用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留位超過5間小學, 是什麼心理?
樓主: vincat
go

留位超過5間小學, 是什麼心理?   [複製鏈接]

回覆:hiunam116 的帖子

比錢hold住3個位以上,必定是錢多;公開吹噓自己收了幾多offer,仲表明已全數繳付留位費,必定有炫耀心態,否則何需公告天下?......似乎這已經跟參加面試的孩子叻唔叻無關,亦不再是孩子層面的問題,而是父母...最好以後interview時問埋父母收到多過兩個offer會點做,或者簽埋undertaking...咁自己冇人會咁公開表揚自己了

引用:價值觀小測試:有D事唔知應否做,你就問自己

原帖由 lawsonmoon 於 12-12-11 發表
價值觀小測試:
有D事唔知應否做,你就問自己做了之後可否如實告訴子女。以上虛構既人物,能否如實告訴其子女 ...
我估....佢地自我感覺良好,真係覚得冇問題,會理直氣壯咁教下一代架

引用:由小學到大學,我們都有比較及選擇條件,而

原帖由 ANChan59 於 12-12-11 發表
由小學到大學,我們都有比較及選擇條件,而且都有在兒子能力選高中低的心儀學校。如果中高優先者,正如我太 ...
明白,但大學已是另一回事了,特別對現正徬徨小學學位的家長,則最迫切是獲得期待已久的小學offer...那怕只是一個!在焦急難過的同時要面對那些手持多個offer而四處宣揚的人,情何以堪呢...

‹ 上一主題|下一主題