mom. And have applied to KCIS : ...

你囡囡好叻喎, 考到am
我都係在職媽媽...好彩份工準時收工...可以日日彈閘返去湊仔
我個仔讀本地課程呀

HI Jessie: 講單字唔緊要,到返學就學得好快架啦﹗我係全職媽,唔知囝囝會否同班呢﹗其實PN全部都係本地部,國際部無PN只有K1。佢地應該講緊遲些試下考國際部的K1。我就覺得本地同國際各有各好﹗仲有,我問過學校,我地小朋友讀這一屆PN,每日有四十分鐘係NET教英文﹗多過上年呀﹗

回覆:jessiechen 的帖子

Hi Jessie, thanks. just very lucky indeed.

For PN, we are in the local stream too. While for kindergarten, as the international stream accepts application at anytime, so I submitted the form a couple of months ago.

I am hoping to bring my girl to school in the morning before going to work :)

muimuimao 發表於 13-1-22 14:12
HI Jessie: 講單字唔緊要,到返學就學得好快架啦﹗我係全職媽,唔知囝囝會否同班呢﹗其實PN全部都係本地部 ...

唔該你提供資料呀, 我仲以為PN已經有國際同本地課程揀添...
我知佢每日都有net教英文, 原來之前唔係架咩? 定係時間無咁長??

mikimoto 發表於 13-1-22 14:15
Hi Jessie, thanks. just very lucky indeed.

For PN, we are in the local stream too. While for kinde ...

我都好想個仔可以返上午, 因為佢習慣早睡早起...我寫咗信去學校, 睇下有無可能轉到上午, 不過之前有其他媽咪話kcs唔會轉學生喎, 所以我都打定輸數, 而家係頭痕緊9月返下午, 點同佢較個休息時間啫...其他媽咪有無方法呀??

你可以送咗女女返學先返工? 真係好呀? 你返工好近架?

Hello & Congrats to everyone...

My girl is end of June Baby and PM class offered. I'm a working mommy too... ^^

Hi Jessie; 之前英文堂無咁長時間。{:1_1:}

引用:我就覺得本地部和國際部兩者都幾好,小學是

原帖由 muimuimao 於 13-01-22 發表
我就覺得本地部和國際部兩者都幾好,小學是私校,有六成幾是BAND1生,又不妨礙升中時參加大抽獎,算是一個 ...
Thx for your information

引用:Quote:karman888+發表於+13-1-22+13:20+Hi+

原帖由 jessiechen 於 13-01-22 發表
你哋啲BB就肯定叻叻
我個仔interview時其實好麻麻, 我估佢入到的唯一原因--我係舊生
...
你bb都係叻叻,我有朋友父母係舊生,都唔收。

引用:Hi+everyone.+My+girl+is+a+May+bb+and+adm

原帖由 mikimoto 於 13-01-22 發表
Hi everyone. My girl is a May bb and admitted to AM class. A working mom. And have applied to KCIS : ...
你就好啦!其實我好想入上午,不過打去問,佢話full哂,冇得轉。我剛剛申請埋kcis,不過我諗我好遲

muimuimao 發表於 13-1-22 14:53
Hi Jessie; 之前英文堂無咁長時間。

唔該你呀, 明白晒
點解你咁清楚架...
‹ 上一主題|下一主題