用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位己截止,12網來個統計
樓主: ttacc36
go

統一派位己截止,12網來個統計   [複製鏈接]

我相信好好好多男仔都係揀咗st joseph. 或者軒上!

其實我唔係好貪心, 唔駛比咁我我揀, 比我第一志願我己心滿意足!!

其實st paul 都應該唔少人揀, 因為今屆係尾班車, 即係入到, 就中學都可以唔駛$$, but 都有好多學生話就算直資都讀, 因為都係信心的保證, 因為我們想小朋友讀全日, 所以才揀st francis!

dogmonkey  邊個話今年小一入都可以中學唔洗錢? 如成功14/15轉直資,即現時小五明年入中一, 已經要比. 如果現時學生不用付款, 就冇咁多人反對!  發表於 13-6-5 14:00

st francis 第一志願!

st joseph 真係一係天堂, 一係地獄, 入到第2軒下真的不錯! 即係放軒下係第一志願全部都收曬!

anyway, 恭喜你!

CoffeeCake 發表於 13-6-6 14:11
根本唔會有必勝策略,勝負係睇當年其他人咩心態同埋佢地點玩。
好似今年咁,似乎係有私校BACKUP又去抽獎既 ...

經過今次折磨了近一年, 咁刺激的小一派位後, 都好認同無必勝策略, 同埋好似投資咁, 投資可升可跌, 仲有機會失去你所有!! 揀高風險的學校 (net 12 好似st joseph, 瑪利曼) , 讀到回報高, 但亦好大機會唔知派咗去邊, 眼見好多st joseph男仔都派咗去唔知邊, 一齊去叩st james, 話有成200幾人考, 所以真係要有好的私校backup 才可揀, 當日放榜, 有個媽媽 派了去瑪利曼, 佢仲堅, 甲一,乙一只填咗一間, 點解佢咁勇, 原來聖心私小收咗佢亞囡, 自問真係無佢咁勇, 自己第一輪得15分, 仲無私校backup, (因為考果幾間都reject), 所以穩陣都揀咗自己呢間! 所以大家媽媽不要只問咁邊間放第一, 有咩策略, 不如諗自己可以蝕到最盡可以係咩? 咁就知自己要咩! (個人意見),

回覆:avaya 的帖子

我亞囡一位同學都咁拺,去了保良局xxx, 即喊!

‹ 上一主題|下一主題