用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各女校在大家心目中的排名
樓主: ABCdoreme
go

各女校在大家心目中的排名   [複製鏈接]

我都係會選同自己家庭宗教一致學校!所以CHRISTIAN SCHOOL我有報,但不是最心儀。

另外,亦盡量不要我長途拔涉送女番學,校舍最好不要在鬧市,免得佢大個左放學成日想去行街。

讀MPS其實也有幾多人住附近的, GH 的我就不知道了。

四隻貓 發表於 13-1-4 09:26
係呀, 有好多學校成績好好但有一部分人係唔知道0架.
e.g. 上智, 鄧顯, 林護...

早年我在外國讀書,同房個勁人就係林護出來。 大學時,又有個拎好勁SCHOLARSHIP既同學,係荃灣官立中學出來的。
但有時家長選校不只看成績,還看學校”另類”級數 -- 其實,好多官津校成績都比果幾間神校好啊!
我明知自己女唔係神級人,做小池大魚可能我會無咁大壓力!

MPS 同埋 GH,其實係一半半人家境好。始終係有一半學位拎出來抽,總不能專抽有錢人吧!
MPS 係有條”司機接”既放學隊,但坐交通工具既也不少。

Yanamami  GH考入去吧....  發表於 13-1-4 11:12

ha8mo 發表於 13-1-4 10:09
你點知你實做大魚?

唔知架,不過入神校就必做小魚啫!

munce 發表於 13-1-4 09:59
Heard that (don't know whether is true) some girls in DGS, SPCCPS, MPS, MCS have got private spa, es ...

有司機而家好平常了。
而家D人,可以有錢到難以想像的。
九龍站住既人都可以抽ST MARY呱(我唔熟果邊校網)?九龍站都充滿住有錢人啊!

munce 發表於 13-1-4 10:43
Mary knoll and mps 識打扮 because their parents are richer so can buy them better clothes.
To me, St ...

如果有錢D家庭係識打扮D既原因(雖然我有朋友響呢D學校出來,都係講係呢個原因),咁黎緊幾年既ST MARY女都會打扮多D了!莫講話呢個網多左好多有錢人,而家生活質素高左,又好多人生一個小朋友,我估家長都願意花錢打扮下小朋友!唔係D童裝點可以越賣越旺!

網內豪宅係呢幾年才升呢做豪宅啫,一手買既,擎天當年都係4-500萬一個千幾呎單位喎!
呢幾年先買入既,計埋佢地生小朋友升學,等多幾年差不多了。

ANChan59 發表於 13-1-6 23:07
咪係  "女校男生"

其實家長唔介意的話,個小朋友係有”SO”
因為男仔在小學階段其實一般同女仔有小距離,有成大堆強人,(男)小朋友有機學到野。
當然,亦有家長因這點擔心囝囝小朋友會唔會包尾。
但我見佢地男生升中都唔錯,所以可能正面既”副產品”作用大D。

bbforever  咁有無你知既個案分享ㄧ下,我諗緊俾唔俾我仔做女校男生啊!  發表於 13-1-7 11:10

其實,女校男生真係無所謂,男校女生就驚D (我指除學術以外既擔憂!)

其實大家對排名都有自己一把尺。
成績應該係每個人都必考慮既野,而我就會考慮埋宗教,番學遠近問題。
重有,我絕對唔想讀人人都覺最TOP果間,因我肯定我女讀唔掂,變左我自卑!

四隻貓 發表於 13-1-7 11:41
要客觀, 還是要以連繫中學公開試/入大學成績去評定.
但標題係"各自心目中的排名", 就自然是各有各主觀睇法 ...

哈~~我覺得,我住港島,可以近D番工咋!

新界去港島又真係要幾有毅力!
如果無校車/街車(而且幾常見!),交通安排會R爆你個頭。

ANChan59 發表於 13-1-7 16:19
中學還可以,小學似乎辛苦些。
中學當然無所謂啦,你放心佢自己搭車嘛!
中學生,有d出左國潻啦!
小學你要搵人帶先煩

cautionchan 發表於 13-1-7 17:32
因大埔有聖保6幼稚圓,頭個D上去小學@港島,人人喜好不同!可能你親戚當初都是因為這樣考大埔聖保6幼稚園! ...
我估樓上意思係佢朋友住大埔,但揸車送小朋友番cwb既st paul convent。。。

真光升小時包留個位比你 + 可抽獎, st clare唔可以抽獎。
我聽個朋友講,st clare今年好似都幾多人去考聖心私小。。

yslgirl  您囡囡以前係唔係讀聖心幼稚園架?  發表於 13-1-7 23:02

亞Boo 發表於 13-1-8 08:57
Hi Coffeecake, based on your understanding, 點解咁多St Clare 幼要去考聖心私小?一間英小、一間中小, ...

英小不是一個大優勢吧?我個人反而鍾意中小,小朋友可接觸多D中文(因為我自己中文唔好,唔想下一代都係咁)。
聽聞ST CLARE小學學費較貴都係其中原因。
另外,2所小學都係天主教,對於天主教家庭來講,可能係”差不多”的學校。

B.BB 發表於 13-1-8 00:00
唔好排除有D人考唔入就話自己唔揀某學校。

我有朋友一家三代都係讀德望  ...

我知道有D之前自己在GH讀得唔開心既,就會想試左其他學校先。

B.BB 發表於 13-1-8 14:02
呢D case,間間學校都會有
所以其實間間學校都會有old girls/old boys唔想自己後代入,亦有幾代都入。所以自己決定係咪啱就得。
除非係話超過一半舊生都唔想番去就驚d。

Confident 發表於 13-8-2 10:15
gh是私校,何來有得抽?

我係指MPS唔可能全部有錢人。
GH比人感覺也不是專收有錢人吧。我身邊幾個讀GH,都係公一份婆一份。
‹ 上一主題|下一主題