用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 是否該結束,還是要繼續
樓主: 祖明
go

是否該結束,還是要繼續 [複製鏈接]

回復 Funny 的帖子

點解會好咗既 你 有 無 同 佢 溫 ? weekend 出 街 玩 定 要 留在家溫習 ?

Funny  因為有時太密集補習, 會令小朋友更難吸收。週末都會出街, 但一定不會出去全日。  發表於 13-1-23 11:17

樓主,
你仔仔一星期三日補習再加埋星期六兩科學術性既班,
會唔會太多野塞比佢令佢消化唔到
講真,如果佢係學校學既野已經消化唔到,再上咁多學術班
佢無時間消化係學校既知識喔,只會愈堆愈多唔識既野,
如果追唔上學校成績,小朋友會對學習會產生抗拒
到時仲煩,不如CUT左D補習班,你試下跟下,睇下小朋友有咩唔明
你再解釋返比佢聽,我諗會好D! 努力呀!

Funny  AGREED   發表於 13-1-23 11:06

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+13-01-22+發表咁

原帖由 mietwins 於 13-01-23 發表
唯一方法.....鬧!日日鬧!佢地真係晤鬧晤得架!完全無自覺性!我重要兩個都讀精英班,一年四次試,真係鬧少陣 ...
我就係已經依足你上述方法做,而且小一已開始,但•••••••••

會唔會因為太多BACK UP (補習班同媽咪) 所以上堂唔專心? 因為上堂唔專心, 點補都唔夠GA, 同埋會唔會因為佢覺得自己都係唔識, 考試唔敢答問題? 試下多D鼓勵佢, 可能會好D

努力呀~

真的很明白啊! 我某e甥仔都係咁,佢幼稚園時很ok,叩門考入沙田某B1小學,之後就死喇。。。我家姐用盡所有方法,屋企人輪流教(有大學生),私人補習老師轉過好多,個個!佢對讀書一d興趣都冇,發夢,唔上心,唔入腦。。。有時黙書考試同佢溫,果刻可能識,但原來佢只係用短暫記憶黎應付你,第二日六十幾或唔合格,名次長期3字頭。鬧佢罰佢獎佢都冇用,個人冇責任感,乜野都唔在乎,成條軟皮蛇! 我家姐一路冇放棄,對眼長期黑眼圈。。。個個安慰佢話男仔未開竅,家姐唔係要求高又緊張既人,佢明白唔可以勉強,但,佢只係要求亞仔作為學生最基本既野啫。。。
升中,老師話佢絶對係B3,幸運地自己叩到B2,皆因佢面試時背左一段英文介紹自己,group 討論時佢又搶先發言。今年中二了,家姐開始放手,因為家長不能跟佢一世。。。

家姐回頭想,有幾點當初做得唔係幾好。第一,幼稚園既時候,應該要打好基礎,第二,無須一定要B1小學,第三,初小見唔對路,應該轉校。
佢話,有好多小朋友幼稚園時都表現得好好,而父母會掉以輕心,冇諗過小學生涯同幼稚園差咁遠。。。可能,佢地已失去學習動機及興趣,係自己冇好好培養佢呢方面嗎?是教育制度太填鴨嗎? 若果從頭黎過,揀一間輕輕鬆鬆既學校(如果有),結果會否不一樣? 有陣時,家長真的很難決擇!

Jane1983  多謝分享!  發表於 13-1-23 13:04

回復 魚兒小寶貝 的帖子

AGREE! 你家姐講得好ARM
試諗下依家全日制小學,小朋友6:30左右起身
食早餐返學,直至下午三點幾先放學,
放學仲要做功課,之後食飯溫書,好彩就有小小時間玩
9點鐘訓覺,小朋友已經用了15-16個鐘頭了
有D小朋友甚至要11點左右才訓覺,其實真正休息時間得個幾個鐘
大人都攰喇,而且佢地上堂要接收知識,再加埋測驗評估
樣樣都要用好多腦力+精神。

試想想小朋友要長期在此情況下作戰(整個小學階段) 六年時間
真係少D毅力都唔得。
所以我依家每天只要求小朋友溫半個鐘頭左右生字
一日記少少,同埋覆功課時同佢講解他錯的地方,就算
因為知識係要慢慢累積,今日唔得,唔代表他日唔得
最緊要係唔好怕返學,讀書同學習!

而家小學真系好辛苦,時間好長,所以家長要看小朋友頂吾頂到順,吾好再自制補習班和多余興趣班。

見過吾少叻乖小朋友初中已經burn out,真系好可惜。太痛苦太無人道的學習過程吾長久,最好幫小朋友建立routine 和 painless  的學習生活。

pandean  太痛苦太無人道的學習過程吾長久-----Agree!!!  發表於 13-1-23 13:45

回覆:祖明 的帖子

樓主,睇完妳對囝囝安排,好想回應吓妳,其實我覺得妳囝好惨,希望妳唔好介意.
首先,小朋友晨禁早起身返學,响學校上成十堂放學仲要做功課,雖然我唔知妳仔做家課是否要人幫?好多唔識?但平日妳仲要安排佢上課後補習,從温當日學習內容或者加習作,小朋友全部時間都係做..做...做... 唔知仲有冇課外活動要上? 但佢可能身心都疲累, 講真乜動力都冇哂啦. 星期六又係補習,又係重温或預習課文, 怕佢唔識又係再重覆做..做..做... 通常呢d情况小朋友只有跟着父母安排不停走, 慢慢小朋友就冇哂動力, 變成妳緊佢唔緊心態. 甚至補極習都冇進步.
看樓主言語間感到呀仔好似有野都唔係好敢同妳講,小4小明友已經開始大個仔,有自己思想,其實佢想唔想補習?佢嘅意願係點妳有冇同佢頃下? 妳提到妳會有獎勵, 但又係獎買圖書. 從不買玩具, 想問妳妳仔仔內心深處又點諗?妳又知唔知?
每個小明友都喜歡玩,玩亦可以令學習變得更有趣, 响學校學哂嘅野不而重覆又重覆,唔係就會厭倦. 小4仲有得追,可嘗試由做家課入手,睇下佢有咩唔識, 重點教佢弱項, 其他時間留比佢休息下,玩下. 了解下佢有d乜獎勵可以令佢積極d,主動d,再讚賞下佢,可能會仲湊效.

cyyea  Good advice!  發表於 13-1-24 22:27

家長們一說起孩子就希望他讀書勁、自信、獨立、勇於面對挫折與困難。不自信的家長怎麼教育孩子自信?自己遇到困難都有負面情緒的家長怎麼教育孩子不怕困難?

小學的知識到底有什麼算難度的?那些分數最多就是孩子步伐快慢跟讀書方法不同的差異,這點小問題就往孩子是不是讀書的料那邊想,不有點搞笑麼?若已經小四了成績還在及格邊緣的話應先考慮改進自己的教育方法和兒子的學習方法,肯定有方法上很多你們需要改進。

有些事情是you can when you believe~only when you believe you would keep trying despite the failures
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

引用:我每星期都有3日補習,都係跟進當日上堂教

原帖由 祖明 於 13-01-23 發表
我每星期都有3日補習,都係跟進當日上堂教過嘅課程,因恐怕佢某堂遊咗魂冇聽書,盡快執漏,到考試時再執, ...
我有個方法對我女係有用的。就係毐逢長假期要佢做定d功課,例如數學書的練習,所有科的作業,做定在影印本,到時抄返落正本。到時做功課的時間小左,就夠時間温書

樓主, 雖然我個女仲細, 未有你o既煩惱, 但我自己第一身o既經驗可以分享下~
小學階段其實真係唔難, 可以唔駛補習o既, 而書本上o既知識你同佢溫同問書已ok~
我認為學校出卷/默書就係想分開三種學生: 第一係唔讀書又唔讀課外書o既學生; 第二係讀書但唔讀課外書o既學生; 第三係又讀書又讀課外書o既學生, 所有咩常識題, unseen dictation 都係想搵出第三類學生出o黎做"精英" 培訓, 所以你幫佢補底學校教科書之餘, 睇多d 課外書啦~
另外仲有一樣o野我覺得好好好有幫助o既係: 執靚手字啦! 小學可能都唔係咁明顯, 中學同公開試就係升grade 秘訣! 自己第一身感覺, 你寫字靚就算答得一般都比人好印象, 寫字核突呢就令D MARKER冇心機睇, 就算答得好都可能只得個B咁,憑著一手見得下人o既字再加大量課外閱讀,  我會考同alevel 中文都係A 咖!

其實樓主有無研究過補習的內容?我高中時幫兩個初中生補過,佢地都有同一個問題:覺得有補習上堂不用留心聽書,結果每次我上到去都只能幫他們把當天的課文重新教一次,試問一兩個鐘點比得上老師每堂每科的講解?我有同佢地講上堂要先留心,到補習時再將不明白的拿出來問,成績才可上一層樓。無奈那兩個小朋友惰性已成,自己當時也太小,不懂向家長反映,結果也沒心機再補了。

出來做事後有朋友用同一個方法教小朋友,那個小朋友聽教,上堂留心,結果幾個月後自己搞掂,不用再補習。

我和我朋友都不是太熱衷幫人補習,只是朋友揾到就幫下手,教到的都盡力教。以上所見,如果老師肯教讀書方法,小朋友有機會脫離補習行列。某些老師要保飯碗,有時會留一手,只會make sure做到功課便算。當然不排除有好老師。樓主要看看是否所有補習都需要,還有老師究竟能不能教到小朋友正確讀書方法,始終讀書都是靠自己,補習只能輔助,不可成為主菜,太多補習有何壞處各位都講了好多,在此不冗。

還有中英文都係要靠閱讀課外書,開始時一個星期一本,由簡單開始,跟小朋友興趣選擇課外書,唔好當係功課,要係消閒活動。唔好覺得不是課文就唔睇,慢慢會見成效,要比時間,但絕對值得投資,好過死温爛温十個八個鐘。

明白好努力做一件事但唔見成果的滋味,希望樓主加油。

回覆:do-re-me 的帖子

雖然補習太多係唔好,但補習可以比媽媽一個空間休息下,將平日小朋友唔識的叫補習老師教,媽媽可以放鬆下,或者補習老師有方法令小朋友學得識,所以我唔贊成完全唔補,只要適量便可

引用:雖然補習太多係唔好,但補習可以比媽媽一個

原帖由 do-re-me 於 13-01-23 發表
雖然補習太多係唔好,但補習可以比媽媽一個空間休息下,將平日小朋友唔識的叫補習老師教,媽媽可以放鬆下, ...
認同!同埋搵補習老師教,真係會減低大家感情嘅磨損!

引用:我每隔一段時間,都會同學校各科老師溝通,

原帖由 祖明 於 13-01-23 發表
我每隔一段時間,都會同學校各科老師溝通,了解亞仔上課情況,有時我都要求老師同亞仔傾下,搵出問題所在, ...
我學校d老師唔習慣同家長溝通,只有每年一次見家長可以溝通5分鐘

我要時刻保持EQ指數,盡量唔鬧,不停提佢專心d。其實點先可以令佢專心做好一樣野?做得快d?

引用:樓主,我覺得你應該馬上轉去國際學校,傅統

原帖由 長生不老 於 13-01-23 發表
樓主,我覺得你應該馬上轉去國際學校,傅統學校好明顯不適合你小朋友,要盡快遠離默書及考試,最好就愈小功 ...
我之前問過幾間國際學校了,有d話冇位,其餘冇回復,原來而家讀國際學校唔係有錢就有得讀,好灰唯有大家努力

我諗左2年先下到衣個決定,點知原來唔係我話想轉就有得轉,幫我慳返幾十萬,真係多謝晒

‹ 上一主題|下一主題