用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田邊間小學好?
樓主: wingwinglai
go

沙田邊間小學好? [複製鏈接]

nc2000 發表於 13-1-14 00:28
培基band 1%最高!
真定假?有冇數據支持,睇過之前data好以一呂最多

lovebb2 發表於 13-1-14 07:23
上培基小學有show
我有上,不過找不到你所講的資料

pineapple0983 發表於 13-1-14 10:47
SPKPS 2011-2012 校務報告

第3頁有講。
謝謝,誤會左之前的意思。培基有51%入band 1,但兩間呂明才band 1好似多過培基

回覆:pineapple0983 的帖子

謝,只睇91,兩呂小band 1好似多過培基,有錯請指正。當然培基成績已經係好好,沙田band1外,DGS,MCS 等都有入到

pineapple0983  2呂小有間沙呂中,但培小係得間培基咋,邊有得咁比架?培小係英文教學架~  發表於 13-1-14 12:49

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-01-14+發

原帖由 lovebb2 於 13-01-14 發表
好似唔止51%
培基自己website 寫,有錯???

winnie@pooh 發表於 13-1-14 13:53
回復 miutang 的帖子

用141做基數 93 / 141 = 66%
培基唔知係51定54%,佢website 有寫,不過唔係太明有乜分別

nc2000 發表於 13-1-14 14:27
你如何計到培基只有51% 入band 1呢?
如果大家都不撇除一些二線直資英中學校比較

唔係我計51% or54%, 係培基website 寫出來的,樓上有人post 左條link,你可以自己睇睇。學校自己話有51%-54%學生入band 1。 唔係我吹出來。
你話培基有102人入英中,計出來88%。你果102個英中包括非band1 二線英文直資中學 如17人入培基書院,5人入德信等。如果一呂真係有69.5%入band1(唔包二缐英文直資non band one),咁一呂成績好過培基。let me search the actual data from both school sin....

Better to compare the whole picture:

一呂 Secondary 1 result from its website:

獲派本區部份官津及直資中學結果

中學名稱 人數  
浸信會呂明才中學  45
聖公會曾肇添中學  5
聖公會林裘謀中學  1
五旬節林漢光中學  8
聖羅撒書院  1
沙田崇真中學  4
沙田培英中學  5
聖母無玷聖心書院  2
宣道會鄭榮之中學  3
香港神託會培基書院 8
德信中學  1
林大輝中學  2
小結  85人

獲派外區部份官津及直資中學結果

中學名稱 人數  
皇仁書院  1
喇沙書院  1
拔萃女書院  1
聖保羅書院  1
瑪利諾修院學校  2
伊利沙伯中學  1
協恩中學  1
真光女書院 1
聖士提反書院 1
聖保祿學校 1
羅定邦中學 2
小結  13人
合共  98人

Pooikei Primary one allocation result , quote from Pooikei website.

I think both LMC and Pooikeei are good primary school , not much point to argue which one is better

往以全英文授課
(EMI)
的中學之學生人數:

(82.3%)
No. No. of Pupils

香港神託會培基書院16
聖公會曾肇添中學 12
沙田崇真中學 9
沙田培英中學 8
浸信會呂明才中學 7
五旬節林漢光中學 7
德信中學_直資 5
聖公會林裘謀中學 4
林大輝中學_直資 4
沙田循道衞理中學 3
賽馬會體藝中學 3
瑪利諾修院學校 3
聖保羅男女中學_直資 3
羅定邦中學_直資 3
聖母無玷聖心書院 2
拔萃女書院_直資 2
聖士提反書院_直資 2
聖羅撒書院 1
香港九龍塘基督中華宣道會鄭榮之中學
天主教郭得勝中學 1
喇沙書院 1
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學_直資1
英華書院_1
滙基書院_東九龍_1
啟思中學1
耀中國際學校中學部_私立1
102往以全英文授課
(EMI)
的中學之學生人數:

pineapple0983 發表於 13-1-14 15:56
其實 EMI (English as Media of Instruction )學校不一定是 Band 1中學;但都是以英語作為主要教學語言的學 ...

Thats very true, some DSS EMI are actually not in Band 1, so, band 1 allocation is NOT the same as EMI allocation and this is exactly what I mean.

I agree that LMC and PooiKei are good schools, there is no need to agrue one is better than the other

nc2000 發表於 13-1-14 17:09
從來無質疑過呂小的實力,只係認為培基無联系中學band 1%仍然不差,相對實在v good!只系有人斟酌边間最高 ...

討論始於#5留言,聲稱培基band1%最高。

理性討論,講數據姐。

nc2000 發表於 13-1-14 14:27
你如何計到培基只有51% 入band 1呢?
如果大家都不撇除一些二線直資英中學校比較

朋友,係你最先稱培基band 1%(band1,唔係EMI中學派位)沙田最高,我提出疑問,之後你用EMI升中派位數據支持論點。似乎邏輯上有問題 (EMI school not = band 1 school)。

我已post 兩校公佈派位,扣除較差英文直資非band1後,兩校入band1率相約,所以對培基band1%最多這說法有所保留,仍基於數據分析。希望你明白這是理性討論。當然,如果用過往五或十年data 去比較,會更有意義。

有人話培基有英數,但一呂好似有8,9個NET,可能係培基三倍。所以兩間各有名好。

申利:我小朋友並不在呂明才或培基就讀。

前la salle副校長趙榮德於09年在明報website 回答讀者,可能唔太update ,唔知有冇參考價值
趙先生:

您好, 小兒明年入小一, 家住沙田。現正煩惱選小學火炭區培基小學,沙田呂明才小學或沙田圍呂明才小學,那間小學成績較好, 校風升中派位是否有利?或有其他更好小學選擇?

答覆:
趙榮德
2009-09-25 [12:33]
從組別看,培基小學Band 1有45%,浸信會呂明才小學和浸信會沙田圍呂明才小學有61% Band 1學生,三間校風都好。保良局朱正賢小學也不俗,有59%為Band 1,值得考慮。

引用:我都想知聖心同沙宫小?

原帖由 CP97 於 13-01-17 發表
我都想知聖心同沙宫小?
聖心同沙官小係大圍網。同沙田唔同

anlywan 發表於 13-1-23 22:17
朋友大仔喇沙細仔沙官!佢話仔比較細仔讀出品格等都唔錯、讀的輕鬆又考的不錯!佢話學校不大班最重要着重品 ...
咁奇??大仔喇沙細仔沙官??!!

happyty 發表於 13-1-24 00:06
我仔仔今年在聖心讀小一,縱觀來說老師和藹可親,校園設備又新(今年遷入新校舍)小朋友每天都好開心。

...
功課多嗎??多唔多NET?聖心升中好似幾好

happyty 發表於 13-1-24 00:32
功課量每天平均5-6樣(有時會包括改正)但最好是每天放學前都有一堂是"功課輔導堂"俾小朋友在校內遇到一 ...
好呀,升中又有中學,又新校舍

引用:Quote:LOVELY-BABE+發表於+13-1-11+22:23+

原帖由 maymay1024 於 13-01-24 發表
同意
有冇巨體D例子??

‹ 上一主題|下一主題