用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

回覆:jordan2001 的帖子

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

我想信大家是真心,只不過感覺古怪,其實世界上無免費午餐,每件事想攞着數攞到盡,付出左金錢要攞突回報,自己唔努力何來有成功。最慘校長樣樣聽命主教區,佢自己都係被委派到呢到, 佢又唔係boss,佢自己都有口難言, 不如妳地直接問教區點解整間公主教幼稚園仲好? 博校長能力只有辨好學校,但如果個妳求學個心唔係佢到,甚至大家見到個疑似個假名好鬼黑人憎,好討厭, 成日心懷疑, 就真係唔好免強不要讀啦, 書記校長邊有咁多時間應付你地呀, 校長明明話今年全部K3小朋友有second in, 妳地又硬強加話佢講guarantee全部K3小朋友有second in, 呢D指鹿為馬有甚麼分別? 咁講野同生果日報有乜分別?

引用:如果你一路都有喺bk睇開有關高幼資料,就會

原帖由 gillgillkwok 於 13-01-24 發表
如果你一路都有喺bk睇開有關高幼資料,就會知道呢個資訊!並唔係我自己作出黎架!唔好攪到好似我唆擺其他人 ...
你信同埋用discussion forum 既information 做分析同用黎決定個仔既選擇,會唔會有啲危險.~

回覆:smalltigerwly 的帖子

我今朝再打去高小問多次,今次呢個職員態度好過上次,佢今次解釋得好清楚。首先,高小,高幼其實都屬同一辦學團體,係港區天主教。

我問點解上次我朋友打嚟,有職員話小學同幼稚園無關係既?點解高小高幼之間關係好似好含糊既?職員解釋,正確咁講,現時高主教書院幼稚園部,前身係聖猶達幼稚園,唔係高主教書院的中學或小學部所創立,本身係無關係,但聖猶達用左我地高主教書院改左名後(職員係exactly 咁講),現時幼稚園與我地小學屬有"聯繫"學校,但唔係直屬學校,因此小朋友不能直升小學部,仍要interview.  但高幼生有很多機會與小學合作,例如,參觀小學等等,而高幼學生對入小學係會有個優勢,因為完成高幼課程的小朋友上高小係容易啲pick up 到。(呢個答案比起上次答我那個職員明確又明朗好多)

我問,個優勢係咪例如會有second in 的機會?職員答,唔一定,一樣視乎表現,如first in 表現唔好,都無second in.

咁我再問,明白要interview 睇表現,但高小會唔會同高幼align, 收番一定比例既高幼生?因為我地聽過高幼校長講爭取60-70個位?職員答,其實我地小學校長都講過,小學部本身都真係唔知會收到幾多高幼生,一切視乎嗰年小朋友表現。

再問,咁以今年來說,apply 的高幼生收唔收得番一半?職員答,都有一半。

再問,但我見高小得140個位,高幼2013 有180個位,咁到時又會唔會收有一半?職員很老實回答,咁真係未必會收到一半,所以家長要自已衡量,最重要係到時自已小朋友interview的表現。

希望今次幫到大家決定。我自已亦無咁混亂。不過都好想高小職員睇到呢個post,  回答家長查詢,以後唔好再咁草率,好似上次個職員咁,講得唔清唔楚係會令家長好confuse,甚至令人做錯決定。希望大家正在選擇的家長,而家有進一步了解。

GCG 發表於 13-1-24 09:11
我想信大家是真心,只不過咁覺古怪,其實世界上無免費午餐,每件事想攞着數攞到盡,付出左金錢要攞突回報, ...

十分同意~

如果對咁無信心, 學費又咁貴!不如考慮其他offer..
邊有100% Risk free,repeat again and again 風險一定有,但係如果目標係上高小既話,我話讀高幼同其他學校無分別,你都唔信啦~

回覆:高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?

我諗入得這個討論區而又入左這個topic討論,家長們都應該有心讀這三間學校其中一間,又可能已經就讀中,對敏感性話題有反應同緊張都實屬正常,可能有部份家長過份緊張!以和為貴!

比我係高小依家都一定唔答到咁實收幾多%~
三年後既arrangement,可能依家佢地內部都未confirm, 依家答左你實收70%, 到時安排唔到而又比你錄左音,咪聽比家長集體投訴...
加上要睇政府既政策~

依家只有睇自己目標係咪高小高中,如果係就睇自己家庭budget然後決定搏唔搏~
仲有係如果下年升升高小的result唔理想, 亦可考慮K2轉~

不過我可以好肯定咁講高小高中係一間係港島非常好既男校,學習氣氛好同注重品行!
高中仲係Band 1的~

hophopbunny 發表於 13-1-24 09:51
最不明就是,只看有2/3升不到高小這點,而不是看相比其他學校增加1/.3或以上機會,就話學校讀唔過,好illog ...

That's the point!

So the information here can be reference only, we do not know the purpose and background of those who release the post~

It is the future of your own kids, please trust what you see and verified instead of info from the post in here!

來緊有冇家長簡介會?到時三口六面問清楚校長啦!好過估估下,職員答覆亦不能作實。

不如大家自己諗下手上的offer,自己作比較。祝大家搵到間適合小朋友的學校。

引用:我今朝再打去高小問多次,今次呢個職員態度

原帖由 smalltigerwly 於 13-01-24 發表
我今朝再打去高小問多次,今次呢個職員態度好過上次,佢今次解釋得好清楚。首先,高小,高幼其實都屬同一辦 ...
其實呢位朋友已經轉述得好清楚,但高幼從來都無「保証」幾多學生上高小,就算校長都係面試日家長會講「争取」,這並無不妥,高幼/高小係各自行政獨立,高幼只能提出,更甚係搵亞爺(教區)出手相助都只係向高小「争取」,就算係我高幼校長背後有搵亞爺都唔咁公開啦。其實大家只重視接龍,當然我都係但高幼一開始無話過係龍校,只係大家以為/感覺上當左係,點解大家唔諗下高幼究竟點培養/裝備小朋友,佢收咁貴學費投放左咩係小朋友教學軟硬件呢?我相信高小更重視保持自己質素,所以無「必收」高幼生的,如面試表現其差/全程唔出聲,都要高小包底收,高小係唔會,相反如咁都收,大家又點睇高小呢?我自己除博下「有機會」入高小外,我更重視比四千幾蚊學費可以比番咩小朋友,我舉體知課程深,我想谷小朋友,這正是我想要的。講真高幼校長診面試日搵咁多場家長會,講清楚宗教理念/學費/盡量「争取」而非保證高小學位,可算老實,明買明賣,家長諗清楚唔啱,直頭即刻唔in都得。

引用:Quote:原帖由+smalltigerwly+於+13-01-24+

elysion 發表於 13-1-24 11:12
其實呢位朋友已經轉述得好清楚,但高幼從來都無「保証」幾多學生上高小,就算校長都係面試日家長會講「争取 ...

好同意,所以我好想知究竟高幼教成點。因為雖然佢話自己課程深,重點係啲學生識唔識呢?你教得深唔代表D學生接收到 ger bor。但係好似都仲係冇家長解答到究竟高幼依家教得好唔好。如果好,怎樣好法;如果唔好,怎樣唔好法。

引用:我今朝再打去高小問多次,今次呢個職員態度

原帖由 smalltigerwly 於 13-01-24 發表
我今朝再打去高小問多次,今次呢個職員態度好過上次,佢今次解釋得好清楚。首先,高小,高幼其實都屬同一辦 ...
多謝你既資訊!
我相信加入討論高幼既都係準高幼家長/將來會考高幼, 大家真心想了解多d, 同樣我亦好緊張!
有關用家/非用家, 甚至轉述朋友既意見只能作為參考, 仍需自行分析同判斷, 加上自己期望同小朋友情況去做最合適既決定!
希望各位揀到最合適既學校!

引用:Quote:原帖由+smalltigerwly+於+13-01-24+

原帖由 elysion 於 13-01-24 發表
其實呢位朋友已經轉述得好清楚,但高幼從來都無「保証」幾多學生上高小,就算校長都係面試日家長會講「争取 ...
十分同意! 課程方面係我關注既!

回復 smalltigerwly 的帖子

唔該唒,知道兩間唔係完全無關係,高幼學生有優勢,已經無甘擔心啦,其實擔心好正常,揀呢間主要原因大家都差唔多,你唔擔心係你口既事,無必要批評真係擔心的人。我只是想求證,亦晤會亂咁放棄高幼offer

引用:+本帖最後由+florence.lau+於+13-1-24+12:2

原帖由 florence.lau 於 13-01-24 發表
very good question.  我都想知高幼教學有什麼做得好,有什麼做得唔好。其實大家都係客觀分析,理性討論,無需太刻意維護,或太刻意講差學校,大家都只係想知道facts ,而幫自已小朋友選擇。

回覆:smalltigerwly 的帖子

回覆:gillgillkwok 的帖子

真相大白!咁大家係唔係最後揀高幼呢?

‹ 上一主題|下一主題