用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?
樓主: BBQQmomi
go

高幼vs.玫瑰崗vs.救恩 how would you choose?   [複製鏈接]

TL waiting. 真係要諗一諗手頭有嘅offers 去揀lu......

引用:其實如果想入高幼讀k1,有冇話讀邊間PN+機會

原帖由 laperouse 於 12-12-20 發表
其實如果想入高幼讀k1,有冇話讀邊間PN 機會會大啲?
港島區有幾間PN都幾好,KCS、RHS、明我!

回復 gillgillkwok 的帖子

這也是我考慮入讀RHS之一嘅原因~

回覆:BBQQmomi 的帖子

一間小學的升中派位派得好不好,除了看它的校網外,最重要的是該小學的Pre-S1 Attainment Test 成績在該區內比較其他小學的位置。灣仔區勁的小學亦極多,如Marymount, St Paul Catholic, St Francis, 軒小,St Joseph, Wah Yan, 高主教等等,這些全都是同區的對手。

Me too, same reason why pick

Same reason for me too

回復 feiji 的帖子

咁如果我冇25分, 咁係唔係就算小學係灣仔區讀但我住係北角區都好難選到你所講嘅Band 1中學呢?

BBQQmomi 發表於 12-12-31 01:13

咁如果我冇25分, 咁係唔係就算小學係灣仔區讀但我住係北角區都好難選到你所講嘅Band 1 ...
你想問幼升小定小升中呀,但你說冇25分我想你是問幼升小!我答你不同校網真的很難如是一線的名小學!

引用:回復+feiji+的帖子 咁如果我冇25分,+咁係

原帖由 BBQQmomi 於 12-12-31 發表

咁如果我冇25分, 咁係唔係就算小學係灣仔區讀但我住係北角區都好難選到你所講嘅Band 1 ...
你問緊升小定升中?

回復 gillgillkwok 的帖子

路過, 不過都想講返句, 其實RHS 中學部以前都無咁差 (我以前都係讀呢間)
但係果單學生妹毒品案後就返唔到身咁制啦
不過講返D貼題既係, 本人都覺得RHS既小學同幼稚園係得咖,
(唔係住得遠我都想幫果報),
雖然我地係分部門返學上堂無關係咁,
有好多時經過見D人小朋友上堂都幾開心/專心...
同黎既RESULT又唔錯...
雖然返學真係勁唔方面, 不過因為咁,
學校真係較寧靜無咁嘈, 空氣又真係好DD...
環境係唔錯既

我係問緊升中方面.

升中係以小朋友成績排band 幾

引用:升中係以小朋友成績排band+幾 +

原帖由 allysharlin 於 13-01-03 發表
升中係以小朋友成績排band 幾

而小朋友排band 幾係好睇佢學校前一屆學生考Pre-S1 Attainment Test的成績比起同區的學生考Pre-S1 Attainment Test的成績。例如,小學甲是在灣仔區,今屆學生考Pre-S1 Test 的結果顯示該校有30%的學生是band 1, 30% 的學生是 band 2, 及40%的學生是 band 3.  小明是下一屆的學生,他在同級中是中游(約50%)的成績,那他就會被編為band 2。由於學生的 banding 是跟同區的學生比,如果同區的小學都很強,即使中學校網好,都不代表很易可派到好中學。

So that mean as you said Marymount, St Paul Catholic, St Francis, 軒小,St Joseph, Wah Yan, 高主教等等 are mostly band 1 and easier to get in to those primary school if we study kindergarten in Wan Chai as RHS?

引用:回復+feiji+的帖子 So+that+mean+as+you+s

原帖由 BBQQmomi 於 13-01-04 發表

So that mean as you said Marymount, St Paul Catholic, St Francis, 軒小,St Joseph ...
No, I don't mean this.  I only said that don't think it is easy to get into a band one secondary school even if you study in a primary school in Wan Chai, as the competition among the primary schools in Wan Chai is very keen.  It is always safer if you study in a primary school with a through-train (or 直屬)band one secondary school as backup.

could you list out some of them that you have mentioned? 咁 RC, RHS and KYS 算唔算係呢?

要計25分係for小學定係for中學呢?

计分是指小學。政府津貼小學如st. francis,marymount, st joseph, 軒上,華仁等是計分,如是否世龒生(自行派位)。其次是按你住的地區。如心儀湾仔校網便可能要搬屋。
和讀那間幼稚園是無闗係的。

回復 snowpy2004 的帖子

Thx snowpy2004, 但我邊在苦惱中
‹ 上一主題|下一主題