用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖嘉勒 vs 真光
樓主: allysharlin
go

聖嘉勒 vs 真光   [複製鏈接]

i chose St Clare last year. I am happy with this decision. The English standard is really high. Same as TL, it's 100% guarantee to it's primary school. They have French class in P1.

spmok1999  真幼唔係100%, 而聖嘉勒聽講出年都唔係100%..  發表於 12-12-27 15:04

回覆:聖嘉勒 vs 真光

請問聖嘉勒係米冇出信比有offer的小朋友?

引用:請問聖嘉勒係米冇出信比有offer的小朋友? +

原帖由 carman246 於 12-12-27 發表
請問聖嘉勒係米冇出信比有offer的小朋友?
應該係,因為我都收唔到呀,有冇人有offer係收到信㗎?

冇收到信,不過覺得唔記信幾奇蹟。

奇怪。

有幾奇,上校網有結果為何要出信呢?

哦, 可能我覺得被取錄是大事, 有信出確定家長唔會miss左個offer好似穩陣d, anyway, 我都唔會去交留位費了, 希望心儀此校既waiting家長快d收到好消息啦.

回覆:yslgirl 的帖子

請問你去邊間?

回復 allysharlin 的帖子

而家諗緊堅道定大坑真光好呀。我喜歡堅道全日,大坑就喜歡佢校舍同地點。

spmok1999  我睇你都係揀大坑好d...  發表於 12-12-28 09:09

其實你們可以睇番D舊post, 上番去學校的網頁睇番佢哋嘅中學派位, 高考及文憑試成績作參考. 有些學校名氣大, 但睇番D整體成績又不見好 (不是只說此兩校).

除非有好大偏好, 我個人認為應選擇較近自己住所的幼稚園較為適合.

有得選擇已比冇得選擇好, 快D做決定, 俾D機會其他人.

伸報利益: 我舊年兩間都收咗, 而我為小女選了聖嘉勒.

washburn 發表於 12-12-28 11:28
其實你們可以睇番D舊post, 上番去學校的網頁睇番佢哋嘅中學派位, 高考及文憑試成績作參考. 有些學校名氣大, ...

我覺得揀學校唔係只係睇成績, 品行, 德育, 校風...不過每個家長都會揀最適合子女嘅學校.

yslgirl 發表於 12-12-28 08:59
回復 allysharlin 的帖子

而家諗緊堅道定大坑真光好呀。我喜歡堅道全日,大坑就喜歡佢校舍同地點。 ...

我都諗緊堅道定大坑, 因為大家都係收PM, 其實係咪大坑好D?

若果兩個都pm, 可考慮邊個近。過大坑校舍大好多,我見佢地喺戶外遊樂場玩得好開心,沿住小徑踩車,好似好開心。而且若升真小,同一地點我想易啲適應。

醒目開學勳章 王國長老

我女幾年前真幼畢業, 係100%直升的, 包括堅道真光都可以升大坑真小, 其他現任家長都係咁講
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

spmok1999  如果仲係懷疑可以打電話比校長問清楚, 我相信校長絕對唔會隱瞞事實...  發表於 12-12-29 00:19
spmok1999  如果我講大話或老作就天打雷擘!  發表於 12-12-29 00:18
spmok1999  今年唔係100%呢個係事實, 以前就唔清楚呢!  發表於 12-12-29 00:15

yslgirl 發表於 12-12-26 18:07
直屬定連繫, 對於2010年或之後出生的小朋友未必有關係, 詳情睇下ian個blog就知.

http://blog.yahoo.com/_D ...
Sorry please help clarify....

does it mean that for all kids born in 2010 going into P1 in 2016/2017, they will need to go through another round of Secondary 1 interviews/exams and that there are no priority at all even if the existing Primary school has a secondary department???>??

引用:Quote:yslgirl+發表於+12-12-26+18:07+直屬

原帖由 picture 於 12-12-28 發表
Sorry please help clarify....

does it mean that for all kids born in 2010 going into P1 in 2016/201 ...
好似係咁,真正可以升上中學既龍校會買少見少!所以我地都係諗小學先啦!

我所講o既真光唔係100%直升呢個係事實, 大家應該有權去知道呢件事o既真相, 千祈唔好信晒網頁寫o既o野, 況且學校網頁上都冇寫 100% 或保證直升這類字眼, 有咁o既事情發生心水清o既人可能都會留意到教育局網頁有寫真小的班級結構, 有數得計, 去網頁睇睇就會略知一二...
我只係唔想各位家長一直被誤導或相信一些失實的資訊, 好讓各位家長多一個參考...
班級結構:
http://www.chsc.hk/psp2012/sch_detail5.php?lang_id=2&sch_id=420

mouth:" />

t3carol  真小只係一個唔錯的BACKUP, 如果我囝囝黎緊可以教到"陳守仁"的話, 我都走啦~  發表於 12-12-29 11:07
t3carol  麻煩你計下會有幾多人自己唔讀真小?  發表於 12-12-29 11:05
t3carol  點解你咁LIKE計數, 你以為呢D係公司盤數嗎? 每年收生的家長都唔同... 佢地到K3時大家的選擇都唔同, 有D人LIKE英文小學, 有D人想唔駛錢? 呢D點計呢??  發表於 12-12-29 11:04

‹ 上一主題|下一主題