用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 仔仔集中力好差點算
go

仔仔集中力好差點算 [複製鏈接]

1    0    0    0

單從你給的例子,唔覺得佢係唔專心,反而似係未掌握到數學乘法的概念。未明白,所以有時啱,有時錯。你囝囝的情況有些似一些小朋友學時鐘遇到的困難。

我囝真係唔專心,佢都會做錯數學,但只需要叫佢再睇清楚題目,佢就自己“啊!“一聲,知道自己做錯了。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:s1072157 的帖子

不是集中力與專注力的問題,是未明白而矣。
加數與減數先明白,再教乘數。乘數除了背乘數表之外,更要教concept.
2x3=2+2+2=6
小孩不能一步登天。
游水用口呼吸,教練有好好教授嗎?有吹波波嗎?有夾著鼻用口呼氣吸氣嗎?
七歲人仔需要慢慢來。

s1072157 發表於 13-1-17 13:47
唉 眼見人地5歲游水精英班 已經飛黎飛去 都唔知佢會唔會諗埋一邊。。。
至於大家話佢係唔識,,,,我唯有再比 ...
盡量不要跟人比較. 每個小孩都不同. 有些孩子對運動特別容易掌握. 有些則要慢慢學. 只要你孩子還願意學. 不要太計較進度. 我覺得數學及學其他也一樣. 有些一點就明, 有些要多用不同方法去教, 才令他們明白. 我們要給他們多點時間. 努力.

好明白看着人家孩子超前,自己的孩子却緩步向前的酸味。不過,每個人都有自己的學習進度,尤其是數學和運動。數學有好多抽象概念,運動就看四肢協調。有時小朋友的生理狀態未成熟亦勉強不了。

記得有位講者曾說她手上有廿一道板斧,一招唔得,還有好多招可用。如果現在的方法囝囝未明白,就試下其它方法啦!

我大囝歲半時連單字也沒有,到兩歲半時突然識講野。中間那一年我好似silly woman咁,不停咁同阿囝講野。到佢開始講野後,好快就對我講,“媽媽,妳唔使再講啦!我聽到啦!” 有時佢會突然講一D野,我問佢“點解你會識既?邊個教你架?” 佢答我,“妳以前教我的嘛!”

所以不要氣餒!到佢開竅時,會突飛猛進的。加油!

rchchan0505    發表於 13-1-21 14:45
for every one criticism, three positives must be given.

回復 lillymarie 的帖子

好有共鳴,要忍耐!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

lillymarie 發表於 13-1-17 19:06
好明白看着人家孩子超前,自己的孩子却緩步向前的酸味。不過,每個人都有自己的學習進度,尤其是數學和運動 ...

我仔仔到三歲才識得叫〝媽〞單字。

Discuz!

回復 lillymarie 的帖子

我亞仔都喺成兩歲先識講有意義的簡單字,連我爸爸都話佢會唔會有問題,使唔使睇醫生。但自此之後,佢就不停講嘢,情況好似你大仔,有時驚訝佢點會識咁多詞彙,原來喺平時對佢自言自語,佢從中學到。

回復 s1072157 的帖子

運動上 我有比小朋友學游水....但係學得唔好./....
小女是独女, 怕佢闷, 开始时上泳班, 学得很少又慢, 后来找来教练一对一, 不用五堂, 学懂了! 及后再学蝶泳,蛙泳便没难度了.

每位小朋友的 生理时钟不一样,有些孩子是天生的observer, 开始时喜欢看清楚, 想清楚才去模仿的, 是典型的'稳重派',未必钟意随便发表, 吸引别人注意.  看似不机灵, 不主动, 难讨人欢心, 其实可能是位成熟的 Thinker. 前途无量.

感觉是您的孩子很听话, 虽然暂停看来是力有不递, 其实不然.  可否想想我的以下建议:

1) 每次學野 永遠學唔快 比其他人慢......   请忘记'其他人',他们不是你的孩子.他们如何了不起, 与你无关的.
2) 尽量保持松容之道, 满脸喜乐, 不要让孩子感觉你的担心和失望.
3) 如果数学不是你的强项, 随时随地会把孩子弄胡涂, 倒不如把教学交给老师, 爸爸, 或其他合适的人. 少做也胜于错做.
4) 多跟孩子玩, 加固亲子关系,
5)培养孩子的兴趣和目标
6) 注意孩子的饮食健康, 可以吃OMeGA 3 , 豆类, 蔬果, 禁止汽水, 少吃奶品.

其他有益事如: 训练纪律, 阅读,同理心等, 不多说了, 做得多少是多少吧! 孩子是學得慢, 但绝对不是'永遠學唔快' Never say never!!!!!!!!!

共勉之!

annie40 發表於 13-1-18 14:59

每位小朋友的 生理时钟不一样,有些孩子是天生的observer, 开始时喜欢看清楚, 想清楚 ...
謝謝分享!我女也是慢郎中,有時看着她慢條斯理的樣子,真的很激氣。另外,請問為什麼要少吃奶品?小女很喜歡飲鮮奶吃芝士,是不健康的嗎?

Perhaps he is not interested in Maths.  You may check whether he can do well in a subject matter which he is interested in.  If yes, then he has no problem at all.  Remember: boys learns slower than girls, never give up.

Here is some information about milk.  If you really like it, try goat milk instead.   

朋友的孩子有自闭, 停饮牛奶后,判若两人! niece 身体多小毛病,特别是肠胃,后来 医生提议停止全部奶品, 健康马上好多了

http://hpjmh.com/2012/12/18/are- ... n-the-war-on-dairy/

我是羔点咖啡的奴隶, 不能quit, 只能少吃, 但一定剔除牛奶...........小女也很喜歡芝士,偶然吃, 少吃, 或吃羊芝士吧! 爸爸通常会买耶皇打新鲜耶子奶,全家饮, 或喝新鲜豆奶.  当初有点麻烦,习惯了便没关系了!

事实上加工食物,荷尔蒙肉类等对孩子的健康和精神影响至大, 不妨多留意!

p.s. 慢條斯理的女孩, 总有崧容之美, 日常很怕见到女孩子甚么也要争夺一番, 人比人是比死人啊.

wyl  Thanks  發表於 13-1-18 17:13

呢兩日寫咗好多posts,加埋冇一千都有幾百字,仲諗住休息番輪,但click入嚟又幾有趣噃,原來好似我咁嘅人唔少。人哋嘅百分之十又或者百分之零點幾係佢哋自己吹嘅,而我嘅平庸(已美化)就真係攞正牌。斷估你哋冇邊個有我咁巴閉讀咗兩年幼稚園高班、兩年小一。難得嘅係,我阿媽重好意思同人講:「其實佢幾聰明。」我揾老婆,樣靚身材正唔在講,重一定要好聰明,就係驚生個好似自己咁鈍嘅仔女。點知,阿女瓣瓣似足我,小時候讀書一樣咁鈍,讀書對佢嚟講係莫大辛苦事。讀過四間幼稚園,認真諗過自然學校,最後落脚一間功課壓力不大嘅小學。記性奇差,直程好似筲箕。到有默書年級至小四,零分是家常便飯。

好似Annie123嗰叻奶奶咁做就得,三年五載,必有成。

Jane1983  亞媽真係幾時都咁偉大!  發表於 13-1-18 17:38

阿媽重好意思同人講:「其實佢幾聰明。」
你阿媽看到别人看不出的, 是高手中之高手..... 全靠阿媽呢句:「其實佢幾聰明。」 , 你先至挨到去'后发先至'的日子, 阿媽果然系'得ge'. 佩服!

rchchan0505  哈哈!正能量的威力!  發表於 13-1-21 14:51

‹ 上一主題|下一主題