用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs St Margaret
樓主: WillBmama
go

陳守仁 vs St Margaret [複製鏈接]

請問大家會點選擇呢?

9    0    0    0

引用:好多媽媽被守仁校長迷倒 +

原帖由 samchan2179 於 13-01-18 發表
好多媽媽被守仁校長迷倒
又係真,好難抗拒

引用:Quote:原帖由+kristie731+於+13-01-18+發表

原帖由 samchan2179 於 13-01-18 發表
這兩間收都X飯應啦
如果要2選1呢?

引用:你兩間都有offer+? +

原帖由 samchan2179 於 13-01-19 發表
你兩間都有offer ?
St Margaret有,TSL星期一就揭盅啦!

引用:回復+WillBmama+的帖子 I+prefer+TSL+,+抵

原帖由 MCLIAN 於 13-01-19 發表
回復 WillBmama 的帖子

I prefer TSL , 抵讀!
我都鍾意TSL,但6年後又要玩多次,好驚

MCLIAN  但你喜歡SMC的中學嗎?  發表於 13-1-19 10:41

引用:有錢,我會選st.marg

原帖由 BBPro 於 13-01-19 發表
有錢,我會選st.marg
可唔可以分享下原因呢?

回覆:陳守仁 vs St Margaret

兩間學校真係好相似,分別是一間一條龍,一間出名啲。如果真係幸運有得揀的話,都幾頭痛

引用:我都一樣有st+Margaret+offer+,也等tsl+re

原帖由 channgaki 於 13-01-19 發表
我都一樣有st Margaret offer ,也等tsl result,到時先選
唔知我地小朋友有無機會做同學仔呢

引用:我就覺得自己一條龍的SMC,+因無咁大壓力,+

原帖由 chiyoching 於 13-01-19 發表
我就覺得自己一條龍的SMC, 因無咁大壓力, 亦同意先前家長的意見, 沒有band1的學校, 只有band1的學生! ...
Agreed!

引用:兩校分別會否在於SMC+教英文的全部是外藉老

原帖由 happystar 於 13-01-19 發表
兩校分別會否在於SMC 教英文的全部是外藉老師?
呢點都係喎!曾經喺其他post見到話陳守仁英語港式口音,唔知係咪真呢

回覆:channgaki 的帖子

決定了,SMC。唔想6年後再玩一次,太勞累了。

引用:攞住個一條龍,進可攻,退可守。

原帖由 akys 於 13-01-21 發表
攞住個一條龍,進可攻,退可守。
我都係咁諗。我怕無中學back up,成日迫佢為分數而讀書,會變成囝囝眼中的巫婆

引用:+本帖最後由+silvia_ng+於+13-1-22+12:52+

原帖由 silvia_ng 於 13-01-22 發表
SMC係咪會咁我唔清楚,不過我諗而家好多有名的學校都有呢個情況,只是無明確咁講/寫出來。相對沒有一條龍的學校,可能要求同壓力仲大。

親子關係也是我主要的考慮因素,自問比較緊張,眼見鄰家小朋友剛於TSL讀小一,每天也聽到其家中打罵聲(也許是個別事件),心裡也有點怕。
一條龍應該對大家壓力也小一點,親子關係也好一點。其實自己頗喜歡SMC的模式及外語訓練,只是擔心現時學校的名氣不太大。想請問現SMC的家長,於小學直升至SMC中學,學業及操行質素,符合理想嗎?

多謝你們回覆。對,應該給信心小朋友。我認同多閱讀,多思考,勝過只著重爭分數。請問學校的分group小班模式,是否可令小孩不必在外補習嗎?

Laputa  補習跟小班模式無直接關係, 其實都係睇家長有冇時間跟同埋對成績的要求  發表於 13-1-26 15:14

多謝你們的回應,我對學校日後的發展都有信心

引用:自己覺得,小學呈分試的鬥高分好無聊,有朋

原帖由 healthybaby 於 13-01-27 發表
自己覺得,小學呈分試的鬥高分好無聊,有朋友在小學教美術,d家長連幅畫幾多分都同佢爭取;另外,其實小學d ...
你既想法同我一樣,但當眼見身邊朋友鄰居為了分數,經常也吵吵嚷嚷,小朋友又唔開心,親子關係也受影響。心裏想,學校名氣係咪重要過同囝囝關係呢?況且,見SMC的發展方向,長線來說未必會差,學校只是在起步吧!

我都覺得去南昌站行過去幾方便。

‹ 上一主題|下一主題