用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀維記playgroup對考其PN是有否優勢之個人意見 ...
go

讀維記playgroup對考其PN是有否優勢之個人意見 [複製鏈接]

1    0    0    0

这位妈妈讲的非常好

LittleCowCow201  Thank you!  因自己以前也有這疑問,到底讀維記playgroup對入其PN有何優勢,現在把經驗與有興趣人士分享。  發表於 12-12-17 08:36

thanks for your sharing....

LittleCowCow201 發表於 12-12-15 16:46
個人以為凡事都有兩面,讀佢地playgroup有好有唔好!好嘅就係小朋友較熟悉學校,interview嘅嘢就係playgrou ...
面對一些老吐家長惡性競爭的無品行徑.... can you elaborate?

LittleCowCow201  因有啲現時仍為同學,太具體的不太方便透露。請見諒!  發表於 13-2-21 10:52
ekhc  ya.  pls elaborate ... thx  發表於 13-2-20 01:22

本人有不同的看法。。。若小朋友并非他们那杯茶,而在上课时候被判死刑。。。我认为反而是好事。。。。不适合就是不适合,正所谓勉强没有幸福。。。。何必呢??。。。。。若因一时的表现而被误会“适合”,而在后来上课时原型不露,然后老师不喜欢小朋友。。。。这样更大镬!!

个人意见,不喜勿插

LittleCowCow201  同意!  發表於 13-2-21 08:43

我大致上都認同樓主所講, 如果小朋友是合適的, 家長又OK, 讀playgroup 真係可以提升入PN 機會 (特別是在playgroup 表現好的).  反之, 有些小朋友堂堂都哭, 上幾個月, 轉過幾班都唔OK, 又或者成日出位, 一早現晒型, 就算讀足一年唔收都好正常啦!

去年, 小朋友返playgroup 在interview 前一個月更要做兩份親子功課(讀9個月playgroup 只有那個月要做功課, 其實是家長做那種功課), 如果家長咁都唔用心做好, 好難會是合適維記的家長 (維記應該是重家長參與及家校合作的).  

我覺得維記playgroup 本身都係好好的playgroup, 唔上PN 都值得上(唔計那些長途路遠又晨咁早去上學的).  真係愈讀愈鐿意間學校, 走時都好唔捨得.   而去年我們也好彩地有5天下午班offer(但女interview 表現都是非常好), 沒有背景, 沒有兄弟姐妹.      

但playgroup 也有一星返3天, 2天或1天的, 有人說返的天數愈多, 上PN機會愈大, 我覺得是學校有更多時間了解學生及家長, 家長又更能了解學校.  

樓主說: "面對一些老吐家長惡性競爭的無品行徑" -> 我又沒有這個經驗, 我們playgroup 那班的小朋友都玩得好開心, 家長都好nice 好friendly.  或者weekdays playgroup 有一半是工人帶返學, 1/4是老人家帶, 所以沒有這些情況.  

LittleCowCow201  咁真係睇彩數喇!我地果組絕大部份係FTM,有啲家長很好、會大家分享心得及各類資訊;有啲則極為aggressive、兼無時無刻都將妳設成假想敵!  發表於 13-2-21 10:59

回覆:讀維記playgroup對考其PN是有否優勢之個人意見

我自己囡囡都係返緊playgroup, 都將會考pn. 我都十分認同樓主的睇法。但有一樣令我覺得有些煩惱,我每次都自己帶返playgroup, 但我主張放手,多讓囡囡自己癹揮,上課時我都會晤會加以解釋或貼身,希望半年后上pn快些適應。所以囡囡都算獨立。但與其他家長相比,我似乎不太親子或投入。所以我怕比其他老師一個錯覺,這一點是我返vic playgroup 的一個煩惱。

引用:我自己囡囡都係返緊playgroup,+都將會考pn.

原帖由 karman888 於 13-02-20 發表
我自己囡囡都係返緊playgroup, 都將會考pn. 我都十分認同樓主的睇法。但有一樣令我覺得有些煩惱,我每次都 ...
其實Vic 喜歡家長放手俾小朋友自己試自己做,小朋友跟到做到無需插手,但如小朋友未能撑握,老師學校會欣賞能耐心引導及鼓勵小朋友的家長。其實,playgroup 是親子班,如自己帶,大人和小朋友enjoy都重要,也是人生中的重要經歷

回復 rvp909 的帖子

同意. 勉強無幸福!
‹ 上一主題|下一主題