用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs英華女學校
樓主: ming2013
go

上智vs英華女學校 [複製鏈接]

回覆:MCGC 的帖子

MCGC :你話大部分好學校都在九龍/新界?是指小學、中學,定大學!請指教?

回復 laiping 的帖子

我個女係六年級上學期及五年級上學期考得好, 五年級下學期考得唔好, 打算五六年級成績表全部交,學校會否唔收晒?
請問有冇人去英華或上智交左表? 編號係幾多?

cychan39  英華係8位數  發表於 13-1-21 21:33

回復 ming2013 的帖子

我都唔知呀!你即管攞埋去睇吓佢地收唔收!我亞女六上成績大跌,見到佢地的申請須知係咁樣,咪膽粗粗交張好睇D的成績表囉!嗰日排响我前面交表的有十幾廿人,後面都有十個倒,可能是星期六掛!排前面嗰個仲有得揀上午或下午  in,但是輪到我就只剩番上午!所以,如果你決定報,就快D!

回覆:Jen123 的帖子

中學DBS,DGS, 林護,鄧顯,曾肇添,上智,伊中,荃灣官中,上年DSE成績好的大多在這邊,仲有瑪利諾,聖瑪利,協恩,德望,喇沙,九華新派仲有蔡繼有.

小學除以上提及的中學附小,聯小外,仲有小拔,聖芳濟各,宣道,九龍塘小學,英華小學今年直資報考王是陳守仁。地區名校更是多不勝數。

香港區較為人熟悉的是St Paul Co-ed. 官津英皇,華仁,皇仁,庇理羅仕,瑪利曼最為人熟悉,英華就搬去九龍,數埋聖心同St. Stephen boys and girl.

小學軒小,唔計附小聯小.

St. Paul遍佈港九唔數.

只以大家最熟悉的計,我以前都冇谂過不過樓上有人咁講我又數吓,淨計number of schools 九龍加新界都多過香港,地方都大啲啦,無理由好學校少過香港呱. 大家請指教.

MCGC :我見你求其一數,就已經將一些耳熟能詳的中、小學列舉出來,實在十分佩服。我本身在中區讀書,因此對九龍、新界的情況不算十分認識,其實,如果你用新界南、北加埋九龍東、西來同港島比較,你實在已經留手了,至少,你沒有將東九龍第一中學:保良局第一張永慶、突飛猛進的何蔭棠,觀塘區第一女子中學:藍田聖保祿羅列其中,不過,憑你字裡行間,我大擔估 2 件事,第一,你不是在港島區讀書;第二,你沒有進入過大學接受高等教育的機會,否則,你不會有輕視港島中學的說法。傳統以來,這些中學例如:皇仁、庇理羅士、英華、華仁、聖保羅男女、瑪利曼、英皇、銅鑼灣聖保祿、大坑真光、跑馬地聖保祿、聖心、嘉諾撒聖芳濟各、聖諾瑟、聖士提反女子中學、金文泰等等出過無數本港精英,你身處中環街頭,未必太多人認識你所指的:林護、鄧顯、甚至什麼荃官、德望,恐怕全未聽過,但是,你身處沙頭角邊界,也應該聽過皇仁、庇理羅士這些名字了,當然,自己有幸成為中西區培育出來的一份子,説話是主觀了一些,所以有些自以為是,實在,我從前在大學裡的同學,有多半也是來自港島區的,從前沒有什麼鄧顯、林護,哈哈,,純粹個人主觀表達,見諒!

回覆:Jen123 的帖子

嘩,你咁樣講嘢,似乎想挑起戰爭咁,我拜讀過閣下唔少post,你成日咁講嘢嘅,我唔中你計

不過崇尚港島區嘅你,何以要猛龍過江來考九龍區小學?又為考唔到九龍區神校深深不忿?不過你有樣冇估錯,我並非在港接受高等教育,見到自稱在香港接受高等教育的你如此品行,踐踏其他學校來证明自己是對的,真慶幸自己當日冇揀錯,雖然你绝不代表全部在港接受高等教育的人.

林護鄧顯係中環人話我知的,我以前都唔識,仲比人話我咁都唔識,原來有人識得少過我.

住港島並不比別人高尚,淨數神級九龍都多過香港,前面有人癲我又陪佢玩吓啫,認真你就輸了。

祝願你有千件玩具的女兒早日考到神級女校,不用搬家離開你認為高尚的港島.

piggy-ma    發表於 13-1-22 09:06

MCGC:我當然同意九龍、新界有很多好學校,不過,港島區也有不少呀!其實,各有所需,睇你表達,大家各有不同想法,我份人直腸直肚,如有開罪,多多包涵!

MCGC:自己表達多了,仇家也多了。

MCGC:你在不在?有事想向你請教!

回復 Jen123 的帖子

Deleted.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:上智vs英華女學校

想請教以上兩間學校除考慮學術成績之外,音樂同運動方面,比重如何?

Yanamami  It seems HTC puts more weight on acadmics, esp. English. ECA is not so important....  發表於 13-1-22 08:07

回復 gigi510 的帖子

Quote --->. 要和中西的女孩兒比較,港島小學質素好,英文好。

看見這些評語真替其汗顏 T T" . 原來九龍小學質素差過港島小學 英交也差過港島小學????
而家搗分化呀 !

當DB / DG /LS .... 係咩 !????

我只係去過英華簡介會, 佢地運動似乎都幾強.

講真句荃灣區的學生去到中西區確實有機會次弟排名蝕底D, 呢樣學校老師都係咁講, 但係成個港島九龍新界咁大範圍就好難直接比較.

回覆:like_travel 的帖子

就係囉,所以我忍不住回覆下佢。

引用:MCGC:你在不在?有事想向你請教! +

原帖由 Jen123 於 13-01-22 發表
MCGC:你在不在?有事想向你請教!
唔敢當,在下又點有資格賜教在港接受高等教育及在中西區讀書大的閣下呢, 樓主想問嘅唔係呢啲,唔好喺度搗亂喇,你要知/問/比較其他,去可以開過個Post,睇吓第二啲家長點回覆你囉

引用:MCGC+:我見你求其一數,就已經將一些耳熟

原帖由 Jen123 於 13-01-22 發表
MCGC :我見你求其一數,就已經將一些耳熟能詳的中、小學列舉出來,實在十分佩服。我本身在中區讀書,因此 ...
我是HKU 的畢業生,我識的同學有DBS DGS HYS 保一,劉皇發都有,我1990 HKU graduated . 劉皇發那個依家做老板,剛拿了傑出商家獎。我自己是葵涌區Band 3 中學預科,AL 1A 2B 13 分

引用:回復+gigi510+的帖子 Quote+--->.+要和中

原帖由 like_travel 於 13-01-22 發表
回復 gigi510 的帖子

Quote --->. 要和中西的女孩兒比較,港島小學質素好,英文好。
有人做井底之蛙,不需動氣。世界是很大的。

like_travel    發表於 13-1-22 11:04

MCGC 發表於 13-1-22 09:57
唔敢當,在下又點有資格賜教在港接受高等教育及在中西區讀書大的閣下呢, 樓主想問嘅唔係呢啲,唔好喺度搗亂喇 ...

係LOR !

最憎人玩分化, 玩岐視. 中西區不代表就是人上人, 大把人在中西區讀書但非個個係狀元, 我識1個在SPCC 畢業, 而家LKF 做waiter, 一個QCS 畢業, 現在做行街sales賣文具. 只要係有心機讀書, 不管是band 3 出身都可以做狀元 ! 要心態與學歷成正比先至係人上人! 淺踏別人抬高自己都做得出

最要不得的是在一級名校接受高等教育, 但行為操守卻是異常低等, 白浪費資源。浪費培養一個好素質人材的資源

ANChan59  算啦,好在我在九龍長大,可惜入唔到港大,我指是港大損失!  發表於 13-1-22 13:07

引用:Quote:原帖由+Jen123+於+13-01-22+發表MCGC

原帖由 vickychmama 於 13-01-22 發表
我是HKU 的畢業生,我識的同學有DBS DGS HYS 保一,劉皇發都有,我1990 HKU graduated . 劉皇發那個依家做 ...

‹ 上一主題|下一主題