用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多嘴講著一句,收唔翻。點算?
go

多嘴講著一句,收唔翻。點算? [複製鏈接]

之前見到高我仔一界已經讀緊小一的幼稚園校友媽咪,她當初話個仔唔中意讀書,所以自行入嘅系三線津校。返一個月後又話教嘅太淺同埋中學派位麻麻,想轉去一間同區大熱二線官校,我話妳個仔如果考級第一、二,當然轉,否則對他來說也不算淺了。如果能考班名次頭三也未必派的不好。     今天問她轉了沒?回複說聽妳一番話唔轉了。
我屬個人意見,沒打算負責的啊-也許做慣了對偉論唔使負責嘅網友吧。
我其實不懂派位的,所謂呈分試試卷題目是全港統一嗎??邊個監考?學校會唔會爲了提高入B1中學率而放水?
   0    0    0    0

回覆:多嘴講著一句,收唔翻。點算?

甘又唔使自責,可能佢考左,考唔到呢!其實小朋友程度去到邊,父母怎會唔知,不過通常父母都係高估子女,考出來的名次最能反映事實!可能經你一番話,佢有得著,不過佢語氣點先?

回覆:多嘴講著一句,收唔翻。點算?

聽聞呈分試會易D,拉高D分!不過甘又點,上到去米又見真章!

cautionchan 發表於 13-1-3 23:19
如果學校自己出易D,超過3分之一個個1OO分,即系點?唔怪的要去有直升中學的小學啦?真系少嘀麻鬼煩

你講得幾有道理,大家做加長傾計,都係講心果句,啱唔啱使自己過濾,你吾係突登跣佢,就吾使想咁多。

醒目開學勳章 王國長老

cautionchan 發表於 13-1-3 23:19

點會, 個個都話呈分試難D

因為其實師兄師姐之前考落既PRE S1, 已經一早決定左間學校有幾多BAND ONE BAND TWO BAND THREE生, 而邊個係BAND 123, 就靠呈分試(校內試)排先後, 所以如果淺, 個個都100分, 點排呀, 一定係深, 至可以排到先後, 反正都係自己校內試卷自己人同自己人爭

而如果學校整體成績唔好, 考既PRE S1當然亦唔夠人FIGHT, 咁間學校既BAND ONE %亦會低, 可能(譬如)真係考20已經係BAND TWO, 咁升中時BANDING係一區比較, 當然蝕底啦

係, 你無跣佢。如果間學校係band 3, 又唔係好hea 0既band 3, 咁佢前一屆啲師兄師姐考TSA決定譬如該校是10% band 1生, 咁佢仔仔如果全級100人考到第10, 即係剛剛band 1生, 就可以考該校網band 1中學。
如果佢仔仔轉咗間band 2, 咁該校的band 1百份比係33%, 但該仔仔因為upgrade咗banding學校, 考唔到第10, 變咗全級100人考第35, 咁就跌咗落band 2中學, 所以你無跣佢, 要睇佢仔仔做化, 响band 3都要努力讀書, 咁先可以出頭。

Jane1983  係呀!  發表於 13-1-7 16:11

回復 luluhaha 的帖子

聽講呈分試的試卷係學校自己出題,至于有無人監試?有無人放水?我都好好奇想知道

學校 for sure 放水, never trust a primary school report cards, need to wait until the kid get into secondary to see the truth

回復 BB成長期 的帖子

Banding應該是浮動的吧, 是以前一年六年級同學仔考的試作藍本, 計算該校下一年的各Band學生人數, 所以, 應該係百份比。

我唔明白點解大家會認為學校會放水, 因為各Band的百份比定下來後, 學校點放水, 都係得咁多Band 1, 唔會話全級呈分試100分, 就變全級Band 1, 一般都聽說呈分試是較難的, 因為要定出差距的一兩分, 幫學生定Banding。

我想問pre S1既試,即是何時考?在哪裏考?
同中學的分班試同唔同呢?

醒目開學勳章 王國長老

PRE S1咪即係分班試LOR, 7月頭考架, O係中學考 (政府果個分班試, 唔係校內既分班試呀下)
不過舊年突然除左STANDARD分班試之外, 政府又要求每間學校"抽"學生出黎考多個試, 我老公舊年就傻更更點左個女去考中文(我地學校無抽, 願者上釣姐, 有家長唔肯去呀話SIDE時間, 其他學校有無揀人我就唔知), 暫時未研究到呢個試又攪邊科

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 13-1-10 13:55
回復 BB成長期 的帖子

Banding應該是浮動的吧, 是以前一年六年級同學仔考的試作藍本, 計算該校下一年的各B ...

同意, 放咩水丫, 幾多BAND ONE TWO THREE都一早整定, 放水俾D得寵既學生? 唔明WOR

不需要自責, 忠言係唔O岩聽. 唔好話朋友. 同D 親戚講, 唔讀私校/直資, 報屋村小學.  一樣被人話[乜野學校? 多唔多新移民?, 唔係名校WO].   
我都係一句[有本事,咪考全級頭幾名, 一樣入到好英中,  香港有公開試, 大學睇公開試成績. 你讀DXS . FAIL 左, 咪一樣無U 讀]

little_yolky  吓? 乜有咁多咀0既親戚0既?  發表於 13-2-18 18:17

人地咁大個人自己會衡量你所講嘅說話嘅參考程度,最終決定權都係嚮當時人度,唔好諗咁多啦。

kmmum 發表於 13-2-15 19:34

不需要自責, 忠言係唔O岩聽. 唔好話朋友. 同D 親戚講, 唔讀私校/直資, 報屋村小學.  ...
因為d 親戚仔囡讀私校,讀名校. 便看不起屋村學校. 他們有$$. 讀完名校,連會考都無考,便出國.
‹ 上一主題|下一主題