用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 覺得自己好失敗同無助
go

覺得自己好失敗同無助 [複製鏈接]

大女有ADHD,自升上小學一直都要逼佢溫習我明白佢唔鐘意用腦的事情,但我做唔到在學業方面要降低要求,每日一起身由自理方面至學習方面都要我叫佢好多次先肯郁。我真係精神上真係好攰,我明白要體諒佢但我仲未做到。好想有人可傾訴下但沒有對象可以傾訴,情緒一直好低落。我將大部份時間都俾晒大女反而細女無時間理有時真係感到對細女好唔公平。

0    0    0    0

回覆:覺得自己好失敗同無助

我好明白你的感受,幾年前情況和你差不多。但我當時唔知大囝有ADHD, 知道後立即俾佢食藥,情況好轉。

for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

醫生話大女情況輕微唔洗食如果可以食可能我都會接受。

我大囝未食藥前,我好努力同佢溫習,中文只有7X分,英文和數學就8X幾分。當時只係小一小二, 真係好慘!仲要係乜野課外活動都唔參加,一返屋企就做功課,人盯人咁陪住佢做。細囝讀下午班,所以早上仲有個零鐘陪下佢,大囝一係屋企,我就理唔到個細的了。

因為鬥得太慘,我慢慢有好多野都放開了。例如唔會以為叫佢一次就會即刻自己做哂所有野,有時會同自己開個玩笑,叫咗佢一聲後,在心裏開始數,睇下要數到幾多下佢先有反應俾我。

我囝食咗藥,中文8X分,英文和數學都9X分,但絕少有100分。總會有一兩條錯唔小心。我都接受了,個病係佢的限制,逼死佢都無用。
for every one criticism, three positives must be given.

我認為, 最緊要係仔女開心, 父母子女關係好..... 學業既野....係唔係真係咁重要?? 我寧願要一個讀書唔太叻, 但咩都肯同我講既仔女, 好過要一個年年考第一, 但唔中意同媽媽相處既仔女.....細個既時候你可以迫倒佢, 再大d有反抗能力, 到時就咩都做唔倒.

係呀!關係好重要!
不過呢,有ADHD的小朋友又真係要“逼”佢地用心做功課和溫習的喎!
因為佢地專心唔到,所以會覺得好困難。咁小朋友個個都會取易捨難的,如果父母唔努力的話,只靠小朋友都好難有好成績。最慘係呢D小朋友可能本身好聰明的,却讀唔成書,將來都咪話唔令人担心。呢個就係ADHD父母的難!

曾幾何時,我叫大囝溫習,佢好嬲咁仇視我,話:“唔做!妳逼唔到我!” 我當時好冷靜,我問佢溫習後係邊個得益?媽媽乜都唔做,坐响度陪佢,係為咗邊個?我話佢知我相信佢有能力可以做得好,只是要比其他人勤力多倍。

最緊要讓孩子明白,媽媽在幫他,不是黑心地想叫他痛苦。

回覆:lillymarie 的帖子

你好有耐性,我個女都我要經常講道理俾佢知佢做得好我都會獎佢。佢肯專心成積都幾好,睇題目完全無耐性全部都係唔小心。我本身都應該有專注力問題所以要克服的問題比個女多,我細個時無人理到左大個每份工都做唔長失敗感好大所以我唔想個女都咁。

加油呀~~~ adhd 仔我都有個....真係勞氣............到.... (多些從他出發...就算嬲佢都會快d原諒...其實佢地都唔想..佢地都好慘架)

今日大囝做mr. no, 叫佢做野,每次都話NO,激死我!我少D叫佢做野先得,免得自己勞氣。
‹ 上一主題|下一主題